Gran angular

L’ús del cotxe creix a Barcelona fins al 47% des de l’inici de la pandèmia

Un estudi d’EAE Business School indica que a Barcelona hi ha 6.000 cotxes per quilòmetre quadrat, el doble que a Madrid o París

Un dels efec­tes de la pandèmia a Bar­ce­lona ha estat que els ciu­ta­dans estan fent créixer l’ús del cotxe per als seus des­plaçaments, fins al 47% des de l’inici de la pandèmia, segons revela l’estudi L’impacte de la pandèmia en la gestió de les ciu­tats glo­bals del segle XXI. Rep­tes i can­vis. El cas de Bar­ce­lona, ela­bo­rat per Chelo Mori­llo, pro­fes­sora d’EAE Busi­ness School.

Aquesta dada suposa, com remar­quen els autors de l’estudi, que la ciu­tat ha incre­men­tat en 23 per­cen­tu­als l’ús del cotxe, fins a ascen­dir al 47%. Tal com recull l’estudi, Bar­ce­lona des­tina el 60% de l’espai públic per a ús dels cot­xes, mal­grat que només un de cada qua­tre viat­ges es rea­litza en vehi­cle pri­vat. L’informe indica que a la capi­tal cata­lana hi ha 6.000 cot­xes per quilòmetre qua­drat, el doble que a Madrid o París, la qual cosa influ­eix direc­ta­ment en els índexs de con­ta­mi­nació de la ciu­tat.

Mal­grat aquest incre­ment en l’ús dels cot­xes, Bar­ce­lona lidera, a Espa­nya, la cre­ació de ter­ras­ses, amb 1.300 nous espais des­ti­nats a aquests esta­bli­ments, que ante­ri­or­ment eren apar­ca­ments al car­rer, eli­mi­nant 4.500 pla­ces de pàrquing de la via pública. Per part seva, Madrid ha creat 582 noves ter­ras­ses, eli­mi­nant 1.318 pla­ces de pàrquing.

En aquest sen­tit, el 66% de bars i res­tau­rants han ampliat la seva zona exte­rior i un 33% dels quals no tenien ter­rassa ara dis­po­sen d’ella. Bar­ce­lona ha sumat 10.000 tau­les i 40.000 cadi­res, cre­a­des a par­tir de zones que ante­ri­or­ment ocu­pa­ven els vehi­cles. “Aquesta va ser una nor­ma­tiva sor­gida durant la situ­ació d’emergència que actu­al­ment es troba a debat de regu­la­rit­zació i ade­quació sobre el futur d’aquesta. Bar­ce­lona sem­bla que per­sis­tirà a man­te­nir algu­nes d’aques­tes mesu­res, men­tre que Madrid ha comu­ni­cat que serà una actu­ació rever­si­ble”, asse­nyala Chelo Mori­llo.dans.”, afe­geix l’autora.

La mobi­li­tat de les prin­ci­pals ciu­tats euro­pees va can­viar al 2020, arran de la pandèmia. En el cas de Bar­ce­lona, la ciu­tat va tenir una mit­jana de 24% menys de trànsit com­pa­rat amb 2019 i 105 dies trànsit sense embo­te­lla­ments i/o con­gestió durant 2020. Per la seva part Milà amb un 26% menys de trànsit i 121 dies de trànsit fluid i Madrid un 35% menys i 137 dies de trànsit sense embus­sos.

El rànquing euro­peu en cre­ació de car­rils de bici­cleta, creat durant l’any pas­sat, està lide­rat per París amb 165,7 km, seguida de Lon­dres amb 75 km, Brus­sel·les amb 26,5 km i Berlín, 24 Km. A l’Estat espa­nyol, Bar­ce­lona també lidera amb 21 nous quilòmetres de car­ril bici i li segueix Madrid amb 12 km.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.