Salut

La pandèmia ha disparat l’ansietat i la depressió

L’OCDE situa en un 16% l’excés de defuncions i en 7 mesos la reducció de l’esperança de vida

Una de cada tres persones diu tenir dificultats econòmiques, i moltes tenen por de perdre la feina

Hi ha els efec­tes visi­bles de la pandèmia, amb les hos­pi­ta­lit­za­ci­ons i les morts, i els aspec­tes invi­si­bles per a la resta de la soci­e­tat. L’Orga­nit­zació per a la Coo­pe­ració i el Desen­vo­lu­pa­ment Econòmic (OCDE), el club dels països més rics del món, ha publi­cat un estudi de qua­li­tat de vida sobre aques­tes sego­nes con­seqüències entre el març del 2020 i el maig del 2021, enmig dels con­fi­na­ments. D’entrada hi ha una xifra esfereïdora, perquè les dades situen en un 16% l’excés de mor­ta­li­tat durant aquest període i en set mesos la reducció de l’espe­rança de vida. A l’Estat espa­nyol, l’excés de defun­ci­ons arriba al 18%.

Res­pecte als efec­tes en la salut men­tal, la mit­jana de l’enquesta situa en una per­sona de cada qua­tre les que estan en risc d’ansi­e­tat i depressió. Però a l’Estat, aquesta pro­porció puja fins al 30% en el pri­mer cas i al 35% en el segon. Una simp­to­ma­to­lo­gia que s’agreuja en la franja dels joves, per la seva impos­si­bi­li­tat de soci­a­lit­zació i la pre­ca­ri­e­tat de la feina. Només en el sen­ti­ment de sole­dat, l’Estat mos­tra una situ­ació una mica menys dolenta, amb un 14% de la població que s’hi troba amb relació al 19% gene­ral. També s’observa, a nivell de l’Estat, un aug­ment en el pes (38% més de per­so­nes), menys exer­cici (27%) i un con­sum més gran d’alco­hol (10%).

Un com­por­ta­ment que té a veure amb el fet que una de cada tres per­so­nes diu tenir difi­cul­tats econòmiques, i que una de cada set tem per­dre la feina en els pròxims tres mesos. “L’estat psi­cològic s’ha degra­dat en gai­rebé totes les cate­go­ries de la població, però les distàncies segons l’ori­gen ètnic i racial són igual­ment mani­fes­tes”, diu l’estudi. Les dones “han estat sovint en pri­mera línia de la pandèmia” i estan més expo­sa­des a les con­seqüències a llarg ter­mini. En posi­tiu, creix la con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons per l’ajuda que s’hi ha abo­cat. Una majo­ria creu que el seu país “ara està més divi­dit que abans de la Covid”.

LA XIFRA

38
per cent
dels enquestats diuen que han augmentat de pes des de l’inici de la pandèmia fins al maig passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.