Opinió

El contracte de compravenda de participacions socials

La posició més prudent és fer constar la transmissió en el llibre de registre de socis, malgrat l’absència d’escriptura, només en el supòsit en què la societat i tots els seus socis estiguin d’acord a procedir d’aquesta manera

Per norma gene­ral és fac­ti­ble que les parts que inter­ve­nen en un con­tracte de com­pra­venda de par­ti­ci­pa­ci­ons soci­als (el com­pra­dor i el vene­dor) com­pa­re­guin per­so­nal­ment (o a través d’un apo­de­rat) davant notari, per ator­gar la cor­res­po­nent escrip­tura pública de la trans­missió. No obs­tant això, hi ha esce­na­ris en què les parts volen for­ma­lit­zar la trans­missió amb imme­di­a­tesa, però no és pos­si­ble escrip­tu­rar-la amb aquest caràcter imme­diat. Ima­gi­nem, per exem­ple, el supòsit en què una de les parts resi­deix a l’estran­ger i li és impos­si­ble acu­dir a ter­ri­tori espa­nyol o ator­gar el cor­res­po­nent poder, per for­ma­lit­zar l’escrip­tura davant de notari. És en aquest con­text en què hem d’ana­lit­zar si l’escrip­tura de la trans­missió és cons­ti­tu­tiva o no, per a la seva vali­desa.

L’arti­cle 106.1 de la llei de soci­e­tats de capi­tal (LSC) esta­bleix que la trans­missió haurà de cons­tar en docu­ment públic. Per la seva part, l’arti­cle 1.278 del Codi Civil dis­posa que els con­trac­tes seran obli­ga­to­ris, en qual­se­vol forma en què s’hagin cele­brat, sem­pre que con­cor­rin els requi­sits neces­sa­ris per a la seva vali­desa (és a dir, con­sen­ti­ment, objecte, i causa).

El requi­sit.

La juris­prudència s’ha pro­nun­ciat en mol­tes oca­si­ons en relació amb aquesta qüestió, i sem­pre ha conclòs que l’escrip­tura de la trans­missió no és un requi­sit cons­ti­tu­tiu per a la seva vali­desa.

Així, la juris­prudència dona a aquesta for­ma­li­tat un valor pro­ba­tori, en sen­tit tant posi­tiu (l’escrip­tura és l’únic mitjà de pro­var la trans­missió) com nega­tiu (no és admis­si­ble qual­se­vol altre mitjà de prova, dife­rent a l’escrip­tura pública). Per part seva, l’arti­cle 1.280 del Codi Civil pre­veu els nego­cis jurídics que hau­ran de cons­tar en docu­ment públic, entre els quals no figura la trans­missió. Per si no fos prou, l’arti­cle 1.225 del Codi Civil dis­posa que el docu­ment pri­vat té el mateix valor que l’escrip­tura pública.

La juris­prudència fa una ano­tació molt interes­sant, en relació amb l’opo­sa­bi­li­tat que pot ins­tar una de les parts a la trans­missió, en apli­cació del que es dis­posa en l’arti­cle 1.279 del Codi Civil. Aquest pre­cepte dis­posa (en apli­cació del supòsit que ana­lit­zem) que les parts es podran com­pel·lir recípro­ca­ment, en el cor­res­po­nent con­tracte de la trans­missió, a ator­gar la cor­res­po­nent escrip­tura pública, si la llei així ho exi­geix –l’arti­cle 106.1 de la LSC sí que exi­geix aquesta forma–. Fins i tot en aquest supòsit, la for­ma­lit­zació és un requi­sit ad pro­ba­ti­o­nem, i esdevé, en tot cas, la trans­missió vàlida des de la for­ma­lit­zació del cor­res­po­nent con­tracte.

Per part seva, la posició més pru­dent és fer cons­tar la trans­missió en el lli­bre de regis­tre de socis, mal­grat l’absència d’escrip­tura, només en el supòsit en què la soci­e­tat i tots els seus socis esti­guin d’acord a pro­ce­dir d’aquesta manera.

Com a con­clusió, podem afir­mar que la trans­missió que no s’ins­tru­men­ta­litzi en docu­ment públic serà vàlida, si han con­cor­re­gut els requi­sits que exi­geix el Codi Civil, per a la vali­desa dels con­trac­tes. No obs­tant això, cal afir­mar que l’opció òptima és sem­pre la d’ator­gar la cor­res­po­nent escrip­tura, perquè la trans­missió gau­dirà així de fe pública nota­rial, el seu con­tin­gut es pre­su­mirà veraç i tindrà efec­tes davant de ter­cers. En tot cas, acon­se­llem que la trans­missió s’ins­tru­menti en escrip­tura pública, encara que sigui en un acte poste­rior, quan sigui pos­si­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.