Gran angular

Bombes que són finançades

Una de cada quatre armes que es fa servir en un conflicte no existiria sense el finançament ofert pels bancs

Els bancs són conscients que presten a un sector protegit

En aquests temps en què hom demana a la inversió finan­cera una visió soci­al­ment res­pon­sa­ble, i en què veiem com algu­nes enti­tats finan­ce­res con­tre­uen com­pro­mi­sos a no finançar, per exem­ple, els com­bus­ti­bles fòssils, dins l’esforç col·lec­tiu de miti­gar el canvi climàtic, encara ens tro­bem que bancs, asse­gu­ra­do­res i fons de pen­si­ons són encara malau­ra­da­ment impres­cin­di­bles en el finançament d’armes que es fan ser­vir en els con­flic­tes bèl·lics que asso­len molts indrets d’arreu.

Els experts infor­men que una de cada qua­tre armes (avi­ons mili­tars, bom­bes de dis­persió, míssils, tancs, fusells, muni­ci­ons, armes nucle­ars) no exis­ti­ria sense el finançament que la indústria mili­tar rep dels bancs, segons informa el Cen­tre Delàs d’Estu­dis per la Pau. Un dels dar­rers tre­balls de l’enti­tat, que ana­litza el finançament que les empre­ses d’armes han expor­tat a l’Aràbia Sau­dita i els Emi­rats Àrabs Units (EAU) en la guerra del Iemen, ens revela que cen­te­nars d’enti­tats finan­ce­res van dedi­car 607.000 mili­ons a les empre­ses sub­mi­nis­tra­do­res d’arma­ment als exèrcits de l’Aràbia Sau­dita entre el 2015 i el 2019. La banca espa­nyola hi va des­ti­nar 8.886 mili­ons d’euros, amb un espe­cial pro­ta­go­nisme per a BBVA i Banc San­tan­der, amb 5.231 mili­ons de dòlars apor­tats en un finançament que pro­ce­deix de recur­sos de comp­tes cor­rents, dipòsits o de la com­pra­venda d’acci­ons i bons, a més d’asse­gu­ran­ces per­so­nals i plans de pen­si­ons.

Jordi Calvo, coor­di­na­dor del Cen­tre Delàs, ens recorda: “La ràtio d’endeu­ta­ment de les empre­ses d’arma­ment és molt alta, arriba al 73%, i sense el suport dels bancs no podrien man­te­nir l’acti­vi­tat, hau­rien de tan­car, així que sem­pre han d’estar dema­nant crèdit per seguir tre­ba­llant.” I sovint el mateix Estat, a través del Minis­teri de Defensa, és el mateix sub­mi­nis­tra­dor de múscul finan­cer, a través de crèdits a l’R+D.

Hom pot pre­gun­tar-se si els bancs no ente­nen l’efecte repu­ta­ci­o­nal de les anàlisis que el Cen­tre Delàs ha publi­cat en els dar­rers anys en el con­text de la cam­pa­nya Banca Armada, que impul­sen diver­ses enti­tats soci­als.

“Sí que els bancs es plan­te­gen el dany repu­ta­ci­o­nal. De fet, davant la cam­pa­nya Banca Armada dels anys 2008 i 2009, ens van dir que agraïen la infor­mació que els havien pro­por­ci­o­nat i que pren­drien mesu­res.” D’ales­ho­res ençà, algu­nes enti­tats han fixat un pro­to­col intern, per dei­xar clar que no són inver­si­ons pro­ce­dents dels diners del cli­ent, sinó dels recur­sos pro­pis i que, en tot cas, a par­tir d’ara no hi hau­ria suport finan­cer per a fabri­cants de mines anti­per­so­nes, bom­bes de dis­persió i armes químiques i biològiques. “És a dir, es limi­ten a no finançar allò que és il·legal pels trac­tats inter­na­ci­o­nals.” Així mateix, Calvo recorda dels seus con­tac­tes amb repre­sen­tants dels bancs: “Asse­gu­ren que no inver­tei­xen en el ves­sant d’arma­ment d’empre­ses com ara Air­bus, Boeing i Rolls-Royce, que també tenen una àrea civil, però no ho acla­rei­xen pas, es refu­gien en el secret ban­cari.”

Val a dir, com remarca Calvo, que, en el cas espa­nyol, la indústria d’arma­ment, amb un volum de fac­tu­ració que oscil·la entre els 8.000 i 11.000 mili­ons d’euros, un 1% del PIB espa­nyol que “no li dona un paper cen­tral en l’eco­no­mia espa­nyola, n’és una part ínfima”. Hi afe­geix: “Un altre argu­ment en con­tra és que bàsica­ment depèn del pres­su­post de Defensa i, quant a l’expor­tació, un 60% del que fac­tura, no dei­xen de ser con­tac­tes que fa el mateix Estat espa­nyol, per a una indústria para­sitària que neces­sita que la seva inno­vació tec­nològica sigui for­ta­ment sub­ven­ci­o­nada.” Com diu, “no és estrany que els bancs, que ho basen tot en la ren­di­bi­li­tat, obrin el crèdit a aques­tes empre­ses, perquè són empre­ses que fun­ci­o­nen com si fos­sin públi­ques, i és segur que no tan­ca­ran”. En aquest sen­tit, l’Estat tam­poc fa gala d’una acti­tud gaire res­pon­sa­ble, ja que no es pot dir que sigui rigorós en l’apli­cació dels cri­te­ris de la UE per dene­gar la llicència d’expor­tació d’armes, que acla­rei­xen que no es pot ven­dre a països immer­sos en un con­flicte armat, que vul­ne­rin els drets humans o que la venda afecti l’esta­bi­li­tat regi­o­nal. Tres cri­te­ris que no es com­plei­xen en les ven­des d’armes a l’Aràbia Sau­dita i els EAU, pel que fa al con­flicte del Iemen.

Sem­bla que avan­cem en la cons­ci­en­ci­ació pel clima, però no per la pre­ser­vació de la pau. “Fa 20 anys, en temps del «No a la guerra», sem­blava que s’avançava en la direcció de la cul­tura per la pau però ara, amb la força dels pres­supòsits neo­con­ser­va­dors arreu, s’impo­sen més els dis­cur­sos d’una lògica de la segu­re­tat que impulsa el mili­ta­risme.”

Rànquing de les entitats més “armades”

En l’actualització que es va fer el 2020 del rànquing dels principals bancs pel seu finançament a la indústria de l’armament, que en total va arribar als 12.000 milions d’euros, el primer lloc correspon al BBVA, amb 4.450 milions d’euros, seguit per SEPI, 3.213 milions; Santander, 3.000 milions; Bankia, 283 milions; Banca March, 218 milions; Sabadell, 169 milions; Acciona, 151 milions; CaixaBank, 121 milions; ICO, 84 milions, i Unicaja, 56 milions. En el camp assegurador, el rànquing l’encapçala BNP Paribas, seguit d’Axa, BBVA, Santander, Allianz, MetLife, Intensa SanPaolo Life, AIG, Aegon, Liberty; March, BanSabadell, VidaCaixa-SegurCaixa i Mapfre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.