Eines

Formar per fer el cotxe del futur

El CFPA de Martorell hauria de tenir nou gestor a principis del 2022

La formació continuada tindrà un paper important de cara al futur

Ara sem­bla que hau­ria d’anar de debò, i que el Cen­tre de For­mació Pro­fes­si­o­nal de l’Auto­moció (CFPA) de Mar­to­rell a curt ter­mini serà la referència per a la for­mació de nous pro­fes­si­o­nals que hau­ran d’esco­me­tre els grans rep­tes de reno­vació tec­nològica, després d’anys de dub­tes i espe­ran­ces frus­tra­des sobre aquesta infra­es­truc­tura edu­ca­tiva que pot aten­dre fins a 14.000 alum­nes.

A finals del mes de gener del 2022 hauríem de tenir un gua­nya­dor en el procés de lici­tació per a la gestió i explo­tació del CFPA. S’hi han pre­sen­tat la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC), Esque­mes Informàtics, la Fun­dació Eure­cat, MSX Inter­na­ti­o­nal Tech­ser­vi­ces i Dis­seny Edu­ca­tiu.

Després de tan­tes inde­ci­si­ons i dues lici­ta­ci­ons que no van fruc­ti­fi­car, que fins i tot van pro­vo­car que Seat se’n des­vin­culés per mun­tar el seu propi pro­jecte for­ma­tiu a la Zona Franca, al sec­tor el pre­o­cupa, com explica Josep Nadal, clus­ter mana­ger del CIAC, que “en el plec de con­di­ci­ons de la lici­tació hi és molt diluïda la presència del sec­tor com a agent impres­cin­di­ble per detec­tar qui­nes són les neces­si­tats reals de les empre­ses”. En aquest sen­tit, hom tem que bona part de les 14.000 pla­ces no es des­ti­nin a for­mar pro­fes­si­o­nals de l’auto­moció. El pre­si­dent del CIAC, Josep Maria Vall, posa l’accent en el fet que “el sec­tor és molt dinàmic, muta molt ràpida­ment, així que ani­ria bé que al cen­tre es fes­sin con­ferències d’experts que expo­sen les nove­tats i es fes­sin esde­ve­ni­ments espe­ci­als, com ara pre­sen­tar nous models”. Remarca la importància que haurà de tenir “la for­mació addi­ci­o­nal, la con­ti­nu­ada, perquè caldrà for­mar de nou molts tre­ba­lla­dors”.

De la banda dels sub­jec­tes del CFPA, els futurs tre­ba­lla­dors, Ricard Bellera, secre­tari de tre­ball i eco­no­mia de CCOO, creu que en el pro­jecte de gestió gua­nya­dor “el CFPA ha de ser un cen­tre inte­grat que ofe­reixi FP I i II, for­mació ocu­pa­ci­o­nal i for­mació contínua, però també ofe­rir ser­veis, com ara pros­pec­tiva sobre el que demana el sec­tor”. Així mateix, que es reco­ne­gui l’experiència als qui no tenen títol: “Veure què sap fer un tre­ba­lla­dor i acre­di­tar-lo.” Per a Bellera, és cab­dal que no s’oblidi que, “tot i que el CFPA ha de ser molt tec­nològic, no és per for­mar fona­men­tal­ment colls blancs, sinó per a grau mitjà o supe­rior d’FP. És inversió per expe­dir diplo­ma­tu­res i reci­clar tre­ba­lla­dors, no per a gent que es pot pagar una car­rera”.

Rela­ci­ons d’inter­canvi.

Des de la Gene­ra­li­tat, Enric Vinaixa, secre­tari de Tre­ball de la Gene­ra­li­tat, expressa el desig del govern que “el CFPA pro­mo­gui rela­ci­ons d’inter­canvi amb cen­tres naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals, desen­vo­lupi ser­veis d’ori­en­tació i inserció pro­fes­si­o­nal, pro­mo­gui la inno­vació tec­nològica i la recerca i faci acti­vi­tats ori­en­ta­des a la pre­ser­vació medi­am­bi­en­tal”.

Les empre­ses del sec­tor insis­tei­xen que han de tenir presència en la gover­nança del cen­tre per donar-li agi­li­tat, com diu Nadal: “En alguns moments serà més impor­tant la for­mació con­ti­nu­ada, en d’altres l’FP, això serà cíclic, i cada any caldrà revi­sar la pro­gra­mació, i des­ti­nar els esforços on cal­gui.”

Des de l’òptica de Ricard Bellera, cal ser ple­na­ment cons­ci­ents d’això: “Només si for­mem pro­fes­si­o­nals amb ple­nes com­petències, la indústria de qua­li­tat del sec­tor romandrà aquí. I aquests pro­fes­si­o­nals no són només engi­nyers, ens cal mus­cu­lació en FP de grau supe­rior, però també en for­mació per­ma­nent, pen­sant en els proveïdors, adap­tant-nos a ells.”

Pot­ser fa de mal recor­dar que aquest pro­jecte de gran cen­tre for­ma­tiu que té capa­ci­tat per a 14.000 alum­nes però que amb prou fei­nes ha allot­jat 800 per­so­nes el dar­rer any, ha romàs en els llimbs des de fa gai­rebé vuit anys. Josep Maria Vall, pre­si­dent del Clúster de la Indústria d’Auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC), explica: “Lamen­ta­ble­ment, les coses no podien haver anat pit­jor, cap govern va ser capaç de tirar-ho enda­vant. Cal atri­buir-ho al fet que en la pas­sada legis­la­tura el govern fos de dos par­tits, JxCat i ERC, amb la qual cosa no que­dava clar qui havia de manar allà.” La inversió i l’equi­pa­ment van anar a càrrec del Ser­vei d’Ocu­pació de Cata­lu­nya (SOC), ads­crit al Depar­ta­ment de Tre­ball, con­tro­lat per ERC, men­tre que la gestió era per al Depar­ta­ment d’Empresa, en l’òrbita de JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.