Gran angular

La Fira de l’Avet d’Espinelves reactiva la comarca

Milers de visitants omplen la restauració del Montseny i les Guilleries

Enguany s’han venut uns 3.000 avets cultivats a la vora d’Espinelves

Un centenar de paradistes han participat del 4 al 12 de desembre en la 40a edició de la Fira de l’Avet d’Espinelves, després que l’any passat se suspengués per culpa de la pandèmia. La localitat, que no arriba als 250 habitants, es transforma de dalt a baix per rebre milers de persones que arriben al poble situat a 750 metres d’altura, enclavat en un dels boscos més grans de Catalunya, en la zona del Montseny-Guilleries.

Tot i que no hi ha un estudi exhaustiu de l’impacte econòmic d’aquesta fira al municipi, el cert és que la venda d’uns 3.000 arbres de les diferents varietats d’avets conreats a Espinelves, sobretot l’avet Joanis i la Picea excelsa, suposa un bon pessic per als paradistes de la població i de les contrades properes. En aquesta edició han participat un centenar de paradistes que han obert nou dies a la Fira de l’Avet sotmesos a unes baixes temperatures, d’altra banda, molt relacionades amb les festes nadalenques. “Malament si el poble hagués de viure d’aquesta fira, però tot ajuda”, explica Jordi Geli, regidor, paradista i membre fundador d’aquest esdeveniment nascut el 1981.

Sigui com sigui, Jordi Geli afirma que l’impacte econòmic per a la població no és gaire gran però sí que ho és per a les subcomarques del Montseny-Guilleries, ja que tota la setmana de la fira la major part de poblacions de la vora, com ara Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Viladrau, tenen els restaurants plens. De fet, els quatre establiments d’Espinelves es pot dir que també han fet l’agost, o millor dit, el desembre.

El també regidor de l’Ajuntament, que organitza la fira, diu que la gràcia d’aquest esdeveniment és “deixar la població endreçada i que els nens ho passin bé”. El cert és que ha situat el petit poble d’Espinelves ben referenciat al mapa de Catalunya.

Al marge de la vintena de parades d’avets, la majoria d’Espinelves i de zones properes, s’hi ha pogut trobar una gran varietat de productes naturals i artesanals, “sempre de quilòmetre zero”, diu l’organització. També s’hi ha pogut gaudir de les diferents exposicions d’herbes remeieres, bonsais i pintura.

L’edició de l’any passat no es va poder dur a terme per la covid-19, per això enguany no es va decidir la celebració fins a final de setembre o principi d’octubre. Precisament per aquest motiu les tasques d’organització es van haver de fer amb una certa pressa.

Jordi Geli va estar uns anys amb altres persones del poble fent de paradista a la Sagrada Família de Barcelona fins que van decidir tirar endavant la Fira de l’Avet d’Espinelves. Ell defensa plantar arbres per a la comercialització per les festes de Nadal perquè van bé per eliminar CO2. A més, tal com diu, després es poden replantar i si no són matèria orgànica, no com els arbres de plàstic, que “són una aberració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.