Gran angular

La Fira de l’Avet d’Espinelves reactiva la comarca

Milers de visitants omplen la restauració del Montseny i les Guilleries

Enguany s’han venut uns 3.000 avets cultivats a la vora d’Espinelves

Un cen­te­nar de para­dis­tes han par­ti­ci­pat del 4 al 12 de desem­bre en la 40a edició de la Fira de l’Avet d’Espi­nel­ves, després que l’any pas­sat se sus­pengués per culpa de la pandèmia. La loca­li­tat, que no arriba als 250 habi­tants, es trans­forma de dalt a baix per rebre milers de per­so­nes que arri­ben al poble situat a 750 metres d’altura, encla­vat en un dels bos­cos més grans de Cata­lu­nya, en la zona del Mont­seny-Gui­lle­ries.

Tot i que no hi ha un estudi exhaus­tiu de l’impacte econòmic d’aquesta fira al muni­cipi, el cert és que la venda d’uns 3.000 arbres de les dife­rents vari­e­tats d’avets con­re­ats a Espi­nel­ves, sobre­tot l’avet Joa­nis i la Picea excelsa, suposa un bon pes­sic per als para­dis­tes de la població i de les con­tra­des pro­pe­res. En aquesta edició han par­ti­ci­pat un cen­te­nar de para­dis­tes que han obert nou dies a la Fira de l’Avet sot­me­sos a unes bai­xes tem­pe­ra­tu­res, d’altra banda, molt rela­ci­o­na­des amb les fes­tes nada­len­ques. “Mala­ment si el poble hagués de viure d’aquesta fira, però tot ajuda”, explica Jordi Geli, regi­dor, para­dista i mem­bre fun­da­dor d’aquest esde­ve­ni­ment nas­cut el 1981.

Sigui com sigui, Jordi Geli afirma que l’impacte econòmic per a la població no és gaire gran però sí que ho és per a les sub­co­mar­ques del Mont­seny-Gui­lle­ries, ja que tota la set­mana de la fira la major part de pobla­ci­ons de la vora, com ara Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Vila­drau, tenen els res­tau­rants plens. De fet, els qua­tre esta­bli­ments d’Espi­nel­ves es pot dir que també han fet l’agost, o millor dit, el desem­bre.

El també regi­dor de l’Ajun­ta­ment, que orga­nitza la fira, diu que la gràcia d’aquest esde­ve­ni­ment és “dei­xar la població endreçada i que els nens ho pas­sin bé”. El cert és que ha situat el petit poble d’Espi­nel­ves ben refe­ren­ciat al mapa de Cata­lu­nya.

Al marge de la vin­tena de para­des d’avets, la majo­ria d’Espi­nel­ves i de zones pro­pe­res, s’hi ha pogut tro­bar una gran vari­e­tat de pro­duc­tes natu­rals i arte­sa­nals, “sem­pre de quilòmetre zero”, diu l’orga­nit­zació. També s’hi ha pogut gau­dir de les dife­rents expo­si­ci­ons d’her­bes reme­ie­res, bon­sais i pin­tura.

L’edició de l’any pas­sat no es va poder dur a terme per la covid-19, per això enguany no es va deci­dir la cele­bració fins a final de setem­bre o prin­cipi d’octu­bre. Pre­ci­sa­ment per aquest motiu les tas­ques d’orga­nit­zació es van haver de fer amb una certa pressa.

Jordi Geli va estar uns anys amb altres per­so­nes del poble fent de para­dista a la Sagrada Família de Bar­ce­lona fins que van deci­dir tirar enda­vant la Fira de l’Avet d’Espi­nel­ves. Ell defensa plan­tar arbres per a la comer­ci­a­lit­zació per les fes­tes de Nadal perquè van bé per eli­mi­nar CO2. A més, tal com diu, després es poden replan­tar i si no són matèria orgànica, no com els arbres de plàstic, que “són una aber­ració”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.