Opinió

DE MEMÒRIA

Educació per a l’altra meitat: fora cotilles

La barcelonina Dolors Aleu i Riera va ser la primera dona de l’Estat espanyol que es va llicenciar en medicina i la primera metgessa que va aconseguir el títol de doctora

La tesi doc­to­ral en medi­cina del 1882 de Dolors Aleu i Riera (1857-1913), a més d’ésser una de les pri­me­res pre­sen­ta­des per una dona, té un interès molt espe­cial: pre­senta una visió de con­junt de la situ­ació de les dones, que són –subrat­lla- “la mitad del género humano”. I pro­posa l’eli­mi­nació urgent de les coti­lles.

Aleu situa les dones en cinc clas­ses soci­als. Pri­mer, les tre­ba­lla­do­res de fàbrica. “Tan­ca­des –tra­du­eixo- tot el dia, per un escàs jor­nal, a les fàbri­ques i tallers, punts que, a més d’ésser molt mal­sans i peri­llo­sos, són veri­ta­bles focus de pros­ti­tució.” Segon, les que tre­ba­llen al camp: “A la dona del camp, la veu­rem ocu­pada en les matei­xes fei­nes rudes que els homes.” Ter­cer i quart, les que no tre­ba­llen: “La major part de les dones de la classe mit­jana i totes les de les clas­ses riques.” Cinquè: “Les cri­a­des, dides, mai­na­de­res, cui­ne­res i cam­bre­res” al ser­vei dels dos grups ante­ri­ors.

Aleu no parla d’ella mateixa; és a dir, de les dones de classe mit­jana que tre­ba­llen. Al seu temps, podien ser: lle­va­do­res, modis­tes, cosi­do­res, coti­lle­res, mes­tres, boti­gue­res, vene­do­res, peti­tes empresàries, actrius. I, pel moment, ben poques, met­ges­ses.

Com que l’objec­tiu d’Aleu és la salut, sim­pli­fi­cant, esta­bleix dues grans cate­go­ries de dones: “les unes, per excés de tre­ball, per­den la seva salut”, i “les altres, per excés de des­cans, es crien flui­xes”. L’única sor­tida que veu Aleu a aquesta situ­ació és l’edu­cació obli­gatòria de les nenes, les noie­tes i les dones, que són, recorda, la mei­tat de la població.

A par­tir dels 7 anys. Començant per apren­dre a “lle­gir, escriure, comp­tar, i Història Sagrada”. Seguint amb “Gramàtica, Història, Eco­no­mia Domèstica, Higi­ene, Fisi­o­lo­gia, Botànica Mèdica, Medi­cina Domèstica, Geo­gra­fia, Mete­o­ro­lo­gia i Història Natu­ral”. Afe­gint-hi, sense majúscu­les, “filo­so­fia i arts”. Tot, com­bi­nat, sem­pre, amb “gimnàstica i una bona ali­men­tació”. A més, “la dona... ha de visi­tar els museus, tallers, fàbri­ques i gran­ges model”.

La tesi doc­to­ral de Dolors Aleu, edi­tada el 1883 a Bar­ce­lona, ha estat digi­ta­lit­zada, i va ser, nova­ment, publi­cada en paper el 2017. L’edu­cació de l’altra mei­tat ha estat assu­mida per pràcti­ca­ment totes les soci­e­tats. Però les coti­lles morals seguei­xen pre­sents.

De fet, segons Aleu, “els abu­sos que es fan amb el ves­tit són els que neces­si­ten més cor­rec­tiu”. I “la peça de roba que més mal fa a l’orga­nit­zació feme­nina és la coti­lla”. El pro­blema, d’entrada, és sani­tari: les coti­lles actuen nega­ti­va­ment sobre el sis­tema car­di­o­vas­cu­lar, sobre el sis­tema res­pi­ra­tori i sobre la digestió. Les coti­lles, doncs, han d’ésser eli­mi­na­des, han de des­a­parèixer. Però Aleu explica, també, que el que avui en diem coti­lles morals, és a dir: les fixa­ci­ons intel·lec­tu­als, els este­re­o­tips, etc., no eren –no són- fàcils de fora­gi­tar. De ben segur que ho va anar com­pro­vant durant els 25 anys que va tenir con­sulta pròpia al cen­tre de Bar­ce­lona, que va com­bi­nar amb les ana­des regu­lars a la Casa de Cari­tat (que era el gran cen­tre assis­ten­cial de la Dipu­tació de Bar­ce­lona) per a visi­tar dones i cri­a­tu­res. També ho devia com­pro­var quan, el 1885, esde­vingué pro­fes­sora de l’Acadèmia de Ciències, Arts i Ofi­cis de la Dona, la uni­ver­si­tat feme­nina cre­ada, a Bar­ce­lona, per Clo­tilde Cerdà i Bosch.

Tres metgesses

Dolors Aleu, Martina Castells i Helena Maseras són a la primera franja de llicenciades i doctores en medicina. Però Castells va morir de part i Maseras, vistos els entrebancs (i les cotilles morals), va decidir dedicar-se a l’ensenyament. Dolors Aleu, doncs, fou la primera –i, durant anys, única- dona amb consulta mèdica al sud dels Pirineus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.