Gran angular

Una Barcelona endarrerida en la recuperació esmena el patró històric postcrisi

Tradicionalment, la capital catalana actuava de motor en les millores que arrencaven en el litoral i avançaven a l’interior, però s’ha alterat l’esquema

La recessió del 2020 reflecteix el col·lapse dels serveis personals
Els nivells de despesa i la feina no s’han recuperat tant a Barcelona

Bar­ce­lona es recu­pera de l’impacte de la covid-19, però més len­ta­ment que la mit­jana de Cata­lu­nya i aquest fet suposa una ano­ma­lia històrica. El patró de sor­ti­des de les cri­sis ator­gava un rol cap­da­van­ter a la capi­tal cata­lana i la seva àrea metro­po­li­tana i, obrint més el focus geogràfic, a una franja que recorre el país de nord a sud res­se­guint l’AP-7. Però ni aquesta crisi ha estat nor­mal ni ho està sent la recu­pe­ració, almenys en el cas de Bar­ce­lona ciu­tat.

El dar­rer informe sobre l’eco­no­mia cata­lana del ser­vei d’estu­dis del BBVA ofe­reix dues evidències que això està sent així. La pri­mera són les afi­li­a­ci­ons a la Segu­re­tat Social, que van caure en una pri­mera instància i després s’han anat recu­pe­rant, però de manera desi­gual en el ter­ri­tori. Així, per exem­ple, les àrees urba­nes que estan fora de la regió metro­po­li­tana de Bar­ce­lona van reco­brar el nivell pre­crisi el segon tri­mes­tre d’aquest any; a la Costa Dau­rada i la Costa Brava, això va suc­ceir una mica més tard, coin­ci­dint amb la cam­pa­nya d’estiu, igual que a la resta de Cata­lu­nya, amb l’excepció de Bar­ce­lona ciu­tat, que encara al setem­bre man­te­nia nivells infe­ri­ors als d’abans de la covid. Un turisme urbà que, sense la impli­cació del visi­tant estran­ger, té difi­cul­tats per rebro­tar, un comerç al qual li ha cos­tat rea­ni­mar-se –almenys fins al Black Fri­day i la cam­pa­nya de Nadal– i un menor impuls de l’ocu­pació pública expli­ca­rien aquesta cir­cumstància, segons el BBVA.

L’altra pista és la des­pesa dels ciu­ta­dans en el ter­ri­tori. A par­tir de les dades agre­ga­des de l’ús de tar­geta de paga­ment dels cli­ents de l’enti­tat finan­cera, es poden obser­var patrons de con­sum i de la mobi­li­tat asso­ci­ada. La con­clusió és que “a Bar­ce­lona els nivells de des­pesa no s’estan recu­pe­rant tant com a la resta de Cata­lu­nya -diu Miguel Car­doso, eco­no­mista en cap per a Espa­nya de BBVA Rese­arch-. Això és així, en part, perquè quan els bar­ce­lo­nins s’han pogut moure no han esco­llit la seva província per gas­tar, sobre­tot pel que fa als ser­veis”. Tam­poc ha estat l’esco­llida per la resta de cata­lans ni d’espa­nyols que es des­pla­cen a Cata­lu­nya i que són cli­ents de l’enti­tat. Girona, Lleida i Tar­ra­gona han sor­tit reforçades.

Però, com es deia, aquesta no era la manera habi­tual de sor­tir de les cri­sis. El catedràtic d’eco­no­mia apli­cada de la UAB Josep Oli­ver, estudiós del crei­xe­ment comar­cal, sol expli­car que pri­mer es recu­pe­ren les comar­ques del lito­ral amb Bar­ce­lona en el grup de capçalera i amb poste­ri­o­ri­tat els incre­ments de renda dels ciu­ta­dans d’aquests ter­ri­to­ris es van repar­tint cap a l’inte­rior del país com una taca d’oli, en un procés que es pot allar­gar anys. De fet, hi ha comar­ques del rerepaís que encara s’esta­ven recu­pe­rant de la crisi del 2008 quan ha irrom­put el xoc pandèmic.

Cal asse­nya­lar que l’impacte de la covid en l’eco­no­mia també ha tin­gut un repar­ti­ment geogràfic desi­gual. “La recessió del 2020 reflec­teix fona­men­tal­ment el col·lapse dels ser­veis per­so­nals, en els quals Cata­lu­nya està més espe­ci­a­lit­zada, i de retruc el de les expor­ta­ci­ons, gràcies a les quals havíem acon­se­guit grans millo­res els dar­rers anys”, explica Oli­ver. El pes d’aquests ser­veis per­so­nals (immo­bi­li­ari, trans­port, comerç, hos­ta­le­ria i acti­vi­tats artísti­ques i recre­a­ti­ves) en cada comarca i la pro­fun­di­tat de cai­guda dibuixa el mapa de la crisi. L’Anu­ari econòmic comar­cal 2021, que també edita el BBVA, situa entre les comar­ques més cas­ti­ga­des la Val d’Aran (-23,2%), el Baix Empordà (-16%), la Selva (-15,4%), la Cer­da­nya (-15,2%) i el Bages (-14,6%), són cai­gu­des del valor afe­git brut (VAB), un indi­ca­dor equi­pa­ra­ble al PIB menys els impos­tos indi­rec­tes nets. La mit­jana del con­junt de Cata­lu­nya és de -11,3% i hi ha 15 comar­ques amb nivells supe­ri­ors, entre les quals el Bar­ce­lonès (-11,7%). Del cos­tat de les comar­ques menys afec­ta­des des­ta­quen la Ribera d’Ebre (-5,3%), el Pallars Sobirà (-5,7%) i la Terra Alta (-6,4%).

Aques­tes cai­gu­des s’han de posar en el con­text de la recu­pe­ració de la crisi finan­cera que va començar el 2008 i es va allar­gar en ter­mes macro­e­conòmics fins al 2013. En aquest sen­tit, la cai­guda del 2020 ha mati­sat molt la sor­tida de l’ante­rior crisi. Mal­grat això, a Cata­lu­nya el saldo 2013-2020 és posi­tiu (4,5%), però el del ter­ri­tori és força desi­gual. Les comar­ques de mun­ta­nya han retro­ce­dit (-2,5%), i l’eix gironí gai­rebé s’ha estan­cat (0,5%), men­tre que les comar­ques cen­trals (5,6%) i les de l’eix metro­po­lità de Bar­ce­lona (5,2%) han estat les més dinàmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.