La ciència vol estar més junta
L’espai que ocupava l’antic Mercat del Peix serà un node de recerca i innovació que acollirà 1.200 investigadors
En un moment en què el treball totalment presencial a les oficines està en hores baixes, en què les oficines empetiteixen pels models híbrids de feina, emergeix el Mercat del Peix, un nou complex de recerca i innovació centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari. En tres edificis nous, on abans hi havia el Mercat del Peix de Barcelona i ara un pàrquing municipal, 1.200 investigadors s’hi trobaran presencialment per fer ni més ni menys que recerca i innovació.
“La ciència necessita estar plegada per generar coneixement, la proximitat és la que provoca la innovació. Ubicar en un mateix espai tres institucions tan potents de segur que crearà nous programes científics transversals”, explica Marc Permanyer, responsable de Comunicació del projecte del Mercat del Peix.
Aquest espai, propietat de la Universitat Pompeu Fabra i de l’Ajuntament de Barcelona, és una gran aposta urbanística de 45.000 m². Albergarà recerca i equipament científic que inicialment requerirà una inversió de 92,8 milions d’euros de les diferents administracions. De moment, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona ja han demostrat la seva voluntat, però per part de l’Estat, ara com ara, hi tenen només el compromís de possibles inversions.
El Mercat del Peix hauria d’estar acabat el juny del 2025 i es preveu que sigui la primera gran actuació urbanística de Ciutadella del Coneixement, una iniciativa científica, cultural i urbanística que aspira a transformar el parc que li dona nom i el seu entorn en un node de coneixement urbà de referència al sud d’Europa.
A prop del que serà el nou pol de recerca Mercat del Peix hi ha un bon exemple de com disposar d’un espai comú afavoreix la ciència. Al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), prop de 1.400 persones de 52 nacionalitats diferents estan dedicades a la recerca i a la ciència en biomedicina. Un edifici, amb l’hospital del Mar al costat, i que inclou sis centres de recerca públics de la xarxa pública CERCA i de la UPF, juntament amb altres organitzacions vinculades a les ciències de la vida, on el coneixement està en contínua ebullició. “El gran factor diferencial del PRBB és que es va crear per afavorir un entorn obert en el qual els científics es parlessin, trencant així amb la inèrcia històrica que la ciència havia d’estar compartimentada i aïllada”, explica Marga Sala, l’administradora general del PRBB.
Vist l’èxit del model, el Mercat del Peix segueix els seus passos i planeja aprofitar la proximitat de dos pols de coneixement d’aquesta mena per desenvolupar projectes comuns i anar més enllà. Així que, allà on abans hi havia parades de productes del mar, s’hi instal·larà el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Un edifici que agruparà 800 investigadors que ara té repartits per diferents localitzacions, dedicats a la recerca i innovació en la medicina de precisió. “Disposen de quatre programes científics: genètica, biomedicina, bioenginyeria i nous materials”, expliquen fonts de la UPF. Construir aquest edifici suposa una inversió de 55 milions d’euros.
Un altre dels tres edificis que transformaran el Mercat del Peix serà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) del CSIC, un nou centre de recerca dedicat a l’estudi i la conservació de la biodiversitat, amb 130 investigadors, que compartiran un mateix espai. Amb aquesta nova ubicació, l’IBE preveu passar de 25 a 35 grups de recerca, en cinc programes científics diferents com ara la biodiversitat animal i evolució; genòmica comparativa i computacional, entre d’altres.
I el tercer bloc del pol és on hi haurà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF, amb cinc programes científics diferents. “Serà un espai que aporti multidisciplinarietat, però en el seu conjunt és un node que aportarà volum, també indispensable per equiparar-nos als nodes de recerca del món”, diu Francesc Subirada, director de la iniciativa UPF, per a la Ciutadella del Coneixement. El nou espai necessitarà una inversió anual de 10 milions d’euros per garantir instal·lacions, sous i equipaments. Subirada assegura que les administracions s’han compromès a garantir un finançament basal suficient perquè el Mercat del Peix arribi a alta mar sense naufragar.
De pàrquing a recerca
En els terrenys continus al campus universitari de Ciutadella de la UPF, just enfront de l’entrada del Zoo de Barcelona pel carrer Wellington, ara hi ha un pàrquing de cotxes que gestiona l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals. Hi ha cabuda per a 300 cotxes i així ha estat des de l’any 1992, més o menys quan es va enderrocar el que havia estat el Mercat del Peix de Barcelona. Des de l’any 1931 fins a l’any 1983, s’hi comercialitzava el que els pescadors de la costa barcelonina havien pescat. Però l’activitat es va traslladar a Mercabarna i les instal·lacions es van convertir en simple magatzem municipal.
Quan va arribar el moment de Barcelona, posa’t guapa per a les Olimpíades, l’edifici es va enderrocar.