Gran angular

El món innovador resisteix

Els esdeveniments SCEWC i Tech Spirit Barcelona confirmen que l’ecosistema català bull i avança en bona direcció

L’ecosistema català es mostra fort al món, aportant tecnologia de pes

Dos esde­ve­ni­ments de pes per a l’eco­sis­tema inno­va­dor català van tenir lloc al novem­bre, amb pocs dies de diferència. L’assistència que van obte­nir no va ser espec­ta­cu­lar si es com­para amb les edi­ci­ons pre­pandèmia, tant en el cas de l’Smart City Expo World Con­gress (SCEWC), que va rebre 14.000 visi­tants, com en el cas del Tech Spi­rit Bar­ce­lona, que va ini­ciar el seu camí el febrer del 2020 suplint l’anul·lat 4YFN per la pandèmia que s’acos­tava, que va superar els 5.000 ins­crits.

Tot i això va que­dar ben clar que la inno­vació a casa nos­tra resis­teix i ho fa amb força, apor­tant solu­ci­ons tec­nològiques de gran pes.

L’SCEWC va tor­nar a ense­nyar, en la seva desena edició –enguany en for­mat híbrid–, que cada vegada som més a prop de les ciu­tats dites del futur. Un total de 120 països i 400 ciu­tats van ser repre­sen­tats en l’esde­ve­ni­ment, rea­lit­zat en paral·lel al Tomor­row Mobi­lity World Con­gress, cen­trat a pro­moure el dis­seny i l’adopció de nous models de mobi­li­tat urbana sos­te­ni­ble, i al Puzzle X, un nou cen­tre de gra­ve­tat del congrés dedi­cat al nous mate­ri­als i a la cons­trucció al seu vol­tant d’un nou eco­sis­tema.

L’estand Smart Cata­lo­nia, del govern català, va reu­nir 23 empre­ses, cen­tres tec­nològics i altres enti­tats del país sota el lema Cata­lo­nia green & digi­tal, que van mos­trar tec­no­lo­gies digi­tals com ara la intel·ligència arti­fi­cial, el big data, l’IoT, la robòtica autònoma, el cloud com­pu­ting, la rea­li­tat vir­tual immer­siva i els smart drons.

Taxis vola­dors.

Una de les tec­no­lo­gies més avant­guar­dis­tes pre­sents en el congrés va ser l’apor­tada per Advan­ced Air Mobi­lity (AAM), empresa cre­ada el 2019 per un grup de sis engi­nyers aero­es­pa­ci­als de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Ter­rassa, ubi­cada a Sant Quirze del Vallès. AAM tre­ba­lla des del 2016 en el futur taxi vola­dor, capaç d’enlai­rar-se en ver­ti­cal des d’un ver­ti­port.

A punt d’ini­ciar una ronda d’inversió d’1 milió d’euros, que comença amb el 50% ja com­promès, el giny tindrà llicència d’ultra­lleu­ger. “A finals del 2022 ja volem volar. Ara estem tra­mi­tant les cer­ti­fi­ca­ci­ons per poder-ho fer”, comenta Aitor Martín, CEO de l’empresa.

L’apa­rell, que té un cost de fabri­cació de 200.000 euros, pot tras­lla­dar dos pas­sat­gers i suporta un pes de fins a 200 qui­los. És capaç de rea­lit­zar tra­jec­tes interur­bans a 250 km/h, amb una auto­no­mia de fins a set hores. “Hem pen­sat en aquest ser­vei de taxi per a trans­port interurbà més que no pas dins de les ciu­tats, on les nor­ma­ti­ves són encara més estric­tes”, explica Martín. Arri­bar al taxi vola­dor autònom ja ho veu més com­pli­cat, més que res “per un tema legal i d’accep­tació social”. Però arri­barà, sens dubte.

Segu­re­tat marítima.

Un exem­ple de la digi­ta­lit­zació entesa com un tot és Acti­on­Tracker, una empresa amb seu a Cas­tell­de­fels que ofe­reix la gestió d’emergències marítimes en temps real a través de dis­po­si­tius electrònics adap­tats i una pla­ta­forma de dades en el núvol basada en intel·ligència arti­fi­cial. Repre­sen­tada a l’SCEWC per Eloy Martínez, fun­da­dor i CEO de la firma, i David Balles­ter, CTO, expli­quen que els dis­po­si­tius que ofe­rei­xen són com “cer­vells con­nec­tats” que “moni­to­ren i actuen amb l’objec­tiu de sal­va­guar­dar la segu­re­tat de les per­so­nes i les coses en entorns com­pli­cats, com ara les ins­tal·laci­ons portuàries i el mar”.

Ramats sota con­trol.

Un altre exem­ple de l’apli­cació de tec­no­lo­gies avançades el va ofe­rir Ixo­rigué, que aporta una solució efec­tiva per al con­trol dels ramats exten­sius (lliu­res o semi­lliu­res). Es tracta d’un dis­po­si­tiu IoT en forma de collar i d’un software amb IA que per­met conèixer la ubi­cació i l’estat de salut i repro­duc­tiu de cada ani­mal. “El dis­po­si­tiu es penja al coll de l’ani­mal i ens dona la seva geo­lo­ca­lit­zació i els seus movi­ments. Com que en molts dels llocs on es tro­ben aquests ramats no exis­teix cober­tura, des­ple­guem també unes peti­tes ante­nes per fer-la pos­si­ble”, explica Adrià Martínez, direc­tor tècnic d’Ixo­rigué.

Espe­rit digi­tal.

Tech Spi­rit Bar­ce­lona, orga­nit­zat per Tech Bar­ce­lona, dona visi­bi­li­tat a l’eco­sis­tema digi­tal i tec­nològic de la ciu­tat. L’esde­ve­ni­ment va reu­nir durant dos dies, a la Casa Llotja de Mar, més de 140 spe­akers i al vol­tant de 70 ponències, amb con­tin­guts cen­trats en noves start-ups, les solu­ci­o­nes tec­nològiques que apli­quen i l’evo­lució de sec­tors com ara health, fin­tech, edtech i legal­tech, entre d’altres, tots clau per al progrés econòmic.

Des de dos esce­na­ris monu­men­tals, es van abor­dar temes com ara la situ­ació de Bar­ce­lona com a pol d’atracció inter­na­ci­o­nal per a start-ups i cor­po­ra­ci­ons, el com­po­nent digi­tal en el tre­ball del futur i la neces­si­tat de poten­ciar el talent femení. També es van pre­sen­tar casos d’èxit de start-ups locals que han esde­vin­gut com­pa­nyies glo­bals, com ara Fac­to­rial HR i Wall­box, i es van abor­dar temes d’extrema importància per a les empre­ses emer­gents del sec­tor tec­nològic i digi­tal com ara la inversió, el cor­po­rate ven­tu­ring, les alter­na­ti­ves a la sor­tida a borsa, el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble de les noves empre­ses tec­nològiques i el nou negoci dels NFT, les sigles en anglès dels tokens no fun­gi­bles.

ACCIÓ va orga­nit­zar durant les jor­na­des al vol­tant de 500 reu­ni­ons pre­pro­gra­ma­des entre start-ups cata­la­nes i més de mig cen­te­nar d’inver­sors del país, i va cele­brar la Cata­lan Pitch Com­pe­ti­tion, en la qual va resul­tar gua­nya­dora Nixi for Chil­dren, start-up que tre­ba­lla amb rea­li­tat vir­tual per reduir l’ansi­e­tat dels nens en els moments més durs dels trac­ta­ments mèdics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.