Gran angular

La redacció d’un informe pot delatar si una empresa comet frau

La UPF i Queen Mary University of London publiquen un estudi en què demostren que a partir del text dels informes dels directors de companyia es pot saber si l’empresa comet frau i oculta informació als accionistes

El tipus de redacció d’un informe pot reve­lar si la direcció d’una empresa està come­tent frau, segons un estudi de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF) i la Queen Mary Uni­ver­sity of Lon­don.

Totes dues ins­ti­tu­ci­ons han ana­lit­zat les car­tes de direc­tors de grans cor­po­ra­ci­ons espa­nyo­les i han detec­tat que les que han comès frau acos­tu­men fer ser­vir més adjec­tius i dotar el text d’un to més nega­tiu que les que no. En aquest estudi hi han par­ti­ci­pat inves­ti­ga­dors del Depar­ta­ment de Tra­ducció i Ciències del Llen­guatge (DTCL) de la UPF i de l’Escola d’Eco­no­mia i Finan­ces de la Queen Mary Uni­ver­sity of Lon­don. L’estudi ha estat publi­cat a la revista Infor­ma­tion.

Com diu Núria Bel, inves­ti­ga­dora de l’Ins­ti­tut de Lingüística Apli­cada (IULA) de la UPF i catedràtica del DCTL, que ha par­ti­ci­pat en l’estudi, “de la mateixa manera que els ges­tos, tics, refle­xos o acti­tuds ens dela­ten quan diem alguna men­tida, el que diem o escri­vim també ens pot dela­tar.” La base de l’estudi han estat les car­tes dels direc­tius als acci­o­nis­tes de l’empresa que es publi­quen als infor­mes anu­als. Els inves­ti­ga­dors s’han dedi­cat a iden­ti­fi­car les car­tes de les empre­ses que havien estat con­dem­na­des per frau comp­ta­ble o que havien incor­re­gut en una mala con­ducta finan­cera durant el període 2011-2018.

Uti­lit­zant mètodes d’apre­nen­tatge automàtic (mac­hine lear­ning) i Anàlisi de Sen­ti­ments (AS), podien ava­luar la infor­mació sub­jec­tiva del text, com la pola­ri­tat, és a dir, si el text uti­lit­zava parau­les amb sen­tits posi­tius (’fantàstica’), nega­tius (’difícil’) o neu­tres (’set­ma­nal’), i altres mani­fes­ta­ci­ons de les emo­ci­ons de l’escrip­tor expres­sa­des als tex­tos. Les tècni­ques d’anàlisi de sen­ti­ment per­me­ten induir infor­mació sobre l’opinió de qui escriu sobre el tema de què escriu, per exem­ple, per ana­lit­zar en grans quan­ti­tats de tuits, l’opinió del públic sobre mar­ques, polítics, etc.

Gràcies als mètodes d’anàlisi de sen­ti­ments amb apre­nen­tatge automàtic es poden clas­si­fi­car aquests tex­tos amb una alta pre­cisió, del 84%, és a dir, el sis­tema dei­xa­ria sense iden­ti­fi­car com a frau­du­lents dos tex­tos de cada deu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.