Salut

LAURA FERRER

‘SENIOR MANAGER’ D’R+D DE SALUT HUMANA D’HIPRA

“Per controlar la pandèmia, cal vacunar tot el món”

“La previsió és que entre el primer i el segon trimestre del 2022 puguem tenir el registre de la vacuna a l’Agència Europea del Medicament”

“Tenim l’experiència de força anys de treball en el desenvolupament de vacunes de coronavirus per a altres espècies”

“Tenir vacunes diferents ens enriqueix a l’hora de tenir millors resultats d’eficàcia”

Doctora en biologia
La responsable d’R+D de Salut Humana a Hipra és doctora en biologia i va centrar la tesi en teràpia oncològica en càncer de mama i pàncrees. Treballa a Hipra des de fa 15 anys, quan va començar com a investigadora líder de projecte. D’allà va ser coordinadora de projectes i, abans d’arribar a Salut Humana, va passar pel departament d’R+D d’Animals de Companyia.

El desem­bre de l’any pas­sat sor­tia a la llum que la far­macèutica d’Amer tre­ba­llava per treure al mer­cat una vacuna con­tra la covid-19. Un any més tard, deu hos­pi­tals de l’Estat amb 700 volun­ta­ris par­ti­ci­pen en la fase 2B d’assa­jos clínics.

Com va el desen­vo­lu­pa­ment de la vacuna?
Els resul­tats que hem tin­gut en la pri­mera fase són molt bons, tant pel que fa a la segu­re­tat com a la immu­no­ge­ni­ci­tat. Ara, en aquesta segona fase, s’aug­menta bas­tant més el nom­bre de per­so­nes que es vacu­nen i se’n torna a valo­rar la segu­re­tat, però també es posa un focus molt espe­cial en el que s’ano­mena “estudi de no infe­ri­o­ri­tat”. Aquí hem aga­fat per­so­nes que ja havien rebut dues dosis d’una vacuna i se’ls ha ino­cu­lat una ter­cera dosi de recor­da­tori. A algu­nes s’ha admi­nis­trat la vacuna d’Hipra i a d’altres, Pfi­zer, i ara el que farem serà valo­rar, a part de la segu­re­tat, quina és la res­posta pel que fa a anti­cos­sos neu­tra­lit­zants com­pa­rant la res­posta d’un boos­ter d’una ter­cera dosi amb una o altra, i les pri­me­res dades de segu­re­tat també són molt bones.
Quins serien els ter­mi­nis?
Si això dona bons resul­tats, el següent pas és pas­sar a la fase 3, on el focus prin­ci­pal és la segu­re­tat, perquè la immu­no­ge­ni­ci­tat ja és el que demos­trem ara. Encara s’aug­menta més el nom­bre d’indi­vi­dus que entren en l’estudi i caldrà aug­men­tar el nom­bre d’hos­pi­tals, pro­ba­ble­ment també de fora d’Espa­nya. Pre­ve­iem començar-la durant el gener. També estem tre­ba­llant ja la part d’indus­tri­a­lit­zació, pre­pa­rant la pro­ducció de vacuna, i estem en contínua comu­ni­cació amb les agències regu­la­do­res, tant l’espa­nyola com l’euro­pea, en un procés en què els anem com­par­tint infor­mació i dades que anem gene­rant. La pre­visió és que entre el pri­mer i el segon tri­mes­tre del 2022 puguem tenir el regis­tre de la vacuna a l’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment.
És una vacuna que s’adapta a les noves vari­ants?
Sí, quan vam plan­te­jar la vacuna, la vam plan­te­jar per tenir una pla­ta­forma que fos fàcil­ment adap­ta­ble en el cas que calgués, tal com passa amb les vacu­nes de la grip, que s’han d’adap­tar cada any. És un sis­tema que ens per­met tenir una vacuna actu­a­lit­zada en un ter­mini d’uns qua­tre mesos.
A més de dosi de reforç, es pre­veu la pri­mo­va­cu­nació.
Sí, l’enfo­ca­ment a Europa que té tot el sen­tit és aquest de boos­ter, de recor­da­tori, perquè hi ha molta gent vacu­nada, però en cap moment des­car­tem la pri­mo­va­cu­nació, i estem tre­ba­llant-hi i pen­sant com podem fer assa­jos clínics en altres països més ido­nis. Sí, pre­ve­iem tenir aquesta indi­cació, igual que d’altres, com ara la vacuna pediàtrica, per a gent que tin­gui immu­no­de­ficiències... Tot això ho tenim molt pre­sent.
Què diria a la població que des­con­fia d’unes vacu­nes que han tri­gat menys temps del que és habi­tual a desen­vo­lu­par-se?
És nor­mal que hi hagi aquest sen­ti­ment per part de la població, però jo el que trans­me­tria és tran­quil·litat, perquè el que estem veient és que les agències regu­la­do­res estan sent tant o més estric­tes que en qual­se­vol procés de desen­vo­lu­pa­ment d’una vacuna. El que passa és que estem vivint una situ­ació excep­ci­o­nal, una situ­ació pandèmica, i per tant les auto­ri­tats regu­la­do­res s’hi han hagut d’adap­tar també. Estem en con­tacte per­ma­nent amb totes les auto­ri­tats, i això, en pro­ces­sos de desen­vo­lu­pa­ment de vacu­nes no és tant així, no hi ha aquest con­tacte tan per­ma­nent. Una de les nos­tres pre­o­cu­pa­ci­ons és sem­pre acon­se­guir la màxima excel·lència i la màxima qua­li­tat en els nos­tres pro­duc­tes. No hi ha d’haver cap mena de dubte que la vacuna que pro­po­sem al mer­cat tindrà els estàndards de qua­li­tat més alts que es puguin acon­se­guir.
Com hi ha influït el bagatge en la vacu­nació ani­mal d’Hipra?
Això ha estat clau. Nosal­tres tenim una experiència de més de 40 anys en el desen­vo­lu­pa­ment de vacu­nes, i amb un alt nivell d’inno­vació i tec­nològic. Estem pre­pa­radíssims per tre­ba­llar en qual­se­vol pla­ta­forma de pro­ducció, sigui de virus, bac­te­ris, cèl·lules...També per desen­vo­lu­par i pro­duir a escala indus­trial. De fet, pen­sem que el pas a la sani­tat humana és un pas natu­ral, que en algun moment havíem de fer, perquè real­ment tenim totes les capa­ci­tats per fer-ho. També cal des­ta­car que en aquest pro­jecte con­cret tenim l’experiència de força anys de tre­ball en el desen­vo­lu­pa­ment de vacu­nes de coro­na­vi­rus per a altres espècies.
Com va sor­tir l’‘input’ per dir “anem cap aquí”?
Com a empresa, quan va començar la pandèmia vam deci­dir de manera total­ment altru­ista cedir el que podíem apor­tar per aju­dar els hos­pi­tals. A Girona vam esta­blir una mena d’aliança amb la gent del Tru­eta i de l’Idibgi i vam posar a dis­po­sició del col·lec­tiu sani­tari la capa­ci­tat analítica per fer PCR que teníem. Vam veure claríssim que hi havíem de con­tri­buir, perquè era una qüestió de res­pon­sa­bi­li­tat social. Després vam desen­vo­lu­par un kit de diagnòstic que es va regis­trar, i de mica en mica vam entrar en con­tacte amb el món de recerca de la covid. Teníem la capa­ci­tat de desen­vo­lu­par una vacuna, perquè teníem el conei­xe­ment, i que fos dife­rent, apor­tant uns avan­tat­ges res­pecte a les que hi ha al mer­cat, i no ens ho vam pen­sar. Podíem con­tri­buir amb una vacuna fins i tot millor i apor­tar més vacu­nes, perquè per posar fi a la pandèmia en cal­dran moltíssi­mes.
Mol­tes vacu­nes?
Amb la vacu­nació del Pri­mer Món ni de bon tros posa­rem fi a la pandèmia. Per erra­di­car o con­tro­lar la pandèmia, neces­si­tem vacu­nar tot el món i és clar que només amb una o dues vacu­nes no serà sufi­ci­ent. A més, dis­po­sar de vacu­nes dife­rents ens enri­queix a l’hora de tenir millors resul­tats d’eficàcia. Per tant, és impor­tantíssim no que­dar-nos només amb un tipus de vacu­nes, perquè poden pre­sen­tar una sèrie de limi­ta­ci­ons que d’altres poden con­tra­res­tar.
Qui­nes són les avan­tat­ges de la vacuna d’Hipra?
Té unes avan­tat­ges evi­dents res­pecte a les que hi ha al mer­cat perquè, per una banda, hi ha tot el tema de la con­ser­vació: la nos­tra es con­serva en con­di­ci­ons de refri­ge­ració, per tant, a la nevera i tota la part de dis­tri­bució i logística se sim­pli­fica molt més A més, la nos­tra forma de pro­ducció per­met pro­duir mili­ons de dosi i això també és molt impor­tant altre cop pen­sant en poder sub­mi­nis­trar vacu­nes per tot el món, aquesta part és impor­tantíssima.
En què més es dife­ren­cia de les altres vacu­nes?
La nos­tra vacuna es de proteïna recom­bi­nant a diferència d’altres pla­ta­for­mes com poden ser les de RNa o dels vec­tors. Ja hi ha vacu­nes de proteïnes recom­bi­nants i estan con­si­de­ra­des de les pla­ta­for­mes més segu­res que hi ha. A més, uti­lit­zem l’adju­vant que el que fa és poten­ciar la res­posta de l’anti­gen. És un adju­vant que té un per­fil de segu­re­tat molt i que s’ha uti­lit­zat durant molts anys en vacu­nes de la grip i apart d’altres seg­ments de la població, s’ha uti­lit­zat molt en vacu­nes de la grip per gent gran. Es gent que es neces­sita pen­sar en pro­duc­tes que encara tin­guin un per­fil de segu­re­tat més impor­tant. I després, tenim un tipus de vacuna que té una bona capa­ci­tat de neu­tra­lit­zació de dife­rents vari­ants del virus.
Quina res­posta han tin­gut per part d ella població per par­ti­ci­par en aquests estu­dis?
La res­posta ha set molt bona mal­grat tots els obs­ta­cles que anem tro­bant, perquè la gent està res­po­nent moltíssim, hi ha molta gent que està con­tac­tant amb els hos­pi­tals, gent que ´té ganes de par­ti­ci­par en els estu­dis clínics d’Hipra, amb molta con­fiança, però també és veri­tat que cada vegada en aquesta situ­ació hem de sol­ven­tar més obs­ta­cles perquè cada cop hi ha més gent vacu­nada, la ter­cera dosi cada cop s’està obrint més i per tant, no deixa de ser una difi­cul­tat però que de moment estem reso­lent bé.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.