Gran angular

La crisi climàtica i les divisions socials, els principals riscos globals

Els experts del Fòrum Econòmic Global assenyalen a l’Informe de Riscos Globals 2022 que la recuperació econòmica mundial serà desigual

La crisi climàtica i les divi­si­ons soci­als són els prin­ci­pals ris­cos glo­bals per a l’any que comença, segons el Fòrum Econòmic Mun­dial, que també asse­nyala com a perills a tenir molt en compte que la recu­pe­ració econòmica mun­dial serà desi­gual i el perill del ciber­sa­bo­tatge.

Segons l’Informe de Ris­cos Glo­bals 2022, que el Fòrum Econòmic Mun­dial ela­bora con­jun­ta­ment amb Marsh McLen­nan, Zurich Insu­rance Group i SK Group, el prin­ci­pals ris­cos a llarg ter­mini estan vin­cu­lats amb el clima, men­tre que les divi­si­ons soci­als, les cri­sis de mit­jans de sub­sistència i el dete­ri­o­ra­ment de la salut men­tal són algu­nes de les prin­ci­pals inqui­e­tuds mun­di­als a curt ter­mini.

L’estudi inclou una enquesta glo­bal d’experts, en què només un de cada sis es mos­tra opti­mista i només un de cada 10 pensa que la recu­pe­ració mun­dial s’acce­le­rarà. A més a més, la majo­ria d’aquests experts pensa que la recu­pe­ració econòmica mun­dial serà volàtil i desi­gual durant els pròxims tres anys.

En la seva 17a edició, l’informe anima els líders mun­di­als a pen­sar més enllà del cicle d’infor­mes tri­mes­trals i crear polítiques que ges­ti­o­nin els ris­cos i con­fi­gu­rin l’agenda per als pròxims anys. Segons Saa­dia Zahidi, direc­tora gerent del Fòrum Econòmic Mun­dial, “les per­tor­ba­ci­ons econòmiques i sanitàries estan agreu­jant les divi­si­ons soci­als, i s’estan cre­ant ten­si­ons en un moment en què la col·labo­ració entre soci­e­tats i a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal serà fona­men­tal per asse­gu­rar una recu­pe­ració glo­bal més uni­forme i ràpida.” En aquest sen­tit, con­si­dera que “els líders de tot el món han de reu­nir-se i adop­tar un enfo­ca­ment coor­di­nat i mul­ti­la­te­ral per fer front els impla­ca­bles des­a­fi­a­ments glo­bals i reforçar la seva resiliència davant la pròxima crisi.”

Per la seva banda, Caro­lina Klint, líder en Gestió de Ris­cos per a Europa con­ti­nen­tal a Marsh, afirma que “ja que les cibe­ra­me­na­ces estan aug­men­tant més ràpid que la nos­tra capa­ci­tat per era­di­car-les de forma per­ma­nent, és evi­dent que ni la resiliència ni la gover­nança són pos­si­bles sense pla­ne­jar una gestió de ris­cos cibernètics creïble i sofis­ti­cada.”

Piter Giger, direc­tor de Ris­cos del grup Zurich, con­si­dera que “la crisi climàtica segueix sent la més gran amenaça a llarg ter­mini a la qual s’enfronta la huma­ni­tat, i no actuar davant el canvi climàtic podria reduir el PIB mun­dial en una sisena part.”A més a més, els com­pro­mi­sos assu­mits a la CP26 seguei­xen sense ser sufi­ci­ents per asso­lir l’objec­tiu d’1,5 ºC, tot i que no és massa tard perquè els governs i les empre­ses actuïn en funció dels ris­cos als quals s’enfron­ten i impul­sin una tran­sició inno­va­dora.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.