Opinió

Legislar per a l’economia del coneixement

Fins ara, una bona universitat havia de tenir una bona recerca i aquesta recerca tenia com a conseqüència una millor formació dels estudiants, especialment en el postgrau i doctorat. Una universitat sense recerca és una acadèmia

Durant uns dos anys Manuel Cas­tells, fins fa pocs dies minis­tre d’Uni­ver­si­tats del govern espa­nyol, va estar tre­ba­llant en la llei orgànica del sis­tema uni­ver­si­tari, LOSU. Em va sor­pren­dre la mutació del pri­mer esbor­rany a l’actual pro­jecte. Tot i trac­tar-se de la típica nor­ma­tiva espa­nyola, és a dir, regla­men­tista i burocràtica, el pri­mer era una pro­posta més moderna, men­tre que el dar­rer, després de ser cri­ti­cat i nego­ciat pels sin­di­cats de dependència esta­tal, va con­ver­tir-se en una norma més cen­tra­lista, cor­po­ra­ti­vista, defen­sora d’un model fun­ci­o­na­rial i burocràtic.

Un dels grans mals del pro­jecte és que con­si­dera un con­junt d’uni­ver­si­tats homo­geni, com si totes les uni­ver­si­tats de l’Estat fos­sin iguals, quan la rea­li­tat és ben dife­rent.

La missió de la uni­ver­si­tat és la cre­ació, trans­missió, emma­gat­ze­matge i apli­cació del conei­xe­ment, tot i que avui és freqüent par­lar de docència, recerca i ser­vei a la soci­e­tat, aquest dar­rer cone­gut com la ter­cera missió. De fet, s’enunciï d’una o altra forma, estem par­lant del mateix, d’uns objec­tius que són inse­pa­ra­bles a la uni­ver­si­tat.

Fins ara, una bona uni­ver­si­tat havia de tenir una bona recerca i aquesta recerca tenia com a con­seqüència una millor for­mació dels estu­di­ants, espe­ci­al­ment en el post­grau i doc­to­rat. Una uni­ver­si­tat sense recerca és una acadèmia.

Sota aquest cri­teri, uni­ver­sal­ment accep­tat, és ben evi­dent que les uni­ver­si­tats de l’Estat espa­nyol són abis­mal­ment dife­rents i que no té cap sen­tit fer un regla­ment per a totes. El sis­tema uni­ver­si­tari català pateix pro­fun­da­ment quan es veu cas­trat per la coti­lla legal espa­nyola.

Avui, més de 15 anys després de l’apro­vació de l’actual llei d’uni­ver­si­tats, l’objec­tiu de trans­missió de conei­xe­ment i de ser­vei a la soci­e­tat té un sen­tit dife­rent i reque­reix espe­cial atenció. Les rela­ci­ons entre la uni­ver­si­tat i l’empresa no són noves, com no ho són les incu­ba­do­res d’empre­ses o els cen­tres de trans­ferència de tec­no­lo­gia, però amb l’assen­ta­ment de la ciència i la inno­vació ober­tes vàrem entrar en una altra dimensió del que ha de ser la uni­ver­si­tat.

El pro­jecte de la LOSU dedica un arti­cle tòpic a la Ciència Oberta per no dir res. No passa el mateix amb la trans­ferència de tec­no­lo­gia. La trans­ferència de conei­xe­ment i la inno­vació impreg­nen tota la llei i es deixa clar que li con­fe­reix simi­lar importància que a la docència i la recerca. Un mis­satge neces­sari, però evi­dent­ment insu­fi­ci­ent.

La tra­ducció pràctica hau­ria de venir en la llei de la ciència, la tec­no­lo­gia i la inno­vació, que també es troba en fase de nego­ci­ació. L’avant­pro­jecte publi­cat és una catàstrofe en el trac­ta­ment dels recur­sos humans i, en cas d’apro­var-se com està, des­trui­ria els ele­ments més posi­tius de l’atracció de talent de què dis­posa ara l’Estat. Com és habi­tual, l’espe­rit homo­geneïtza­dor cen­tra­lista de la llei també difi­culta el que es fa des de Cata­lu­nya.

L’avant­pro­jecte pre­veu una sèrie de mesu­res que pre­te­nen afa­vo­rir la trans­ferència de conei­xe­ment, clau per tal que les pimes puguin apro­fi­tar l’experiència i la recerca externa per desen­vo­lu­par nous pro­duc­tes inno­va­dors per al mer­cat.

Amb els dar­re­res can­vis minis­te­ri­als, que espero que com­por­tin més seny i moder­ni­tat, els dos avant­pro­jec­tes seran modi­fi­cats. És impres­cin­di­ble que aques­tes lleis ser­vei­xin per eli­mi­nar bar­re­res que difi­cul­ten la recerca i la trans­ferència de conei­xe­ment i la inno­vació. Llur ela­bo­ració hau­ria de ser paral·lela i coor­di­nada per supri­mir tots els aspec­tes de l’entra­mat legal espa­nyol que no tenen en compte les par­ti­cu­la­ri­tats d’aquests àmbits. Per exem­ple, tot el que té a veure amb les adqui­si­ci­ons o les sub­ven­ci­ons. Els meca­nis­mes de l’admi­nis­tració pública són frens a la recerca i la inno­vació. Un gran error comès l’any 2015 va ser incloure les uni­ver­si­tats en el sec­tor públic ins­ti­tu­ci­o­nal sense defi­nir-les específica­ment i obli­gar-les a actuar com a admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

Fins ara m’he refe­rit a l’Estat, però molts dels aspec­tes que poden des­en­ca­llar la trans­ferència de conei­xe­ment i la inno­vació els podem desen­vo­lu­par des de Cata­lu­nya. Ben aviat s’apro­varà la llei de la ciència de Cata­lu­nya.

Crec que des del govern de la Gene­ra­li­tat s’hau­rien de fer a l’Estat les pro­pos­tes “des­re­gu­la­do­res” necessàries per tal que uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca pogues­sin tenir més lli­ber­tat i eficàcia. Amb un finançament ade­quat i sense tra­ves burocràtiques, només cal­dria super­vi­sar els resul­tats obtin­guts i donar el suport neces­sari per trans­fe­rir-los.

Per això dar­rer, ens cal­dria la for­mació i pro­moció del “per­so­nal interfície” capaç de moure’s en els dos àmbits, recerca i sec­tors econòmic i social, per faci­li­tar la interacció i pro­moure acords ren­di­bles per a amb­dues parts.

‘Els interfícies’

El personal interfície (els ‘spanning boundaries agents’) els està promovent actualment la Unió Europea. L’eliminació de barreres entre els sectors productors i usuaris del coneixement requereix persones amb capacitació específica. Han de ser persones amb coneixements dels diferents sectors i amb alta capacitat empàtica i comunicativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.