Opinió

Directiva dels denunciants: el repte de canviar valors

Per aquells lectors i lectores que no estiguin familiaritzats amb el seu contingut, m’agradaria destacar que estem parlant d’una norma que pretén conformar un ecosistema europeu de protecció integral dels denunciants que treballin tant en el sector públic com privat, amb una definició molt àmplia del terme ‘treballador’ que també estén al seu entorn familiar i professional

El 23 d’octu­bre del 2019 el Par­la­ment Euro­peu va apro­var la Direc­tiva (UE) 2019/1937 rela­tiva a la pro­tecció de les per­so­nes que infor­men sobre infrac­ci­ons del dret de la Unió, cone­guda com la direc­tiva sobre whist­le­blowers o denun­ci­ants, que res­pon a l’objec­tiu de pro­te­gir efec­ti­va­ment les per­so­nes que -mol­tes vega­des posant en risc vida, família i patri­moni- fan un pas enda­vant i denun­cien males pràcti­ques i com­por­ta­ments delic­tius que afec­ten la inte­gri­tat en l’acti­vi­tat pública i pri­vada, la salut col·lec­tiva, la segu­re­tat de les per­so­nes o el medi ambi­ent i les con­di­ci­ons de vida en l’àmbit de la Unió.

Per aquells lec­tors i lec­to­res que no esti­guin fami­li­a­rit­zats amb el seu con­tin­gut, m’agra­da­ria des­ta­car que estem par­lant d’una norma que pretén con­for­mar un eco­sis­tema euro­peu de pro­tecció inte­gral dels denun­ci­ants que tre­ba­llin tant en el sec­tor públic com pri­vat, amb una defi­nició molt àmplia del terme tre­ba­lla­dor que també estén al seu entorn fami­liar i pro­fes­si­o­nal.

La direc­tiva recull un catàleg de com­por­ta­ments que qua­li­fica de represàlies i esta­bleix mesu­res legals, econòmiques, soci­als, judi­ci­als i psi­cològiques per a la pro­tecció dels denun­ci­ants. També regula com han de ser els canals de denúncia -fins i tot anònims- que s’han de posar en marxa tant des del sec­tor públic com el pri­vat.

Tra­di­ci­o­nal­ment la figura de l’aler­ta­dor s’ha vin­cu­lat a dues imat­ges encara molt arre­la­des a la memòria euro­pea: d’una banda, al “dela­tor” propi de règims auto­ri­ta­ris que han mar­cat la nos­tra història recent i, d’una altra banda, als valors nega­tius asso­ci­ats al terme xivato, que han estat fomen­tats per la cul­tura popu­lar al llarg dels segles.

Amb­dues visi­ons con­for­men una per­cepció social dels denun­ci­ants que con­ti­nua amenaçant la seva super­vivència, i la seva pro­tecció efec­tiva només arri­barà si asso­lim uns nivells de pro­tecció equi­va­lents en tots els ter­ri­to­ris de la Unió.

Aquest és el mèrit que hem d’atri­buir a una direc­tiva que pretén homo­geneïtzar a tot Europa un estàndard de cul­tura ètica que des­terri valors nega­tius molt arre­lats a la nos­tra memòria col·lec­tiva.

Però en l’opor­tu­ni­tat també tro­bem el risc, i pot­ser veu­rem trans­po­si­ci­ons de la direc­tiva molt dife­rents en cada ter­ri­tori, així com auto­ri­tats com­pe­tents naci­o­nals poc homo­geneïtza­des o escas­sa­ment dota­des de recur­sos o con­for­ma­des des de posi­ci­ons popu­lis­tes i d’escassa qua­li­fi­cació tècnica que poden aca­bar per gene­rar dese­qui­li­bris impor­tants entre els ter­ri­to­ris de la Unió, com ja ens ha pas­sat en altres àmbits com ara la lluita con­tra el blan­queig de capi­tals.

De fet, tot i que havia de fer-se la trans­po­sició abans del 17 de desem­bre del 2021, en el moment de redac­tar aquest arti­cle només tres dels països mem­bres de la UE han acom­plert el ter­mini, i, encara que les nor­mes de trans­po­sició seran molt trans­ver­sals i afec­ta­ran drets fona­men­tals, pot­ser les raons per aquesta demora també tenen a veure amb la difi­cul­tat dels estats per afron­tar el canvi cul­tu­ral que tot això els com­porta.

En l’àmbit intern, els rep­tes són molt simi­lars: l’exigència de can­vis legis­la­tius en matèria labo­ral, admi­nis­tra­tiva, mer­can­til, pro­ces­sal o penal, tenint en compte el grau de des­cen­tra­lit­zació legis­la­tiva i el deure que tenen totes les admi­nis­tra­ci­ons de dotar els denun­ci­ants d’un grau de pro­tecció eficaç i equi­va­lent a tots els ter­ri­to­ris, fan neces­sari que con­cor­rin en el procés de trans­po­sició interna dos ele­ments essen­ci­als:

El pri­mer, un con­sens de totes les admi­nis­tra­ci­ons per afron­tar les diver­ses refor­mes legis­la­ti­ves sent cons­ci­ents que estem par­lant de cons­truir la cul­tura ètica de la soci­e­tat euro­pea, i que un repte tan impor­tant ha de ser sem­pre un objec­tiu glo­bal allu­nyat de la lluita par­ti­dista o la com­petència entre ter­ri­to­ris que malau­ra­da­ment veiem amb massa freqüència.

El segon, no dei­xar-nos arros­se­gar per visi­ons popu­lis­tes, demagògiques o amb escassa tècnica legis­la­tiva: neces­si­tem més que mai lleis de molta qua­li­tat tècnica i molt rigor, perquè estem par­lant de nor­mes que venen a reforçar una visió ètica com­par­tida del model euro­peu.

Per­so­nal­ment, crec que can­viar aquesta per­cepció cul­tu­ral és la fita prin­ci­pal que hem d’afron­tar en un moment històric en què el repte de les soci­e­tats avançades és pas­sar de les bones parau­les als fets.

La trans­po­sició de la direc­tiva ha de ser la palanca d’una trans­for­mació cul­tu­ral que no podem dei­xar només en mans dels nos­tres legis­la­dors. Tots ens hem d’impli­car en la defensa i el reco­nei­xe­ment d’aquests nous herois del segle XXI que, com he dit al prin­cipi, es juguen vida, família i patri­moni per aju­dar-nos a nete­jar els cla­ve­gue­rams de les nos­tres soci­e­tats de la immundícia mes tòxica que les amenaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.