Opinió

DE MEMÒRIA

Reconeixements

El 2018, en la convenció anual del IEEE, el Institute of Electrical and Electronics Engineers, celebrada a Vancouver (Canadà), es va decidir incloure l’invent del telègraf elèctric (del 1795!) de Francesc Salvà i Campillo com una de les primeres grans fites de l’electrònica

Als dar­rers anys, els reco­nei­xe­ments inter­na­ci­o­nals de les apor­ta­ci­ons de l’eco­no­mia cata­lana s’han mul­ti­pli­cat. El 2018, en la con­venció anual del IEEE, el Ins­ti­tute of Elec­tri­cal and Elec­tro­nics Engi­ne­ers, cele­brada a Van­cou­ver (Canadà), es va deci­dir incloure l’invent del telègraf elèctric (del 1795!) de Fran­cesc Salvà i Cam­pi­llo com una de les pri­me­res grans fites de l’electrònica. Les Miles­tone del IEEE comen­cen el 1750, i el telègraf català és cro­nològica­ment la ter­cera, ve just al dar­rere de les apor­ta­ci­ons de Ben­ja­min Frank­lin i Ales­san­dro Volta. De fet, s’ha arri­bat a dir que el metge i meteoròleg Salvà és “the fat­her of con­nec­ted globe”. La tele­gra­fia elèctrica va obrir el pas a un món inter­con­nec­tat. El nos­tre. Des del car­rer Petrit­xol de Bar­ce­lona, on va viure –i tre­ba­llar- el metge Salvà.

L’estiu del 2021, el web Beauty, Fas­hion, Cinema & TV va fer públic una llista dels 12 millors museus del món dedi­cats a pre­sen­tar la història de la tec­no­lo­gia i la indústria cine­ma­togràfiques. Entre aquests 12 museus n’hi ha dos a Los Ange­les (Califòrnia), un a Nova York, un a Mel­bourne, un a Pequín, un a Dubai i sis a Europa. Entre els euro­peus, el Museu del Cinema de Girona. El gran interès d’aquest museu de Girona ve, ens diuen, del fet que pre­senta mol­tes peces, molts ele­ments, del pre­ci­nema. Si el cinema comença el 1896, el pre­ci­nema –les for­mes de mos­trar imat­ges en movi­ment– és molt ante­rior: dels segles XVI-XVII-XVIII. De fet, la Col·lecció Tomàs Mallol, base del museu de Girona, fou el resul­tat de 30 anys (1968-98) de feina de Mallol, que anà des­co­brint la moder­ni­tat de la Cata­lu­nya que es rein­venta a par­tir del 1500.

El 1990, Eli­nor Ostrom, la pri­mera dona amb premi Nobel d’eco­no­mia (el 2009), va publi­car Gover­ning the com­mons. Segons Ostrom, ni el mer­cat i les pri­va­tit­za­ci­ons ni l’Estat i les naci­o­na­lit­za­ci­ons reso­lien bé els pro­ble­mes de la pro­ducció i dis­tri­bució de béns i ser­veis basats en fac­tors natu­rals. En canvi, Ostrom obser­vava que, en alguns casos, la gestió col·lec­tiva d’algu­nes comu­ni­tats locals donava uns resul­tats més que satis­fac­to­ris. Un dels exem­ples més des­ta­cats és, diu Ostrom, el de l’històric –i actual- Tri­bu­nal de les Aigües de València. Un tri­bu­nal for­mat a sort entre els regants de l’Horta, que es renova quan toca, sense dila­ci­ons, amb sentències no escri­tes que cal com­plir de forma imme­di­ata. La matèria prima és un bé preciós: l’aigua de reg.

Entre el 2017 i el 2021, es poden lle­gir a la pan­ta­lla sàvia de Goo­gle un bon nom­bre d’arti­cles que inclo­uen llis­tes amb argu­ments dels millors mer­cats d’ali­men­tació del món. Els 25, o 19, o 16, o 10, o 9, Best Food Markets, o Best Street Markets in the World, inclo­uen, sem­pre, La Boque­ria Market de Bar­ce­lona. En un cas, també, al web de Urban Adven­tu­res, el Santa Cate­rina Market, i en dos casos, als webs de Sygic i de Local Adven­tu­rer, el Cen­tral Market de València. El mer­cat de la Boque­ria, expli­quen molts d’aquests arti­cles, té el seu ori­gen al segle XIII. Paula Fro­e­lich, a Newsweek, escriu que la Boque­ria és del 1217. El 2019, explica que aquest mer­cat és un espec­ta­cle. Però, con­clou: “Come for the spec­ta­cle. Stay for lunch.”

La revista Time Out Inter­na­ti­o­nal de Lon­dres, par­tint d’una gran enquesta, i tot valo­rant el que no és “de postal”, va pre­sen­tar The 40 Coo­lest Neigh­bour­ho­ods in the World, el 2020. Els millors bar­ris del món, el pri­mer any de la pandèmia. El pri­mer és l’Esquerra de l’Eixam­ple de Bar­ce­lona!

El millor barri

Segons una revista de Londres, el segon millor barri del món és Downtown, de Los Angeles. El tercer, Sham Shui Po, de Hong-Kong. El quart, Bedford, de Nova York. El cinquè, Yarraville, de Melbourne. El sisè, Wedding, de Berlín. El primer (l’Esquerra de l’Eixample, de Barcelona) és, en temps de pandèmia, el barri on els veïns han inventat més fórmules col·lectives per lluitar contra la adversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.