Empreses

Segle Clinical reorienta la marca i creix cap a Europa

La firma de productes de cura de la pell entrarà a Itàlia enguany

Les exportacions a Portugal, Mèxic i el Perú ja representen més del 20% de la facturació

Segle Cli­ni­cal està fent un canvi sig­ni­fi­ca­tiu. Nas­cuda fa 21 anys, la firma que pro­du­eix i comer­ci­a­litza pro­duc­tes per a la cura de la pell ha refor­mu­lat tots els pro­duc­tes, l’estratègia i la imatge. Aquest canvi va començar a par­tir del 2017, quan la far­macèutica Mónica Lizondo i l’engi­nyer Alfonso Fuer­tes van com­prar tots els actius de l’empresa que deu el nom al nou segle.

Els nous pro­pi­e­ta­ris van que­dar-se una empresa que estava en decadència, a les por­tes de tan­car, i ara l’han refet, han inno­vat amb tota la pro­ducció i ja són un refe­rent en la pro­ducció i venda de sèrums i cosmètics per a la pell.

Un dels pro­ble­mes que tenia la marca és que era extre­ma­da­ment local, pràcti­ca­ment només ope­rava en l’àmbit de Bar­ce­lona. “Vam veure l’opor­tu­ni­tat i vam pen­sar que refor­mu­lant com­ple­ta­ment els pro­duc­tes i obrint-nos a tot l’Estat se li podia fer un gir”, explica Mónica Lizondo, copro­pietària i espe­ci­a­lista en galènica a qui sem­pre li ha agra­dat pen­sar com dife­rents ingre­di­ents poden aju­dar a cobrir neces­si­tats que molts cosmètics no cobrei­xen.

La copro­pietària tenia el bagatge d’haver tre­ba­llat a dife­rents labo­ra­to­ris, va tenir farmàcia pròpia i va ser lla­vors quan va detec­tar que en els pro­duc­tes de cosmètica i der­ma­to­lo­gia hi havia molta oferta però que no aju­dava a arre­glar molts dels pro­ble­mes que recla­ma­ven els cli­ents.

Amb l’afany de voler tro­bar pro­duc­tes eficaços, va obte­nir la solució en la bio­tec­no­lo­gia verda, a par­tir de plan­tes, i blava, a base d’algues i micro­or­ga­nis­mes. Gràcies a aquest procés, van poder acon­se­guir els actius i els van apli­car per fer fins a 21 noves referències per a la pell i desen­vo­lu­par pro­duc­tes eficaços i res­pec­tu­o­sos amb el medi ambi­ent.

“Amb una gran dosi d’inno­vació desen­vo­lu­pem l’R+D i la comer­ci­a­lit­zació arreu de l’Estat, també a les Canàries, i a diver­sos països euro­peus”, explica Alfonso Fuer­tes, que recorda que tots els proveïdors són de pro­xi­mi­tat, a tocar de Bar­ce­lona.

De moment la firma de cosmètics comer­ci­a­litza 21 referències, però la idea és “incor­po­rar-hi cinc o sis pro­duc­tes més perquè és impor­tant ampliar el catàleg”, diu Mónica Lizondo. Sigui com sigui, més que obses­si­o­nar-se per la cre­ació de nous pro­duc­tes, con­si­de­ren que hi ha molt camp per córrer en la venda de ruti­nes, és a dir, a par­tir de la com­bi­nació de pro­duc­tes per­so­na­lit­zats o de mul­ti­fracció.

L’objec­tiu per al 2022 és obrir el mer­cat d’Itàlia i dos països més del con­ti­nent euro­peu i aug­men­tar les ven­des per inter­net. El dar­rer any ja dis­tri­bu­ei­xen també els seus pro­duc­tes a Por­tu­gal, Mèxic i el Perú, i la crei­xent expansió els està por­tant també a ven­dre a la República d’Eslovàquia. A l’Estat espa­nyol comer­ci­a­lit­zen a través de dele­ga­ci­ons.

L’empresa cata­lana, que fun­ci­ona com si fos una start-up, dona feina a una desena de tre­ba­lla­dors, espe­ci­a­lit­zats en R+D i en conei­xe­ments comer­ci­als. Gràcies a l’expansió dels dar­rers temps, els fun­da­dors de la nova Segle Cli­ni­cal ja estu­dien incre­men­tar la plan­ti­lla, i al llarg d’aquest any podrien ser fins a cinc més. Una prova d’aquest crei­xe­ment són les xifres de fac­tu­ració. El 2021 s’ha tan­cat amb 1,5 mili­ons d’euros i la pre­visió per al 2022 és arri­bar als 2,5 mili­ons. Les ven­des des­ti­na­des a l’expor­tació ja superen el 20%. Els pro­pi­e­ta­ris man­te­nen que en molt pocs anys aquest per­cen­tatge es podrà doblar.

“La pri­mera cosa que vam fer després d’adqui­rir els actius de l’empresa va ser desen­vo­lu­par el pro­jecte comer­cial per sor­tir de Bar­ce­lona”, afirma Alfonso Fuer­tes, que asse­gura que van tenir clar des del pri­mer moment que per “con­so­li­dar-se havien d’obrir-se a tot el ter­ri­tori de l’Estat i a nous mer­cats”. De fet, la dis­tri­bució la fan direc­ta­ment a les ofi­ci­nes de farmàcia. Con­cre­ta­ment van al 30% de les 22.000 que hi ha a l’Estat espe­ci­a­lit­za­des en der­ma­to­lo­gia.

SEGLE CLINICAL

Facturació
1,5 M€
Treballadors
10
Any de fundació
2000
Alfonso Fuertes i Mónica Lizondo prefereixen controlar l’R+D i la comercialització de les seves referències per anar creixent en valor de marca i facturació que invertir en una fàbrica per produir-les.
Les rondes de finançament

Els ajuts per enlairar-se

Quan els fundadors de la nova Segle Clinical van adquirir el 2018 els seus actius, lògicament, necessitaven un impuls econòmic per dur a terme els canvis de la firma que elabora productes per a la cura de la pell. Aquell mateix any ja van rebre uns 100.000 euros provinents de la mateixa família i d’amics. La primera ronda amb inversors nous, liderats pel fons Faraday Ventura, ja va representar un import de 400.000 euros l’any 2019. I el 2021 la nova ronda amb gairebé els mateixos inversors va obtenir 430.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.