Eines

La cara fosca de la transició

L’Atles de Justícia Ambiental descriu els greuges ambientals i socials de la mineria orientada a les energies renovables

La qualitat dels jaciments minva i creix la pressió per fer mines grans
Les comunitats es queixen que torna la visió colonialista d’antany

La tran­sició energètica no té només la nar­ra­tiva d’un futur des­car­bo­nit­zat amb la subs­ti­tució dels com­bus­ti­bles fòssils per l’ener­gia reno­va­ble. Tot l’apa­re­lla­ment de les reno­va­bles, i espe­ci­al­ment les bate­ries, té unes neces­si­tats de metalls (coure, liti, gra­fit, cobalt, níquel i ter­res rares) que pro­voca un ter­ra­bas­tall extrac­tiu arreu del món, tot pro­vo­cant con­flic­tes en què en nom de la miti­gació del canvi climàtic són amenaçats eco­sis­te­mes deli­cats.

L’Atles de Justícia Ambi­en­tal, coor­di­nat des de l’Ins­ti­tut de Ciències i Tec­no­lo­gies Ambi­en­tals de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (ICTA-UAB), MiningWatch Canadà i les comu­ni­tats locals de nou països d’Amèrica del Nord i del Sud, loca­litza geogràfica­ment de forma interac­tiva 25 casos -de l’Argen­tina, Xile, Bolívia, el Perú, l’Equa­dor, Panamà, els EUA i el Canadà- dels quals es docu­menta l’impacte social i ambi­en­tal que implica la mine­ria de liti, coure, gra­fit i altres.

Segons les esti­ma­ci­ons del Banc Mun­dial, en els pròxims 30 anys seran necessàries 3.000 mili­ons de tones de metalls i mine­rals per fer front a la crisi climàtica tot impul­sant la tran­sició energètica, i això té el seu relat fosc: l’efecte de degra­dació que té la mine­ria sobre eco­sis­te­mes fràgils i molt rics en bio­di­ver­si­tat, com ara l’Amazònia i altres sel­ves tro­pi­cals, zones gla­ci­als, sali­nes, ser­ra­la­des i zones humi­des, àrees que pro­ta­go­nit­zen un paper fona­men­tal en el sub­mi­nis­tra­ment d’aigua dolça i la regu­lació del clima.

Una de les auto­res de l’Atles, la inves­ti­ga­dora de l’ICTA-UAB Mari­ana Wal­ter, alerta: “Una tran­sició energètica basada en l’extracció minera no farà més que expan­dir i inten­si­fi­car els con­flic­tes, tant al sud com al nord del món.” A més a més, cal fer avi­nent que “la tendència glo­bal és que la qua­li­tat dels jaci­ments minva, amb la qual cosa cal fer mines més grans, i això suposa més des­pesa d’aigua, més aigües resi­du­als i la gene­ració de més resi­dus, espe­ci­al­ment tòxics en àrees com ara els bos­cos humits, pels lixi­vi­ats que s’hi creen”. Val a dir que a zones àrides, com ara els salars, amb pro­ble­mes d’escas­se­dat d’aigua dolça, pro­duir una tona de liti pot supo­sar l’eva­po­ració de 2.000 mili­ons de litres d’aigua.

A través de la ruta a què ens con­vida a fer l’Atles, podem cons­ta­tar que, a indrets com ara el Salar de Ola­roz (Argen­tina) i el Salar de Ata­cama (Xile), la mine­ria de liti ja està afec­tant les ter­res agrícoles i l’equi­li­bri econòmic local. A Bolívia, als vol­tants del Salar de Uyuni, les comu­ni­tats locals veuen com peri­lla el con­reu de qui­noa, la rama­de­ria de lla­mes, la collita d’arrels i plan­tes, tota una forma d’enten­dre la vida. En alguns casos, s’hi afe­geix a més la pro­blemàtica del residu. És el cas del pro­jecte de liti Aut­hier al Que­bec, on hi ha la pre­tensió de cons­truir una mina a cel obert de 225 metres de pro­fun­di­tat que gene­rarà més de 60 tones de resi­dus miners. A Sonora, Mèxic, un mina de liti sem­blant gene­rarà 131 mili­ons de tones de resi­dus durant els 20 anys de pro­ducció.

Mari­ana Wal­ter asse­nyala: “Les comu­ni­tats locals estan denun­ci­ant que s’està apro­fun­dint en fórmu­les colo­ni­als pròpies del pas­sat. Són comu­ni­tats que, a més de tenir un rol mar­gi­nal en la pla­ni­fi­cació d’aquests pro­jec­tes econòmics, com bé ens recor­den, no són emis­so­res de CO2.” Així ho resu­meix la Red Mexi­cana de Afec­ta­das por la Minería (REMA): “Les seves pro­pos­tes de tran­sició energètica no sig­ni­fi­quen cap canvi de model i repe­tei­xen les matei­xes estruc­tu­res colo­ni­als i d’acu­mu­lació de capi­tal que la indústria minera repro­du­eix al món.” O com diu la comu­ni­tat Atsa Koo­dakuh wyh Nuwu, que a Thacker Pass (Nevada, EUA) vol defen­sar el medi ambi­ent i la seva cul­tura d’una mina de liti: “Cre­iem que tots hem d’estar com­pro­me­sos amb la lluita con­tra el canvi climàtic, però aquesta lluita no es pot fer ser­vir com una excusa més per des­truir el ter­ri­tori indígena, no podem sal­var el medi ambi­ent des­truint-lo.” Cer­ta­ment, aquest sec­tor de grans cor­po­ra­ci­ons hi veu una gran opor­tu­ni­tat, si tenim en compte que la subs­ti­tució del parc de vehi­cles per cot­xes elèctrics reque­reix sis vega­des més de metalls o mine­rals, o que el 2040 el 76% de la demanda total de coure es des­ti­narà a la cons­trucció de les xar­xes elèctri­ques que abas­ti­ran les ener­gies reno­va­bles.

Entre les diver­ses para­do­xes que hi tro­bem, hi ha, com remarca Wal­ter, el fet que “la mine­ria pot afec­tar els eco­sis­te­mes regu­la­dors del clima més impor­tants, com ara l’Amazònia, que ha pas­sat de cap­ta­dor net de CO2 a emis­sor, per la des­fo­res­tació que pateix, en bona part pro­vo­cada per l’extracció minera”.

I estem par­lant de pro­jec­tes en què “els bene­fi­cis per a les eco­no­mies de cada país són migrats, és el sec­tor pri­vat qui s’endú gai­rebé tot el bene­fici, però són els governs els que hau­ran de resol­dre el pro­blema ambi­en­tal”.

Menys materials i energia

A l’Atles, Mariana Walter i els seus col·laboradors es pregunten: “Energia, per què, per a qui i a quin cost socioambiental.” Com ha confirmat la mateixa Agència Internacional de l’Energia, amb el reciclatge de materials no n’hi haurà prou per escometre la transició, així que, “donat que la pressió per extraure és tan alta, fa difícil garantir el procés just”: “Arreu hem d’acceptar que hi ha llocs on no pot haver-hi mineria per respecte al medi i a la comunitat local.” O, altrament dit, “és ineludible reduir de forma significativa el consum de materials i energia, especialment al Nord global”. Entre altres coses, perquè també aquest Nord acomodat patirà als seus territoris els danys d’un extractivisme descordat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.