Opinió

La ciberseguretat, clau per a la societat digital

És un fet, doncs, que la ciberseguretat ens acompanyarà d’ara endavant en les nostres experiències digitals, per això cal que es planifiquin

Les TIC s’han con­ver­tit en ele­ments essen­ci­als per a l’actual desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social. La dependència d’aques­tes tec­no­lo­gies, sis­te­mes i infor­mació fa que esde­vin­guin ele­ments bàsics per garan­tir la con­tinuïtat de les acti­vi­tats econòmiques i soci­als i, per això, la ciber­se­gu­re­tat és un dels pilars impres­cin­di­bles sobre els quals sus­ten­tar la soci­e­tat digi­tal en què ens tro­bem immer­sos. Són molts infor­mes ja, inclo­ent-hi el dar­rer informe de ris­cos del World Eco­no­mic Forum, que men­ci­o­nen ele­ments rela­tius a la ciber­se­gu­re­tat com a alguns dels rep­tes tec­nològics per a aquest 2022 i en enda­vant.

Recent­ment hem vist nom­bro­ses notícies rela­ti­ves a atacs relle­vants diri­gits a cen­tres sani­ta­ris, admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, uni­ver­si­tats, empre­ses, etc. I de dife­rents tipo­lo­gies: atacs de segrest d’infor­mació (ran­somware), atacs de dene­gació de ser­vei (DDoS) o fil­tra­ci­ons de dades mas­si­ves. Aquest és un feno­men glo­bal que impacta en tots els ter­ri­to­ris i orga­nit­za­ci­ons i que, inde­pen­dent­ment de la seva mida, es foca­litza par­ti­cu­lar­ment en aquells que dis­po­sen d’un grau de digi­ta­lit­zació més ele­vat, com per exem­ple Cata­lu­nya (d’acord amb el càlcul de l’índex DESI).

L’acce­le­ració de la digi­ta­lit­zació en aquests dar­rers dos anys ha incre­men­tat la superfície d’expo­sició digi­tal de les admi­nis­tra­ci­ons, empre­ses i ciu­ta­dans del país. Aquest incre­ment ha accen­tuat l’interès d’aquells que volen dur a terme aquests atacs o acti­vi­tats de ciber­crim amb els actius digi­tals (dades, actius econòmics, infra­es­truc­tu­res crítiques, etc.).

És un fet, doncs, que la ciber­se­gu­re­tat ens acom­pa­nyarà d’ara enda­vant en les nos­tres experiències digi­tals; i, per aquest motiu, és impres­cin­di­ble que aquesta es pla­ni­fi­qui ade­qua­da­ment. Ja siguem admi­nis­tració, empresa o ciu­ta­da­nia, caldrà tenir en compte que si som digi­tals hau­rem de ser ciber­se­gurs. Per ser-ho, caldrà ser cons­ci­ent de les cibe­ra­me­na­ces a què estem expo­sats i pren­dre les mesu­res ade­qua­des, ja siguin tec­nològiques, orga­nit­za­ti­ves o legals i ja tin­guin caràcter pre­ven­tiu o reac­tiu (cal ser cons­ci­ents que podem ser vícti­mes d’un o més cibe­ra­tacs). Mol­tes de les ame­na­ces podrien tenir un impacte defi­ni­tiu en l’acti­vi­tat d’una empresa, enti­tat o per­sona i, per tant, sense la cor­recta implan­tació de mesu­res ade­qua­des i pro­por­ci­o­na­des, és impos­si­ble garan­tir un entorn digi­tal amb con­fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.