Política

L’òmicron demana més temps

El govern manté totes les restriccions excepte el toc de queda, que s’aixecarà demà a la nit

Les mesures anticovid s’avaluaran setmanalment

La prohibició de reunions de més de deu persones podria ser la següent a decaure

El pic de la sisena onada encara no ha arribat, però el govern ha decidit aixecar una primera mesura anticovid: el toc de queda nocturn decaurà la nit de demà a demà passat, tal com va avançar la setmana passada. La resta de restriccions es mantenen almenys una setmana més. I és aquí on rau la novetat: la revisió serà setmanal en lloc de quinzenal. L’executiu argumenta que malgrat que el punt àlgid de l’onada no s’ha assolit, és “qüestió de dies”. “Totes les tendències apunten a una desacceleració de la sisena onada”, va explicar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió setmanal del Consell Executiu. Plaja va insistir que el nombre de malalts crítics a les UCI no creix al ritme que dibuixaven les pitjors previsions.

La major transmissibilitat de la variant òmicron està afectant especialment l’atenció primària, però no tant els centres hospitalaris, de manera que el percentatge de malalts greus és més baix del que s’esperava. Per tot plegat, l’executiu decideix “prescindir” de la mesura que considera “més invasiva” en matèria de drets fonamentals, el toc de queda, però continuaran vigents el passaport covid –avalat pel Tribunal Superior de Justícia–, la prohibició de les reunions de més de deu persones, els aforaments limitats i el tancament de l’oci nocturn. “Volem fer un monitoratge més intens. Les mesures que hem pres no han de durar ni un dia més del necessari, però que ningú esperi una precipitació a l’hora de retirar-les”, va advertir Plaja. “Sense dilació però sense precipitació”, va resumir la portaveu.

També es manté l’obligatorietat de dur mascareta al carrer, una decisió que no competeix directament la Generalitat, ja que va ser presa en el marc d’una reunió interterritorial amb el govern espanyol. El Ministeri de Sanitat ha tornat a convocar per avui les autonomies per analitzar la situació epidemiològica i els progressos en la vacunació.

Diverses variables

Quan es va implementar el toc de queda, abans de les festes nadalenques, es registrava una incidència acumulada a 7 dies de 500 casos i més de 1.300 hospitalitzats. Ara aquests indicadors són molt pitjors, amb una incidència de 2.612 casos i 2.672 ingressats, però el govern combina diferents indicadors i previsions a l’hora de prendre els determinis.

Plaja va assegurar que no es preveu retirar de manera imminent el passaport covid i que, abans de prendre una decisió al respecte, el govern analitzarà un informe encarregat al comitè d’experts assessor de la covid, que ha d’estar enllestit en les pròximes setmanes. En canvi, previsiblement, la propera mesura que decaurà serà la prohibició de les reunions de més de deu persones en l’àmbit públic i privat. Tanmateix, segurament es mantindrà com a recomanació.

D’altra banda, l’executiu tindrà en compte la feina duta a terme pel comitè d’ètica sobre les vulneracions de drets durant la pandèmia, format per filòsofs, experts en ètica i juristes el juny del 2020. El grup de treball fa mesos que no es reuneix. “Aquest comitè no s’havia constituït mai oficialment com a òrgan aprovat pel govern. És cert que existia i que treballava i es vol posar en valor la seva feina”, va defensar Plaja. Els treballs d’aquest comitè van quedar en stand-by després de les eleccions del febrer passat.

Justament ahir es van reunir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’actual secretari del govern i exdirector general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, que coordinava el grup, Xavier Bernadí, “per tractar quin seguiment o continuació se li dona, a aquest comitè”, va explicar la portaveu. “Som conscients del que suposa vulnerar drets fonamentals i precisament per això hem explicat en reiterades ocasions la importància de fonamentar les decisions jurídiques que vulneren drets fonamentals de manera quirúrgica”, va indicar Plaja.

Tant els grups parlamentaris d’En Comú Podem com del Partit Popular han reclamat que es facin públics els treballs d’aquest comitè d’ètica i han demanat la compareixença al Parlament de la consellera Ciuró i de la seva antecessora al càrrec, Ester Capella.

Encara no hem arribat al pic però totes les tendències apunten a una desacceleració de la sisena onada
Afortunadament no s’han complert les pitjors previsions
Patrícia Plaja
Portaveu del govern
No està previst retirar amb caràcter imminent el passaport covid. Avui anunciem el final del confinament nocturn

La restauració i l’oci nocturn hi perden 35.000 milions

La patronal de l’oci nocturn Fecasarm acusa la Generalitat d’imposar mesures restrictives “de cara a la galeria” i “ineficaces” per contenir el virus de la covid-19, després que el govern hagi decidit mantenir les restriccions en la restauració i l’oci nocturn. En un comunicat, la patronal considera que aquestes mesures no fan més que empitjorar les dades epidemiològiques i fan que Catalunya lideri al conjunt de l’Estat les pèrdues en els sectors de la restauració i l’oci nocturn amb més de 35.000 milions d’euros. En concret, des del 14 de març de 2020 fins avui, la restauració a Catalunya acumularia 28.925 milions de pèrdues i l’oci nocturn, 6.289. Per Fecasarm, mantenir les restriccions és “temerari”, ja que fomentarà encara més les “festes il·legals i els botellots”. El seu secretari general, Joaquim Boadas, ha tornat a demanar a la Generalitat que reconegui “el fracàs de la seva estratègia i que la modifiqui al més aviat possible” dialogant i negociant amb els sectors afectats. Fecasarm va presentar divendres un recurs de reposició davant el Tribunal Superior de Justícia contra la desestimació de les mesures cautelars sol·licitades contra les restriccions imposades al desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.