Opinió

2022: any de reptes i de progressos

Tal com hem demostrat en un recent estudi de PIMEC, més d’un 80% de les pimes ha vist minvats els seus marges de benefici per aquest fenomen. Amb la inflació en nivells històrics, caldrà evitar que es produeixi una escalada sense control de preus, salaris i costos que podria perjudicar la nostra competitivitat

Poc ens ima­ginàvem quan va arri­bar la covid-19 que el 2022 encara en patiríem els estralls, amb rècord de con­ta­gis i àmplies res­tric­ci­ons sobre l’acti­vi­tat empre­sa­rial i la interacció social. L’allau de bai­xes labo­rals pro­vo­ca­des pel neces­sari con­trol de les cade­nes de trans­missió ja ha pro­vo­cat atu­ra­des totals o par­ci­als en més d’un terç de les pimes, segons una enquesta recent, amb una taxa d’absen­tisme labo­ral mai vista -que dobla la del 2020 en gai­rebé el 40% de les empre­ses- i amb evi­dents incre­ments en els cos­tos labo­rals.

La per­sistència de la pandèmia sanitària i econòmica coin­ci­deix, alhora, amb altres efec­tes sobre l’eco­no­mia que inci­dei­xen de manera espe­cial en les nos­tres pimes. La pujada sob­tada dels preus de les matèries pri­me­res i de ser­veis essen­ci­als com el trans­port i l’ener­gia estan afec­tant els mar­ges dels petits nego­cis, sense pos­si­bi­li­tat de tras­lla­dar-los als preus dels seus pro­duc­tes o ser­veis.

Tal com hem demos­trat en un estudi recent de PIMEC, més d’un 80% de les pimes ha vist min­vats els seus mar­ges de bene­fici per aquest feno­men. Amb la inflació en nivells històrics, caldrà evi­tar que es pro­du­eixi una esca­lada sense con­trol de preus, sala­ris i cos­tos que podria per­ju­di­car la nos­tra com­pe­ti­ti­vi­tat i alen­tir l’espe­rada recu­pe­ració. De fet, la majo­ria d’orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals ja han reta­llat de manera sig­ni­fi­ca­tiva les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment del govern espa­nyol per a aquest any, amb una esti­mació de recu­pe­ració massa lenta, i lluny de la d’altres països, que hem de pro­cu­rar rever­tir i que encara situa el nos­tre PIB per sota dels regis­tres pre­pandèmics. Un con­text, per tant, incert i difícil perquè les empre­ses, tena­lla­des per pro­ble­mes d’acti­vi­tat (covid-19, apro­vi­si­o­na­ments…) i de preus i cos­tos, pren­guin deci­si­ons (con­trac­tació, inver­si­ons…).

Cal afe­gir, també, que un dels grans pro­ble­mes econòmics actu­als són els bai­xos tipus d’interès i que, com ja ha anun­ciat el pre­si­dent de la FED, Jerome Powell, s’espera una esca­lada de tipus durant el 2022, que entre altres con­seqüències cons­ti­tu­eix una recepta per cor­re­gir la inflació, que ara que la sub­ja­cent ha superat el 2% comença a ser pre­o­cu­pant.

Davant aquest com­plex pano­rama, tenim, però, palan­ques de canvi que ens poden per­me­tre impul­sar la recu­pe­ració. D’una banda, els fons Next Gene­ra­tion podrien injec­tar més de 20.000 mili­ons d’euros cada any a l’eco­no­mia esta­tal. Tan­ma­teix, PIMEC reclama una clara millora a l’hora de ges­ti­o­nar-los, per fer-los més àgils i acces­si­bles a les pimes, que han d’esde­ve­nir els seus prin­ci­pals des­ti­na­ta­ris, així com que es dis­tri­bu­ei­xin de manera ter­ri­to­ri­a­lit­zada.

No podem per­me­tre que es con­vo­quin aju­des llar­ga­ment espe­ra­des com les de digi­ta­lit­zació d’indústries en ple mes d’agost i amb només quinze dies de marge per pre­sen­tar les sol·lici­tuds. Cal, també, acce­le­rar el des­ple­ga­ment de pro­gra­mes clau, com ara els de digi­ta­lit­zació de nego­cis i d’ener­gies reno­va­bles. Mol­tes pimes ja reben amb certa frus­tració uns recur­sos que acu­mu­len mesos de retard i que seguei­xen sent molt incerts en les seves con­di­ci­ons i fei­xucs pel que fa a la tra­mi­tació.

D’altra banda, el 2022 espe­rem assis­tir a impor­tants refor­mes estruc­tu­rals, emmar­ca­des en el pla de recu­pe­ració, trans­for­mació i resiliència esta­tal, algu­nes de les quals impo­sa­des per la Comissió Euro­pea. El Congrés dels Dipu­tats ja debat sobre les refor­mes labo­ral i con­cur­sal, així com sobre pro­jec­tes de llei per fomen­tar la cre­ació i el crei­xe­ment de les empre­ses.

Hem d’asse­gu­rar que aques­tes ini­ci­a­ti­ves no siguin només titu­lars i que res­pon­guin a les neces­si­tats reals de les pimes, de manera que no tor­nem a per­dre l’opor­tu­ni­tat que ens pre­senta la neces­si­tat d’afron­tar inver­si­ons i can­vis estruc­tu­rals, de la mateixa manera que caldrà afron­tar una ambi­ci­osa reforma fis­cal, de la for­mació pro­fes­si­o­nal i de la lluita con­tra la moro­si­tat. Sense aques­tes mesu­res, el 2022 serà un altre any de rep­tes, però no de pro­gres­sos.

De moment, hem cop­sat com la gran assig­na­tura del model econòmic espa­nyol, la demo­cra­tit­zació de la par­ti­ci­pació de les pimes en el diàleg i la con­cer­tació social, s’està fent espe­rar més del que seria rao­na­ble. Men­tre que en alguns ter­ri­to­ris s’ha avançat en aquesta qüestió, i men­tre que a Europa es troba nor­ma­lit­zada, Espa­nya segueix tenint vetada l’entrada de les pimes amb veu pròpia als espais de repre­sen­tació en què es pro­cu­ren con­cer­tar, des del diàleg, el con­sens i la nego­ci­ació, les millors pro­pos­tes pel progrés econòmic i social. Men­tre no tro­bem democràcia plena, també en la con­cer­tació social i la par­ti­ci­pació ins­ti­tu­ci­o­nal, serà més difícil la recu­pe­ració per a tot­hom. Un exem­ple clar, el de la reforma labo­ral, amb la qual les pimes no hem pogut recu­pe­rar drets impres­cin­di­bles.

Al llarg de la pandèmia hem vist una dèbil sen­si­bi­li­tat dels poders públics sobre els efec­tes econòmics, labo­rals i soci­als que produïen les deci­si­ons que ells matei­xos ana­ven pre­nent. No per necessàries havien de ser pre­ses d’esquena al tei­xit pro­duc­tiu del país. El repte del 2022 és també l’incre­ment expo­nen­cial de la sen­si­bi­li­tat envers la recu­pe­ració econòmica del nos­tre tei­xit pro­duc­tiu que, en el fons, és la recu­pe­ració i el progrés social del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.