Opinió

La pèrdua de benestar i els consensos de l’estat

L’evolució del poder adquisitiu dels salaris reals a Catalunya va ser la pitjor de l’Estat entre els anys 2000 i 2018. En el conjunt del període, s’ha perdut un 8,1% de capacitat adquisitiva, motivat principalment pel creixement més gran dels preus comparat amb la resta de l’Estat i no tant pels salaris nominals, que van tenir un augment similar. Si els assalariats perden poder adquisitiu, difícilment augmentarà el benestar general

Des de fa temps, els cata­lans per­dem pro­gres­si­va­ment nivells de benes­tar i els per­dem en major mesura que la resta de ciu­ta­dans espa­nyols. Les raons últi­mes d’aquesta pèrdua de benes­tar tenen molt a veure amb alguns con­sen­sos bàsics de l’Estat espa­nyol. Jut­gin vostès matei­xos.

Les evidències de la pèrdua de benes­tar són mol­tes. Entre el 2000 i el 2019, tant el con­sum per capita com el PIB per capita, en ter­mes reals (des­comp­tant l’efecte dels preus), esta­ven estan­cats a Cata­lu­nya, men­tre que a la resta de l’Estat pre­sen­ta­ven un mode­rat crei­xe­ment. Les taxes de risc de pobresa van aug­men­tar en major mesura (4,4 punts vs. 1,2). I la renda dis­po­ni­ble de les llars va dis­mi­nuir, sem­pre en ter­mes reals, entre el 2000 i el 2018 (dar­rer any dis­po­ni­ble) en un 1,5% quan la mit­jana espa­nyola hau­ria aug­men­tat un 3,9%. I si ens volem refe­rir a la UE, cal recor­dar com la dar­rera publi­cació del Regi­o­nal Pro­gress Index mos­trava un retrocés de nou posi­ci­ons res­pecte a l’ante­rior edició del 2016.

El dèficit fis­cal hi té alguna cosa a veure. Que es dreni sis­temàtica­ment un 8% de la renda any rere any i que no torni en forma d’inver­si­ons, pres­ta­ci­ons o sala­ris de fun­ci­o­na­ris radi­cats a Cata­lu­nya, té un impacte claríssim sobre la capa­ci­tat de con­sum i, per tant, sobre el benes­tar. És capa­ci­tat de com­pra que se’n va i que no torna. Convé recor­dar-ho perquè hi ha molt d’interès a no par­lar-ne. No mesu­rar, ni nego­ciar les trans­ferències fis­cals entre ter­ri­to­ris ja és un dels con­sen­sos bàsics. Però no és sobre aquesta qüestió que em volia esten­dre, encara que també hi tin­gui relació.

Hi ha altres raons pot­ser no tan cone­gu­des. L’evo­lució del poder adqui­si­tiu dels sala­ris reals a Cata­lu­nya va ser la pit­jor de l’Estat entre els anys 2000 i 2018. En el con­junt del període, es va per­dre un 8,1% de capa­ci­tat adqui­si­tiva, prin­ci­pal­ment pel crei­xe­ment més gran dels preus com­pa­rat amb la resta de l’Estat i no tant pels sala­ris nomi­nals, que van tenir un aug­ment simi­lar. Si els assa­la­ri­ats per­den poder adqui­si­tiu, difícil­ment aug­men­tarà el benes­tar gene­ral.

Està estu­diat per la ciència econòmica que hi ha una relació de llarg ter­mini entre els preus i el nivell de pro­duc­ti­vi­tat, de manera que les regi­ons més pro­duc­ti­ves ten­dei­xen a pre­sen­tar nivells de preus supe­ri­ors a les menys pro­duc­ti­ves i a l’inrevés. De fet, és exac­ta­ment el que ha estat pas­sant. Entre el 1979 i l’actu­a­li­tat, Cata­lu­nya i el País Basc han mul­ti­pli­cat els seus preus per 7,5 i 7,3, res­pec­ti­va­ment, men­tre que Extre­ma­dura, Anda­lu­sia, Cas­te­lla i Lleó i Cantàbria ho han fet per 6,3 o 6,4. Ara bé, això no ha influït en els seus crei­xe­ments sala­ri­als, perquè els sin­di­cats o el govern sem­pre pre­nen com a refe­rents les vari­a­ci­ons de l’IPC en el con­junt de l’Estat. Passa exac­ta­ment el mateix amb les puja­des de sous dels fun­ci­o­na­ris o amb l’esta­bli­ment del salari mínim.

Fa poc el pre­si­dent de la patro­nal espa­nyola feia una pro­posta d’esta­blir sala­ris mínims dife­ren­ci­ats per ter­ri­to­ris que va ser rebut­jada sense con­tem­pla­ci­ons. Aquesta pro­posta, però, patro­nal tenia un sen­tit si es té en compte les impor­tants i per­ma­nents diferències ter­ri­to­ri­als en taxes d’ocu­pació o d’atur que van més enllà dels cicles econòmics. No és casual que les taxes d’ocu­pació (ocu­pats/població) de Cata­lu­nya i el País Basc, entre el 2002 i el 2018, hagin estat de mit­jana 12 punts supe­ri­ors a les d’Anda­lu­sia, Extre­ma­dura i Cas­te­lla-la Manxa.

Dos fac­tors (pro­duc­ti­vi­tat i sala­ris) són els que deter­mi­nen en gran part la com­pe­ti­ti­vi­tat d’un ter­ri­tori i, en con­seqüència, el nivell d’ocu­pació. Ens podríem pre­gun­tar per què Por­tu­gal té taxes d’ocu­pació 10 punts més ele­va­des que les regi­ons fron­te­re­res espa­nyo­les com Anda­lu­sia i Extre­ma­dura, tot i tenir una pro­duc­ti­vi­tat 12 punts més baixa. Pot­ser ales­ho­res adver­tiríem que els sala­ris por­tu­gue­sos són un 26% més bai­xos. Una nego­ci­ació més des­cen­tra­lit­zada dels sala­ris i un salari mínim dife­ren­ciat per ter­ri­to­ris per­me­tria ade­quar els sala­ris als dife­rents nivells de pro­duc­ti­vi­tat de cada ter­ri­tori que, al seu torn, solen anar lli­gats als dife­rents nivells de preus, com s’ha dit abans. Això per­me­tria que les taxes d’ocu­pació es pogues­sin equi­li­brar a llarg ter­mini. Diver­sos estu­dis acadèmics que han ana­lit­zat altres experiències euro­pees de nego­ci­ació sala­rial així ho ava­len.

És cert que es pro­dui­rien diferències més grans de sala­ris entre regi­ons, però també que esta­rien pro­por­ci­o­na­des al nivell de preus del ter­ri­tori i a la seva pro­duc­ti­vi­tat, fet que per­me­tria que aug­men­tes­sin les taxes d’ocu­pació a les regi­ons menys pro­duc­ti­ves. Seria un win-win: les regi­ons menys pro­duc­ti­ves gua­nya­rien ocu­pació, les més pro­duc­ti­ves veu­rien els seus sala­ris ani­ve­llats amb la seva pro­duc­ti­vi­tat i nivell de preus.

Tan­ma­teix, a Espa­nya es pre­fe­reix que una part de la població de les regi­ons menys pro­duc­ti­ves esti­gui deso­cu­pada estruc­tu­ral­ment (i sos­tin­guda via sub­si­dis) que ocu­pada i amb sala­ris en con­sonància amb el seu nivell de preus i pro­duc­ti­vi­tat. Men­tres­tant, les regi­ons més pro­duc­ti­ves van per­dent benes­tar, excep­tu­ant sem­pre aque­lles que poden treure pro­fit de la seva capi­ta­li­tat absor­bint recur­sos, inver­si­ons i mit­jans de les altres o d’aque­lles altres que s’han des­vin­cu­lat del meca­nisme de trans­ferències fis­cals (forals).

No cre­uen que tot això té alguna cosa a veure amb deter­mi­nats con­sen­sos bàsics de l’Estat, com deia al prin­cipi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.