Empreses

Culmia disposa de 150 milions per comprar sòl

L’expromotora de Banc Sabadell vol produir 600 habitatges cada any en el mercat lliure a Catalunya i accelerar en el residencial protegit i en el ‘build-to-rent’

La companyia ara és propietat del fons d’inversió dels EUA Oaktree Capital

Cul­mia pre­veu inver­tir entre aquest any i el 2025 150 mili­ons d’euros en la com­pra del sòl que neces­sita per fer els 600 habi­tat­ges lliu­res (sense cap mena de pro­tecció) que s’ha mar­cat com a objec­tiu anual fins al 2030 a Cata­lu­nya. La pro­mo­tora dis­posa d’una car­tera de ter­renys per fer-ne 3.978, una xifra del tot insu­fi­ci­ent per asso­lir la fita de 5.400 que vol lliu­rar fins al 2030. “Tenint en compte que a Cata­lu­nya s’estan fent uns 12.000 habi­tat­ges cada any, fer-ne 600 vol dir el 5% de tota l’obra nova”, subrat­lla Josep María Cases, direc­tor Ter­ri­to­rial de Cul­mia a Cata­lu­nya.

L’acce­le­ració de l’acti­vi­tat ja es començarà a veure aquest any, quan s’ini­ci­a­ran quinze pro­jec­tes que repre­sen­ten 766 habi­tat­ges, 595 de lliu­res i 171 amb alguna pro­tecció, i es pre­veu obte­nir la llicència de nou més, que sumen 860 habi­tat­ges, 612 i 171, res­pec­ti­va­ment. No obs­tant això, aquest any es lliu­ra­ran només 166 habi­tat­ges, molts menys que els 455, del 2021. Això s’explica, en part, perquè abans del canvi de mans de la pro­mo­tora, l’acti­vi­tat es va alen­tir, fet que s’acaba notant al cap d’un temps.

Oak­tree.

Cul­mia havia estat la pro­mo­tora de Banc Saba­dell, però el 2018, l’enti­tat la va segre­gar de Sol­via, el seu negoci immo­bi­li­ari, amb el nom de SDIN, i dos anys després la va ven­dre a Oak­tree Capi­tal, una ges­tora d’actius d’inversió dels Estats Units, que la va adqui­rir per 882 mili­ons d’euros con­jun­ta­ment amb un paquet de ter­renys a tot Espa­nya per fer 15.000 habi­tat­ges i 40 pro­mo­ci­ons en fase de comer­ci­a­lit­zació. “No era sols una car­tera d’actius, era una maquinària en marxa amb pro­jec­tes en dife­rents estats de madu­ració”, pun­tu­a­litza Cases.

Amb el tras­llat de la seu social de Banc Saba­dell a Ala­cant el 2017, la pro­mo­tora va aca­bar tenint el domi­cili a Madrid, això mal­grat que bona part de la capa­ci­tat de fer pro­jec­tes estava a Cata­lu­nya. Avui en dia, 64 dels 153 pro­jec­tes vius de tot l’Estat estan prin­ci­pal­ment a les comar­ques de Bar­ce­lona (56), però també de Girona (5) i Tar­ra­gona (3). Això vol dir que el 43% de l’acti­vi­tat es ges­ti­ona des de Bar­ce­lona, i el 25% des de Madrid, que inclou pro­jec­tes a la comu­ni­tat madri­le­nya però també d’Astúries, el País Basc, Galícia i Lleó; des de València es porta el 13%, amb un perímetre d’actu­ació que va del País Valencià a Aragó, Múrcia, Navarra i les Bale­ars; per aca­bar, des de Màlaga es cen­tra­litza el negoci de la zona sud, que abasta Anda­lu­sia i les Canàries, que és el 16%.

La intenció és balan­ce­jar l’acti­vi­tat fins a que Cata­lu­nya repre­senti el 35%; el cen­tre, un altre 35%, i el 30% res­tant, entre lle­vant i sud. “Tots els mer­cats hau­ran de créixer però alguns, com ara Madrid, ho ha de fer més ràpida­ment”, explica Cases. En aquest sen­tit, els 150 mili­ons d’euros per inver­tir a Cata­lu­nya en els pròxims qua­tre anys for­men part d’un paquet de 450 mili­ons a tot lEs­tat.

Entre el sòl que Cul­mia té en pro­pi­e­tat, des­ta­quen les par­cel·les de Can Matas, a Sant Cugat del Vallès, i part dels ter­renys que ante­ri­or­ment ocu­pava La Seda i la Pape­rera, a tocar de la C-31, al terme del Prat de Llo­bre­gat. Són espais pen­dents d’urba­nit­zar, per la qual cosa l’inici de la cons­trucció està pre­vista per al període 2027-2030. En el pri­mer s’aixe­ca­ran 250 habi­tat­ges i en el segon, 370, dels quals la mei­tat seran de lliure mer­cat i l’altra mei­tat amb algun tipus de pro­tecció ofi­cial, una part de com­pra i una part de llo­guer.

Pisos de pro­tecció.

Pre­ci­sa­ment, l’habi­tatge asse­qui­ble ha de ser la segona pota del negoci futur de la com­pa­nyia. En aquest sen­tit, Cul­mia aspira a ser soci d’ajun­ta­ments en pro­jec­tes de col·labo­ració publi­co­pri­vada per edi­fi­car habi­tat­ges de llo­guer asse­qui­ble en sòl de con­cessió. De fet, Cul­mia s’ha adju­di­cat tres lots de la pri­mera fase del pla VIVE de la Comu­ni­tat de Madrid per fer aquest tipus de pro­ducte. En canvi, van des­car­tar pre­sen­tar-se a Habi­tatge Metròpolis Bar­ce­lona: “No s’ajus­tava a les nos­tres expec­ta­ti­ves; a Madrid el pro­ce­di­ment era més sim­pli­fi­cat”, diu Cases. En tot cas, estan seguint pro­jec­tes simi­lars que estan desen­vo­lu­pant altres ter­ri­to­ris.

Cons­truir per llo­gar.

La ter­cera pota del negoci és l’habi­tatge sota la fórmula del build-to-rent, pro­mo­ci­ons d’habi­tatge que s’explo­ten en règim de llo­guer lliure. En aquest sen­tit, el fons d’inversió DWS, vin­cu­lat al Deutsche Bank, ha adqui­rit un pro­jecte desen­vo­lu­pat per Cul­mia a la Marina del Prat Ver­mell de Bar­ce­lona, ini­ci­al­ment des­ti­nat a la venda. L’any pas­sat es van lliu­rar 68 habi­tat­ges d’aquesta pro­moció i aquest any seran 142 més. Paral·lela­ment, aquest 2022 també s’ini­ci­a­ran dos pro­jec­tes més de build-to-rent, un de 220 habi­tat­ges al barri del Gorg de Bada­lona, i un altre de 344 (201 amb la renda limi­tada), també a la Marina del Prat Ver­mell, que seran adqui­rits per un fons d’inversió per llo­gar. “Hi ha molta liqui­di­tat al mer­cat i mol­tes ganes d’aquest pro­ducte, si tro­bem sòl, el com­pra­dor no fal­tarà”, diu el res­pon­sa­ble de Cul­mia a Cata­lu­nya.

La pro­mo­tora, té una plan­ti­lla de 120 tre­ba­lla­dors, 50 a Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.