Gran angular

El pispa sigil·lós dels salaris

Amb una inflació disparada que castiga la capacitat de compra dels treballadors, el debat se centra ara en com calcular la pujada dels salaris sense que afecti la recuperació

Segons la Cambra no hi pot haver una fórmula global per actualitzar els sous

El con­veni labo­ral de Mer­ca­dona recull que cada any els sala­ris base s’han d’actu­a­lit­zar amb l’IPC de desem­bre. Com a con­seqüència, la cadena de super­mer­cats ha pro­ce­dit aquest gener a incre­men­tar els sous dels seus tre­ba­lla­dors en un 6,5%, que va ser el que van pujar els preus del con­sum el dar­rer mes de l’any pas­sat. La decisió ha fet posar les mans al cap al con­junt de la classe empre­sa­rial en un moment en què molts nego­cis estan apu­jant preus per l’enca­ri­ment de l’ener­gia i de les matèries pri­me­res i temen haver de fer-ho encara més si els cos­tos labo­rals es dis­pa­ren.

La por no és injus­ti­fi­cada perquè els sin­di­cats, un cop apro­vada la reforma labo­ral, volen fer de la millora sala­rial el nou cavall de bata­lla. La UGT ja ha fet els seus càlculs i exi­gei­xen que els sala­ris crei­xin enguany un 5% per no per­dre capa­ci­tat de com­pra. Cal pen­sar que la inflació mit­jana l’any pas­sat va ser del 2,9% men­tre que els incre­ments sala­ri­als pac­tats en con­ve­nis va ser de l’ 1,8%, el que porta a la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona a situar la pèrdua de poder adqui­si­tiu dels assa­la­ri­ats el 2021 en l’1,1%. Però és només una part de la rea­li­tat, perquè la mei­tat dels assa­la­ri­ats no estan sota con­veni i menys del 20% tenen clàusula de revisió sala­rial.

La pèrdua de poder de com­pra s’ha de posar en el con­text d’una tendència que s’arros­sega almenys des d’ini­cis d’aquest segle de reducció cons­tant dels sala­ris reals, és a dir, la nòmina un cop des­comp­tada la inflació. En ter­mes reals, els sala­ris s’han deva­luat i avui, de mit­jana, es gua­nya menys que l’any 2000.

Aquesta depre­ci­ació dels sous sig­ni­fica menys con­sum per part de les famílies, la qual cosa, en un moment de recu­pe­ració com l’actual, resta punts del PIB. Per això, la crida a puja­des sala­ri­als més gal­do­ses també la com­par­tei­xen molts empre­sa­ris. Però dins d’uns límits.

Aquí entren en escena els experts en teo­ria econòmica que tre­uen a pas­se­jar el fan­tasma de l’espi­ral preus salari i recla­men seny. Hi ha millo­res sala­ri­als que poden tenir l’efecte con­trari al desit­jat perquè són cos­tos que les empre­ses tor­nen a reper­cu­tir en els preus pro­duc­tes, enca­rei­xen la cis­te­lla de la com­pra i sant tor­nem-hi. El cas és que si no es troba una solució de con­sens la con­flic­ti­vi­tat labo­ral podria viure una revi­fada.

Ales­ho­res, quin seria l’incre­ment més ade­quat?

El cul­pa­ble.

Pri­mer cal ana­lit­zar quina és la natu­ra­lesa d’una inflació que ha des­bor­dat els vati­ci­nis més pes­si­mis­tes. Pri­mer cal dir que és un feno­men glo­bal: a la zona euro l’any va aca­bar amb una pujada del 5% i als Estats Units, del 7%. Les cau­ses són com­par­ti­des. D’una banda, l’enca­ri­ment de les fonts d’ener­gia primària, espe­ci­al­ment les que venen dels com­bus­ti­bles fòssils i, d’una altra, els colls d’ampo­lla a les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment després de l’atu­rada per la covid, que també estan ele­vant els preus de deter­mi­na­des matèries. Es tracta, doncs, d’una inflació pro­vo­cada per un xoc d’oferta, com la crisi del petroli del 1973.

El cas és que quan s’estu­dia quina pot ser l’evo­lució futura d’aquests fac­tors es creu que ten­di­ran a bai­xar, però no de manera imme­di­ata. D’una banda, els mer­cats de futurs sobre les matèries pri­me­res energètiques anti­ci­pen una bai­xada de la cotit­zació, però l’ele­vada vola­ti­li­tat fa evi­dent que regna la incer­tesa. El mateix es podria dir del preu dels nolis marítim de mer­ca­de­ries (el 80% del que con­su­mim es mou per mar) que s’han esta­bi­lit­zat, però en els preus ele­vats que havien asso­lit, i que no bai­xa­ran en el curt ter­mini.

El fet és que les empre­ses, que ini­ci­al­ment van reac­ci­o­nar reduint mar­ges, a par­tir d’un deter­mi­nat moment es veuen forçades a reper­cu­tir aquests enca­ri­ments en els preus dels seus pro­duc­tes i ser­veis. Aquest con­tagi mos­trava una clara tendència alcista el setem­bre pas­sat, segons detec­tava el ser­vei d’estu­dis de Cai­xa­Bank, que ha con­fec­ci­o­nat un arte­facte estadístic que ano­mena “semàfor de la inflació”. Al desem­bre i per al con­junt de l’Estat, el 55% de la cis­te­lla de con­sum mos­trava taxes d’inflació igual o supe­ri­ors al 2% (front al 40% del mes ante­rior i el 30% del setem­bre) i, en con­cret, el 23% de la cis­te­lla tenia incre­ments supe­ri­ors al 5%. Això s’apre­ci­ava en la inflació sub­ja­cent (sense els ele­ments més volàtils) que també pujava.

I la tendència està lluny d’esgo­tar-se. L’Enquesta de clima empre­sa­rial que ela­bo­ren l’Ides­cat i la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona revela que el 49% de les empre­ses indus­tri­als pre­veu incre­men­tar els preus de venda dels seus pro­duc­tes el pri­mer tri­mes­tre d’enguany; en el comerç és el 39% i en la cons­trucció, el 32%: “És un repunt impor­tantíssim sense pre­ce­dents en els deu anys ante­ri­ors”, afirma Joan Ramon Rovira, cap del gabi­net d’estu­dis econòmics de la Cam­bra.

Per­sis­tent.

Davant aquest esce­nari, els qua­li­fi­ca­tius tem­po­ral o con­jun­tu­ral que fins ara han acom­pa­nyat la inflació, amb la clara intenció de rebai­xar la càrrega alar­mista, han començat per­dre adep­tes, però encara hi ha resistència a subs­ti­tuir-los per enquis­tada o estruc­tu­ral: “Ja queda clar que no és tran­sitòria, és per­sis­tent, i espe­rem que no sigui total­ment estruc­tu­ral, que no s’incor­pori a tota la cadena de preus i sala­ris del con­junt de l’eco­no­mia”, diu Rovira, que pre­veu que el 2022 la inflació es mogui entre el 3% i el 4%, amb una tendència a la mode­ració a par­tir de la segona mei­tat de l’any.

Aquest tras­llat dels cos­tos d’oferta als de demanda és el que en l’argot econòmic es coneix com a “efec­tes de segona ronda” que ja no depe­nen tant de les cau­ses glo­bals, sinó de com els afron­tem inter­na­ment: amb la pujada dels sala­ris, per exem­ple. Deci­si­ons incor­rec­tes poden fer que els pro­duc­tes fets aquí siguin menys com­pe­ti­tius arreu. Però Josep Lladós, pro­fes­sor d’eco­no­mia de la UOC, pensa que, sense des­cui­dar la inflació, també cal posar el focus en la recu­pe­ració, perquè dar­re­ra­ment el crei­xe­ment del PIB ha donat senyals dece­be­do­res de menys dina­misme: “Ara neces­si­tem esti­mu­lar l’eco­no­mia a través del con­sum i el sec­tor públic ja no pot més perquè ha gas­tat molt, s’han d’apu­jar els sala­ris perquè si no la gent reti­rarà les deci­si­ons de com­pra”, afirma.

La inde­xació dels sala­ris a la inflació, com únic ele­ment a tenir en compte, té els seus defen­sors però també molts detrac­tors. “Seria un error que ens cos­ta­ria molt car -diu Ernesto Poveda, pre­si­dent d’ICSA Grupo, una con­sul­tora de recur­sos humans–. Cal posar en marxa models retri­bu­tius més avançats que no només tin­guin en compte l’IPC, sinó també la pro­duc­ti­vi­tat o la ren­di­bi­li­tat de l’empresa, i que posi a la balança altres bene­fi­cis als tre­ba­lla­dors com llar d’infants o mútues de salut, etc.”

La Cam­bra, que va deba­tre als seus òrgans de govern una posició con­sen­su­ada a la pre­gunta de quant han de pujar els sala­ris, ha optat per una res­posta macro­e­conòmica tan àmplia com poc arris­cada. L’enti­tat recorda que hi ha tres fac­tors que van inter­con­nec­tats: els preus, els sala­ris i la pro­duc­ti­vi­tat, i que han de ser els agents soci­als, en funció de la rea­li­tat de cada empresa, els que pac­tin els incre­ments sala­ri­als tenint-los en compte: “Una fórmula única per al con­junt de l’eco­no­mia no és la manera més ade­quada d’avançar”, pensa Rovira.

El ser­vei d’estu­dis del BBVA és par­ti­dari d’una mirada sec­to­rial: “La crisi està tenint uns efec­tes tre­men­da­ment hete­ro­ge­nis per sec­tors, per tant, els sala­ris han de créixer més allà on ho faci la pro­duc­ti­vi­tat”, diu Rafael Doménech, cap d’anàlisi econòmic de BBVA Rese­arch, que també demana tenir com a referència la inflació sub­ja­cent.

Ara bé, “com cal­cu­lar la pro­duc­ti­vi­tat de sec­tors com el de la sani­tat o l’edu­cació?”, es pre­gunta Lladós, que també recorda que la vari­a­bi­li­tat sec­to­rial genera greu­ges i, en el pas­sat, quan la reforma de Mari­ano Rajoy va afa­vo­rir la des­cen­tra­lit­zació de la nego­ci­ació col·lec­tiva, la con­seqüència va ser més pre­ca­ri­e­tat sala­rial.

LES XIFRES

6,1%
d’IPC.
La variació interanual de l’índex de preus de consum corresponent al desembre passat a Catalunya va ser quatre dècimes inferior a la de l’Estat espanyol.
5,9%
de PIB.
Després de la caiguda de l’11,5% del 2020, l’economia catalana va tancar el 2021 amb un creixement del 5,9%, per sobre d’Espanya (5%) i de l’eurozona (5,2%). En l’últim trimestre l’increment del PIB va ser del 6,9%.
5,4%
de Consum privat.
La Cambra de Comerç de Barcelona estima que el consum privat tindrà aquest any un creixement similar al del 2021. Aquestes previsions suposen que no s’assoliran els nivells previs a la pandèmia fins al primer semestre de l’any que ve.
49%
d’increment de preus.
Gairebé la meitat de les empreses preveuen elevar els preus dels seus productes, segons l’Enquesta de clima empresarial.

La petrificació de les retribucions

Un abisme separa les retribucions dels empleats -que de mitjana tenen un salari brut anual de 23.400 euros en el conjunt de l’Estat- i les dels directius -de 82.719 euros-, però les dues categories de treballadors comparteixen el fet que el seu poder adquisitiu pràcticament s’ha estancat en els últims quinze anys. Des del 2007, que és quan comença a elaborar l’enquesta Evolució salarial de la consultora de recursos humans ICSA i de l’escola de negocis EADA, el saldo, descomptada la inflació, és de només un 0,30% d’increment, en el cas dels directius, i d’una disminució del 0,64%, en el cas dels empleats. Els quadres intermedis, amb un salari brut de 42.247 euros, són els que tenen una millora més destacada, però només de l’1,29%. “Els més afectats són els que menys poder de decisió tenen dins de les organitzacions, però en general, es tracta d’un estancament que afecta totes les categories i en la mesura que no hi ha millores retributives el que hi ha és més distància respecte dels països més desenvolupats”, assenyala Jordi Assens, professor de EADA Business School.

L’evolució varia molt per sectors i per dimensió d’empresa. En general, els sectors que paguen millor són la indústria i la banca i assegurances, i els que pitjor, el comerç i el turisme. Les diferències per una mateixa categoria poder arribar a ser del 60% en el cas dels empleats o dels directius. En canvi, en els quadres intermedis, la bretxa es redueix al 18%, com a màxim. També mostren més estabilitat quan s’analitza la retribució en funció de la grandària de l’organització. En canvi, als empleats de base els penalitza pertànyer a una empresa petita: l’any passat aquest col·lectiu va patir una retallada de salari del 3,23%. En el cas dels directius, el que menys els interessa és formar part d’una empresa mitjana perquè la baixada de la retribució que van patir va ser del 7,39%, el 2021 respecte al 2020.

“Les retallades de personal que es van dur a terme arran de la crisi financera del 2008 van deixar els quadres intermedis molt delmats i avui dia és més difícil trobar quadres intermedis qualificats que directius o empleats”, diu Ernesto Poveda, president d’ICSA Grupo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.