Gran angular

Ferran Rodero

Director General de Promoció Econòmica

“El sector públic ha d’invertir en ‘start-ups’ que no interessin al privat”

La covid ha permès visibilitzar la importància de la transferència tecnològica La covid ha permès visibilitzar la importància de la transferència tecnològica
El FITA hauria de servir també per a activar la creació de més fons ‘fintech’ privats El FITA hauria de servir també per a activar la creació de més fons ‘fintech’ privats

Les con­se­lle­ries de Recerca i Uni­ver­si­tats i d’Eco­no­mia i Hisenda han enge­gat el pri­mer fons de capi­tal de risc amb capi­tal publi­co­pri­vat per a pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic sor­gits del sis­tema de conei­xe­ment català. Sota el nom de FITA (Fons d’Inversió en Tec­no­lo­gia Avançada), l’ins­tru­ment inver­tirà en start-ups que es tro­ben en fases molt ini­ci­als i que neces­si­ten capi­tal per arren­car. La ini­ci­a­tiva pública hau­ria de ser­vir per obrir camí i con­ta­giar el sec­tor pri­vat en la cre­ació de nous fons d’inversió en pro­jec­tes que fan trans­ferència tec­nològica. Par­lem amb Fer­ran Rodero, direc­tor gene­ral de Pro­moció Econòmica, Com­petència i Regu­lació que ens dona els detalls d’aquest pro­jecte.

El Fons d’Inversió en Tec­no­lo­gia Avançada (FITA) és el pri­mer fons públic per a la trans­ferència tec­nològica a Cata­lu­nya. Quin ha estat el deto­nant per posar-lo en marxa ara?
És un repte de país poder impul­sar la recerca i l’empre­ne­do­ria científica perquè sigui un dels motors de la com­pe­ti­ti­vi­tat del nos­tre ter­ri­tori. Tenim un entorn pri­vi­le­giat de recerca i un eco­sis­tema de recerca amb molta capa­ci­tat de crei­xe­ment. Com a admi­nis­tració, ente­nem que hem de poten­ciar la recerca i afa­vo­rir la trans­ferència tec­nològica perquè arribi al mer­cat part del que inves­ti­guen els cen­tres de recerca i l’acadèmia. Situ­a­ci­ons com les que hem vis­cut amb la covid han permès visi­bi­lit­zar la importància de la trans­ferència tec­nològica per a la soci­e­tat.
Quin objec­tiu té el FITA?
D’una banda, impul­sar la recerca i l’empre­ne­do­ria científica com a motor de com­pe­ti­ti­vi­tat del tei­xit econòmic del país; de l’altra, mobi­lit­zar capi­tal pri­vat en la inversió en desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic per igua­lar-lo a la mit­jana de la UE (del 0,94% actual fins a l’1,37%) i, final­ment, con­tri­buir a la millora de l’índex d’inno­vació de Cata­lu­nya, impul­sant la trans­ferència i la valo­rit­zació de la recerca científica feta als cen­tres de recerca i a les uni­ver­si­tats del país, en la línia dels objec­tius que per­se­gueix el Pacte Naci­o­nal per la Soci­e­tat del Conei­xe­ment.
Els des­ti­na­ta­ris del FITA seran start-ups en eta­pes ini­ci­als de desen­vo­lu­pa­ment, és a dir, en esta­dis de pre-lla­vor, lla­vor i posada en marxa dels dife­rents pro­jec­tes. Veniu a omplir un buit de la inversió pri­vada?
Són fir­mes en estats de tec­no­lo­gia tan ini­ci­als que el risc de mer­cat és molt alt i, per tant, molt sovint no resul­ten atrac­ti­ves per a l’inver­sor pri­vat, que, tot sigui dit, és reti­cent a apor­tar capi­tal en una etapa tan embrionària. Jus­ta­ment, el FITA per­se­gueix omplir aquest buit. La volun­tat del govern és pos­si­bi­li­tar que la recerca que es fa en aquest país tin­gui l’opor­tu­ni­tat de trans­fe­rir-se al mer­cat. Si no hi ha l’apor­tació pública per impul­sar i creure en aquesta tec­no­lo­gia i recerca, molta acaba en un calaix. És a dir, aspi­rem a arri­bar allà on el sec­tor pri­vat no ho troba inver­ti­ble.
El fons té un pres­su­post esti­mat de 60 mili­ons d’euros. Expli­qui'ns com es repar­teix l’apor­tació pública i la pri­vada?
Fins a un màxim de 30 mili­ons seran apor­tats pels depar­ta­ments d’Eco­no­mia i Hisenda i de Recerca i Uni­ver­si­tats, al 50% cada un, amb anu­a­li­tats de 6 mili­ons entre els anys 2022 i 2026. La resta es finançarà amb recur­sos pro­ce­dents del sec­tor pri­vat. Els fons públics no podran superar el 49,9% de par­ti­ci­pació.
Quina vida pre­ve­ieu que tin­gui el fons?
El procés d’inversió serà d’uns cinc anys, però pre­ve­iem que el fons tin­gui una vida d’uns deu o onze anys. I tant de bo hi hagi una segona edició o tant de bo el FITA ser­veixi per acti­var més fons fin­tech pri­vats i que, ales­ho­res, un fons públic com aquest ja no sigui neces­sari, perquè ja hi hagi sufi­ci­ent massa crítica pri­vada.
Si haver d’estar lli­gat al fons durant deu anys és un requi­sit sine qua non, l’start-up que acce­deixi al FITA corre el risc de per­dre atrac­tiu per a altres inver­sors, ja que els inver­sors pri­vats tenen horit­zons de desin­versió de sis a vuit anys, com a màxim.
El nos­tre període d’inversió serà de 6 mili­ons durant cinc anys i el període de desin­versió serà el que els pro­jec­tes neces­si­ten, no estan obli­gats a ser-hi els dotze anys.
Con­vo­ca­reu un con­curs públic per a la selecció i adju­di­cació de la ges­tora del futur fons. En quin punt està el procés?
L’acord de govern per posar-ho en marxa es va fer al desem­bre i ara trau­rem la lici­tació i cal­cu­lem que cap a l’estiu ja podrem fer l’adju­di­cació. Un cop adju­di­cat, ja dependrà de la rapi­desa que tin­gui la ges­tora per aixe­car capi­tal. Haurà de ser una ges­tora amb capa­ci­tat per cap­tar capi­tal, però també amb molt conei­xe­ment en tec­no­lo­gia mul­ti­sec­to­rial.
Fer­ran Rodero és el direc­tor gene­ral de Pro­moció Econòmica, Com­petència i Regu­lació.oriol duran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.