Gran angular

Qui trobarà feina abans?

Les previsions d’ocupació per al 2022 i 2023 situen els homes de més de 35 anys i assalariats qualificats entre els beneficiats

Als assalariats sense qualificació els costarà més recuperar l’ocupació perduda

El per­fil d’ocu­pat que més crei­xerà aquest any i el que ve serà el d’un home de més de 35 anys d’edat, qua­li­fi­cat i assa­la­riat a jor­nada com­pleta.

Així ho pre­veu Josep Oli­ver, catedràtic emèrit d’eco­no­mia apli­cada de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) en l’estudi Índex Man­power­group sobre les pre­vi­si­ons d’ocu­pació per als exer­ci­cis 2022 i 2023. Aquest índex s’ha ela­bo­rat a par­tir d’un esce­nari en què es manté la població activa i l’eco­no­mia mun­dial regis­tra un bon ritme de crei­xe­ment, tal com s’espera. Ara bé, Oli­ver alerta que fac­tors com l’extensió en el temps de la pandèmia, un període pro­lon­gat d’alta inflació i el retard en l’exe­cució dels fons de recu­pe­ració euro­peus Next Gene­ra­tion (NGEU) podrien alte­rar i dila­tar en el temps les seves pro­jec­ci­ons.

Així que si es com­plei­xen les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment del PIB, l’ocu­pació hau­ria d’aug­men­tar amb força tant el 2022 –amb un incre­ment del 3,4%– com el 2023 –del 2,4%–, la qual cosa supo­sarà afe­gir més de 200.000 llocs de tre­ball al mer­cat labo­ral català.

El fet que l’assa­la­riat qua­li­fi­cat sigui el que més crei­xerà en els pro­pers exer­ci­cis resulta pre­vi­si­ble, perquè jus­ta­ment va ser un dels col·lec­tius que més va patir la crisi d’ocu­pació de la covid-19. De fet, entre el quart tri­mes­tre del 2019 i el mateix període del 2020, es van reduir en un 4,1% els ocu­pats en aquesta cate­go­ria.

La pit­jor part, però, se la van endur els assa­la­ri­ats sense qua­li­fi­cació, que van patir una des­trucció d’ocu­pació en aquest mateix període ni més ni menys que del 17,4%. L’acar­nis­sa­ment en els per­fils menys qua­li­fi­cats és un clàssic de totes les cri­sis. “Com menys for­mació no només més patei­xen la des­trucció d’ocu­pació, sinó que més els costa recu­pe­rar-se en els moments de bonança”, explica Oli­ver.

L’altra cara de la moneda són els per­fils clas­si­fi­cats com a pro­fes­si­o­nals i tècnics, que ara com ara supo­sen el 35% de tota l’ocu­pació a Cata­lu­nya, i que bàsica­ment no van notar els efec­tes nega­tius de la covid en el mer­cat labo­ral. En el cas dels pro­fes­si­o­nals, a penes es va des­truir un 0,2% d’ocu­pació i en el cas dels tècnics fins i tot va aug­men­tar en un 0,8%. “Són gai­rebé tots aquells que durant la pandèmia podien con­ti­nuar fent la seva feina amb tele­tre­ball, o aquells que tre­ba­lla­ven en la funció pública”, des­criu el catedràtic emèrit d’eco­no­mia apli­cada de la UAB.

I no només és el col·lec­tiu que va aguan­tar millor la crisi, sinó que són els per­fils per als quals es pre­veu bona dinàmica en la cre­ació d’ocu­pació dels pro­pers dos anys. De fet, l’informe augura un incre­ment en els per­fils pro­fes­si­o­nals del 4,3% i del 2,8% en els tècnics.

Les dones i les crisi.

Quant al fac­tor de gènere, les dones són el grup que més acaba patint la des­trucció d’ocu­pació durant les cri­sis. S’ha vist en totes les eta­pes de vaques magres i també en aquesta última. De fet, entre el quart tri­mes­tre del 2019 i el mateix tri­mes­tre del 2020, l’ocu­pació del col·lec­tiu femení va bai­xar un 4,1%, i la recu­pe­ració de l’any 2021 va estar per sota de la de l’ocu­pació mas­cu­lina.

Mal­grat tot, Oli­ver espera que en els pro­pers dos exer­ci­cis les dones tin­guin uns crei­xe­ments més inten­sos que els homes en cre­ació d’ocu­pació i, per tant, que ens apro­pem a la con­vergència.

Quant a l’edat de l’ocu­pat, l’índex mos­tra també que el col·lec­tiu d’entre 16 i 24 anys va per­dre un 16% d’ocu­pació entre el quart tri­mes­tre del 2019 i el del 2020. Sens dubte, es tracta de la cai­guda més dura de tots els grups d’edats. Ara bé, l’estudi –mal­grat que con­ti­nuarà un major crei­xe­ment en l’ocu­pació dels de més de 35 anys– pre­veu una recu­pe­ració forta dels més joves, que per a Oli­ver fa pen­sar que la taxa d’atur entre el jovent es reduirà de manera sig­ni­fi­ca­tiva.

La recu­pe­ració del 2021 ha fet pos­si­ble que el mer­cat labo­ral català rege­neri els més de 100.000 llocs de tre­ball que la pandèmia va des­truir l’any ante­rior. D’aquesta manera, com ha asse­nya­lat el pro­fes­sor Oli­ver, “aquesta crisi haurà estat molt més curta i menys pro­funda que qual­se­vol altre període de recessió ante­rior”.

Davant d’aquesta dinàmica posi­tiva, s’espera que la taxa de deso­cu­pació es redu­eixi fins a nivells d’entre el 7,5% i el 10,2%, en funció de l’evo­lució de la població activa. En un esce­nari d’esta­bi­li­tat en l’acti­vi­tat labo­ral, la taxa podria dis­mi­nuir fins al 6,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.