Editorial

editorial

Encara hi som a temps

L’empresa ha d’avançar en el conreu de la llengua, i això depèn des de disposar de web en català fins a fer la gestió interna en la llengua del país

D’un temps ençà, l’estat de la llen­gua, amb regis­tres estadístics que reflec­tei­xen una dava­llada en el seu ús en l’àmbit econòmic, és motiu de pre­o­cu­pació. És clar que la ple­ni­tud d’una llen­gua on millor es reflec­teix és en l’uni­vers de les rela­ci­o­nes econòmiques, allà on pot des­ple­gar tot el seu poten­cial de llen­gua d’inter­canvi de béns i ser­veis, de vehi­cle per tan­car con­trac­tes i asso­ci­a­ci­ons. És per això que cal tro­bar la manera que el català no cai­gui en un procés de mino­rit­zació que l’aparti fins a una con­dició gai­rebé resi­dual en el món sem­pre tan pragmàtic dels diners. Per redreçar aquesta situ­ació, cal­dria que les nos­tres empre­ses es con­ven­cin en pri­mer lloc que l’ús del català no és pas un entre­banc per a la seva acti­vi­tat, sinó més aviat un ele­ment amb efec­tes bene­fi­ci­o­sos per al negoci. Tot par­tint d’aquesta cer­tesa, l’empresa ha d’avançar sense com­ple­xos en el con­reu de la llen­gua del seu entorn imme­diat, que depèn de dis­po­sar d’un web en català però també de fer la gestió, des de la com­pa­ti­bi­li­tat fins a la fac­tu­ració, en la llen­gua del país. Així mateix, a l’hora de ser­vir al mer­cat la seva oferta, tot­hom ha d’enten­dre que pre­sen­tar-se en català, a més d’altres llengües, sem­pre troba com a res­posta l’agraïment d’un seg­ment dels con­su­mi­dors no gens menys­pre­a­ble. És clar que perquè petita i gran empresa, des de sec­tors com els elec­tro­domèstics fins a les pla­ta­for­mes audi­o­vi­su­als, accepti un pacte per la llen­gua del país, cal dema­nar decisió a les nos­tres auto­ri­tats. En els dar­rers anys, mol­tes fites acon­se­gui­des perquè l’oferta pugui tro­bar la demanda en català ho han estat gràcies a la ini­ci­a­tiva cons­tant i infa­ti­ga­ble d’enti­tats de la soci­e­tat civil, una tasca que li hau­ria per­to­cat a l’admi­nis­tració, que pot­ser hau­ria d’haver començat per apli­car amb més rigor el Codi de Con­sum que fixa les obli­ga­ci­ons de les empre­ses pel que fa a eti­que­tar i pre­sen­tar els pro­duc­tes en català. Cal pre­veure, i alguns senyals s’han donat en aquest sen­tit, que les auto­ri­tats man­tin­dran a par­tir d’ara una política més reac­tiva pel que fa a aquesta qüestió.

La situ­ació és pre­o­cu­pant, però el fet que la reflexió sobre com reva­lo­rar l’ús del català en l’àmbit econòmic pro­vo­qui acci­ons de cor­recció que invo­lu­cren l’empresa i la cul­tura, amb enti­tats de gran abast com la Cam­bra de Comerç i Òmnium, ens mos­tren que la llen­gua no cau en la irre­llevància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.