Eines

Directives amb visió de gènere

Aula Magna és la primera escola de negocis dirigida per dones i per a dones, per empoderar-les professionalment

Hem de pensar què està fallant en el sistema i canviar moltes coses

“A Aula Magna no for­mem, trans­for­mem les nos­tres alum­nes gràcies a la comu­ni­tat que hem acon­se­guit crear. Par­lem de nego­cis en femení”, asse­gura Clara Lapi­e­dra, fun­da­dora d’Aula Magna Busi­ness School, diri­gida a dones exe­cu­ti­ves “que volen moure’s de sec­tor o de res­pon­sa­bi­li­tat”. Els pro­gra­mes les pre­pa­ren per fer el salt.

És una escola de nego­cis jove, nas­cuda el març del 2020 a Bar­ce­lona, la pri­mera enfo­cada només a dones, amb presència a Europa, l’Amèrica Lla­tina i els Estats Units. “Ini­ci­al­ment s’havia pro­jec­tat com a escola pre­sen­cial, però es va decre­tar el con­fi­na­ment per la covid-19 i li vam donar un gir per con­ver­tir-la en una escola de nego­cis nativa digi­tal”, explica Lapi­e­dra. Empo­de­rar les dones exe­cu­ti­ves perquè puguin millo­rar en les seves posi­ci­ons és el prin­ci­pal objec­tiu dels pro­gra­mes que ofe­reix l’escola de nego­cis.

“Ens hem de plan­te­jar què està fallant en el sis­tema en qüestió de gènere. S’han de can­viar mol­tes coses en aquest ter­reny, perquè no pot ser que només hi hagi un 30% de dones en els pro­gra­mes per for­mar en habi­li­tats exe­cu­ti­ves o que als homes se’ls ofe­rei­xin aques­tes for­ma­ci­ons des de les matei­xes empre­ses men­tre que les dones ho han de dema­nar”, asse­gura amb indig­nació.

La nova escola de nego­cis està diri­gida exclu­si­va­ment a dones, i la for­mació també la impar­tei­xen dones, “de tots els sec­tors, fet que demos­tra que de dones n’hi ha arreu”. La con­dició per for­mar part del pro­fes­so­rat d’Aula Magna és estar en actiu i que l’àrea que s’impar­teix sigui la prin­ci­pal ocu­pació pro­fes­si­o­nal de la docent.

Pro­grama inter­na­ci­o­nal.

La pri­mera edició del Pro­grama Direc­tiu de Desen­vo­lu­pa­ment (PDD) va començar l’octu­bre del 2020 a l’Estat espa­nyol i l’any següent ja van ini­ciar la for­mació als Estats Units, amb pro­fes­so­rat local, i a l’Amèrica Lla­tina, con­cre­ta­ment al Perú, Xile, l’Argen­tina, l’Uru­guai, Colòmbia i Mèxic. El març vinent, l’escola ofe­rirà un nou pro­grama inter­na­ci­o­nal, que ja compta amb alum­nes ins­cri­tes d’Angla­terra, Holanda, Macedònia, Grècia, Hon­gria i el Canadà. “Suposa un repte pel que fa als dife­rents flu­xos hora­ris, però estem fent encai­xar totes les peces.”

El PDD té una durada de vint set­ma­nes a l’Estat espa­nyol i de deu a la resta del món. “Vam veure que les alum­nes d’aquí neces­si­ta­ven més temps per adap­tar el pro­grama a les seves agen­des pro­fes­si­o­nals i a la família, i ho res­pec­tem i ens hi adap­tem”, explica Lapi­e­dra.

L’idi­oma uti­lit­zat, tant a l’Estat espa­nyol com a l’Amèrica Lla­tina és el cas­tellà, men­tre que als Estats Units i al pro­grama inter­na­ci­o­nal l’anglès serà la llen­gua pre­do­mi­nant. “L’anglès con­ti­nua sent una assig­na­tura pen­dent tant a l’Estat espa­nyol com a l’Amèrica Lla­tina. Per això des d’Aula Magna ofe­rim a les alum­nes el pro­grama Busi­ness English, com a com­ple­ment de ser­vei.”

Van començar amb dotze alum­nes i ara ja en són vint per pro­grama, tot i que s’estan plan­te­jant aug­men­tar aquesta xifra. Prèvia­ment a l’admissió cal pas­sar un procés d’ins­cripció, en el qual es fa una entre­vista per­so­nal amb l’alumna, s’ana­litza el seu currículum, el moment de crei­xe­ment en què es troba, l’experiència labo­ral i els objec­tius de l’apre­nen­tatge. “No adme­tem tot­hom”, diu Lapi­e­dra, i “la volun­tat és la qua­li­tat que més valo­rem de les aspi­rants”: “Les nos­tres alum­nes són dones cons­ci­ents que les empre­ses i el món han can­viat.”

Aula Magna fa ser­vir la meto­do­lo­gia del cas: “Trac­tem casos reals i actu­a­lit­zats per­ma­nent­ment.” Rea­lit­zen ses­si­ons de coach indi­vi­du­a­lit­za­des i un stage vir­tual amb Sili­con Valley, a més de tallers i mas­ter­class.

Enguany, sumen dos pro­gra­mes nous: Data Ana­li­tics for Mana­gers i Sos­te­ni­bi­li­tat i Nous Models d’Eco­no­mia, d’una durada de deu i dotze set­ma­nes, res­pec­ti­va­ment.

Més de 50 alum­nes han pas­sat a hores d’ara pel pro­grama PDD de l’escola, i pre­ve­uen que el març del 2023 ja hau­ran superat les 300, asse­gura Lapi­e­dra des de la nova seu d’Aula Magna, situ­ada al barri del Put­xet de Bar­ce­lona.

La fun­da­dora, una pro­fes­si­o­nal mul­ti­dis­ci­plinària, és també ambai­xa­dora ofi­cial per Stan­ford del pro­grama Women in Data Sci­ence (WiDS) –també ho és Aula Magna– a Bar­ce­lona i Madrid i men­tora a Wayra i ACCIÓ, entre d’altres.

‘From storytelling to storydoing’

Amb aquest lema es presenta Wompreneur, una comunitat de dones professionals que té com a objectiu fer-les més compromeses i col·laboratives per fer front a les desigualtats i les bretxes que les allunyen dels seus objectius professionals. Ha estat creada per Clara Lapiedra i ja hi formen part més de 4.000 professionals. “Les dones han de començar a emprendre des d’un estadi inferior al dels homes, tenen més inseguretat i preocupació, sobretot per la part financera, però en canvi no tenen cap recança per les hores que hi hauran de dedicar”, diu Lapiedra

Ella també és la fundadora de la iniciativa solidària SOSwomen.org, que s’emmarca dins de l’estructura d’Aula Magna i que ofereix formació de manera gratuïta a dones de comunitats on no poden o els és molt complicat tenir accés a l’educació. “Part del contingut dels programes de l’escola de negocis els posem a disposició de les dones que tenen en risc els seus drets fonamentals”, explica. La iniciativa va néixer l’octubre de l’any passat, dos mesos després que els talibans prenguessin el control del govern de l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.