Focus

Lluís Juncà

director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya

De nom, Barcelona; de cognom, ‘start-up’

Que la covid-19 ha acce­le­rat els pro­ces­sos de digi­ta­lit­zació i trans­for­mació tec­nològica de les empre­ses de tot el món és una obvi­e­tat que poca gent dis­cu­tirà. Que la tec­no­lo­gia, la indústria, l’R+D i la inno­vació són els fac­tors que cada cop més fan que una empresa i un país siguin com­pe­ti­tius, també. I que gran part d’aquest impuls vindrà de les start-ups és una rea­li­tat.

Dels actius que té Cata­lu­nya des d’un punt de vista econòmic i empre­sa­rial, la madu­resa i dina­misme del seu eco­sis­tema de start-ups és, sense dubte, un els més relle­vants. Fa deu anys no sortíem en cap rànquing, i ara som el pri­mer hub del sud d’Europa, el segon pre­fe­rit de tota la Unió Euro­pea pels fun­da­dors de d’empre­ses emer­gents i el quart en ron­des de finançament cap­ta­des. Han sigut molts els fac­tors que han pro­pi­ciat aquesta explosió a Cata­lu­nya en ter­mes de nous pro­jec­tes empre­sa­ri­als tec­nològics, digi­tals, de base científica o indus­tri­als. I, indub­ta­ble­ment, la cele­bració del MWC i el 4YFN a Bar­ce­lona han tin­gut un paper cab­dal tant en el crei­xe­ment en nom­bre i qua­li­tat de les start-ups cata­la­nes com en la defi­nició de l’eco­sis­tema.

De fet, el 4YFN –el congrés orga­nit­zat per la GSMA dedi­cat a les start-ups dins del MWC– ha cres­cut en paral·lel a l’eco­sis­tema d’empre­ses emer­gents a Cata­lu­nya. Si al prin­cipi era el plan­ter de les empre­ses que després havien de fer el salt al MWC, ara s’ha con­ver­tit en un dels grans motors del congrés i, encara més impor­tant, en la porta d’entrada al sud d’Europa de nous inver­sors inter­na­ci­o­nals, start-ups estran­ge­res i com­pa­nyies tec­nològiques. I que Cata­lu­nya sigui aquesta porta d’entrada, evi­dent­ment, és un dels motius que ha fet –i farà– créixer tot el sec­tor tec­nològic i digi­tal català. Així com difícil­ment s’enten­dria Bar­ce­lona sense el 4YFN, tam­poc s’enten­dria el 4YFN sense Bar­ce­lona.

Quan orga­nit­zem visi­tes de dele­ga­ci­ons inter­na­ci­o­nals a Bar­ce­lona durant la cele­bració del 4YFN les ins­ti­tu­ci­ons i empre­ses estran­ge­res sem­pre coin­ci­dei­xen amb el mateix comen­tari: és l’esce­nari on es dibuixa el futur. I aquí Cata­lu­nya hi té molt a dir. Quan d’aquí a uns dies un inver­sor de Sin­ga­pur pas­segi pels pas­sa­dis­sos del congrés podrà entrar en una cabina capaç de fer la detecció precoç d’un mela­noma gràcies a la intel·ligència arti­fi­cial. Farà una foto a un plat d’espa­gue­tis i sabrà a l’ins­tant les calo­ries que té, els nivells de sucre, ferro o vita­mi­nes. Tas­tarà unes postres fetes amb una impres­sora 3D just abans de pro­var unes ulle­res de rea­li­tat vir­tual dis­se­nya­des perquè els infants tin­guin menys ansi­e­tat abans d’una ope­ració quirúrgica. I tot això sense sor­tir de l’estand de Cata­lu­nya. Són només alguns dels exem­ples de les trenta-sis empre­ses emer­gents cata­la­nes que pre­sen­ta­ran els seus pro­jec­tes a l’espai d’ACCIÓ al 4YFN.

És cert que la covid-19 difi­culta l’orga­nit­zació d’esde­ve­ni­ments com aquest, però també és cert que ens recorda la importància que un país dis­posi d’empre­ses capa­ces d’inno­var, de fer ser­vir la tec­no­lo­gia com a palanca de millora social, de por­tar la ciència al mer­cat o de com­ba­tre el canvi climàtic. En defi­ni­tiva, de dis­se­nyar con­jun­ta­ment els capítols de les pròximes dècades. Un dels millors llocs per des­co­brir-ho serà el 4YFN. I un dels millors entorns on fer-ho, Bar­ce­lona.

Lluís Juncà director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.