Gran angular

Els fons sobirans van registrar el 2021 un creixement del 171%

L’Informe Fons Sobirans 2021 revela que van assolir la fita històrica de superar per primer cop els 10 bilions de dòlars en actius sota gestió

Els fons sobi­rans van aug­men­tar el ritme d’inversió directa durant el 2021 pas­sat mit­jançant el tan­ca­ment de 450 ope­ra­ci­ons, tot regis­trant un crei­xe­ment del 171% i superant per pri­mer cop els 10 bili­ons de dòlars en actius sota gestió, segons el dar­rer Informe Fons Sobi­rans 2021, ela­bo­rat pel Cen­ter for the Gover­nance of Change d’IE Uni­ver­sity i ICEX-Invest in Spain.

Els fons sobi­rans van aug­men­tar la seva aposta per l’Estat espa­nyol, i des de l’octu­bre del 2020 fins al desem­bre del 2021, van inver­tir en dotze empre­ses espa­nyo­les, per un valor supe­rior als 2.800 mili­ons d’euros. És un volum d’inversió con­si­de­ra­ble, que només va ser superat els anys 2011 i 2009, quan el fons Muba­dal, d’Emi­rats Àrabs Units (EAU), es va fer amb el con­trol de Cepsa. Aquest impuls de la inversió sobi­rana a l’Estat té dos noms pro­pis, GIC, un dels dos fons sobi­rans de Sin­ga­pur, i un país, Abu Dabi. Val a dir que, en el pla glo­bal, l’any pas­sat els inver­sors sobi­rans més actius van ser GIC i un altre fons de Sin­ga­pur, Tema­sek. L’esmen­tat Muba­dala, amb 80 ope­ra­ci­ons durant el període ana­lit­zat, també es va situar entre els pri­mers llocs del rànquing. També molt actius, però amb un enfo­ca­ment més domèstic, des­ta­quen el Rus­sina Direct Invest­ment Fund o el Nati­o­nal Infras­truc­ture Invest­ment Fund d’India. Els Estats Units con­ti­nuen un any més com la pri­mera des­ti­nació d’inversió dels fons. La nove­tat ha estat l’ascens de l’Índia cap al segon lloc, per nom­bre d’ope­ra­ci­ons, per davant de Xina i Regne Unit, segons recull l’informe.

Els sec­tors de més interès per als fons a tot el món, per nom­bre d’ope­ra­ci­ons, van seguir lide­rats per la tec­no­lo­gia, que va repre­sen­tar gai­rebé el 42% del total de les transac­ci­ons. Un nom­bre impor­tant d’aques­tes inver­si­ons es va fer mit­jançant coin­ver­si­ons amb líders de la indústria del ven­ture capi­tal. L’informe, que ha ana­lit­zat 1.900 con­ver­si­ons, des­taca Sequoia, Tiger Glo­bal o NEA com alguns dels socis habi­tu­als dels fons sobi­rans, tot i que inver­sors no con­ven­ci­o­nals en aquesta classe d’actiu com Gold­man Sachs o Black­Rock estan adqui­rint un roca cada vegada més relle­vant.

Per a Javier Capapé, direc­tor del Sove­reign Wealth Rese­arch del Cen­ter for the Gover­nance of Change d’IE Uni­ver­sity, “la fita històrica de superar els 10 bili­ons en actius s’emmarca en un procés de trans­for­mació econòmica en què les ope­ra­ci­ons direc­tes dels fons sobi­rans en com­pa­nyies no cotit­za­des es dis­pa­ren.” A més, “la visió a llarg ter­mini els per­met per com­pa­nyies que estan trans­for­mant la menara de llui­tar con­tra el canvi climàtic, tot apos­tant per les reno­va­bles o la fusió; d’enten­dre el diner i les transac­ci­ons; com fan les fin­tech i les crypto, de pro­por­ci­o­nar segu­re­tat ali­mentària o d’acce­le­rar una eco­no­mia més cir­cu­lar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.