Empreses

Sateliot tindrà una constel·lació comercial de satèl·lits enguany

La companyia catalana ja tindrà capacitat per oferir serveis comercials aquest 2022, amb un nou nanosatèl·lit enlairat L’empresa ha obert una delegació a Califòrnia

La companyia catalana de telecomunicacions que està llançant una constel·lació de nanosatèl·lits per operar a l’internet de les coses amb cobertura mòbil 5G té previst enguany, amb el llançament del seu segon nanosatèl·lit, assolir la fase de constel·lació comercial, que l’any vinent ja arribaria a un caràcter massiu, amb l’enlairament de setze nanosatèl·lits més, dins de l’estratègia d’arribar als 250.

“Aquest any ja es pot dir que, després de l’enlairament fa un any de l’Enxaneta, arribarem a la fase comercial, que l’any vinent guanyarà en escala, quan ja tindrem una constel·lació de nanosatèl·lits que ens permetrà escometre un mercat massiu”, explica Jaume Sanpera, CEO i conseller delegat de l’empresa. De fet, l’any vinent la companyia començarà a facturar, i està previst que assolirà una xifra de 18 milions d’euros, per anar escalant fins als 1.000 milions, quan la constel·lació de nanosatèl·lits pugui explotar tot el seu potencial comercial.

Val a dir que l’empresa s’ha rearmat financerament, amb una ampliació de capital en una ronda de sèrie A per 10 milions d’euros en dues fases, que precisament es completa aquests dies amb el segon tram (3,5 milions), i que ha suposat l’entrada en l’accionariat de Sateliot dels grups de telecomunicacions Cellnex i Indra.

Sateliot ha desambarcat recentment als EUA, de bracet d’EvoNexus, acceleradora patrocinada per Verizon i Qualcomm. Com explica Sanpera, “el mercat dels EUA és molt interessant perquè el nivell de cobertura mòbil és molt més baix que el d’Europa, perquè és un país molt gran i amb una geografia molt diversa”. Sateliot ja està a punt d’obrir una delegació a San Diego, Califòrnia.

El client de Sateliot és l’operadora de telefonia mòbil. Ja ha contactat amb una cinquantena de companyies, i totes han mostrat el seu interès –amb diversos contractes ja signats– per adoptar un servei que permetrà garantir que els seus clients puguin connectar els seus dispositius d’internet de les coses amb la plena certesa que tindran cobertura.

Compatible.

La proposta de Sateliot juga amb el factor de fer servir un protocol estàndard 5G compatible amb tots els operadors, cosa que dona al negoci una gran escalabilitat, ja que en pocs anys milions i milions de clients de les companyies telefòniques hauran de fer ús d’aquest servei de cobertura. I el ventall de necessitats de connexió dels sensors d’internet de les coses és gairebé immens. Sateliot ja treballa en àmbits com l’agricultura, on els sensors, per exemple, poden informar del nivell d’humitat de la terra, les seves necessitats exactes de reg o de fertilitzants; a la ramaderia, en el cas de bestiar alliberat, el seu control també es pot fer via satèl·lit, si hi ha la cobertura adequada; en infraestructures, les aplicacions són clares per al manteniment de gasoductes o xarxes elèctriques; també calen sensors, coberts pel 5G via satèl·lit, per seguir la cadena del fred dels contenidors dels bucs de càrrega. A una escala més petita, tenim exemples com el seguiment de maletes o d’animals de companyia convenientment sensoritzats.

El New Space s’enlaira

El sector de l’espai, altrament dit New Space, és plenament un sector de bones perspectives per al país, no debades està previst que generi un negoci el 2025 de 539 milions d’euros, amb una ocupació prevista de 1.755 treballadors. “Cal invertir-hi, si volem ser un país avançat”, creu Sanpera, que afegeix que la covid ha fet reaccionar la UE, que “ara potencia la tecnologia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.