Empreses

Sateliot tindrà una constel·lació comercial de satèl·lits enguany

La companyia catalana ja tindrà capacitat per oferir serveis comercials aquest 2022, amb un nou nanosatèl·lit enlairat L’empresa ha obert una delegació a Califòrnia

La com­pa­nyia cata­lana de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons que està llançant una cons­tel·lació de nano­satèl·lits per ope­rar a l’inter­net de les coses amb cober­tura mòbil 5G té pre­vist enguany, amb el llançament del seu segon nano­satèl·lit, asso­lir la fase de cons­tel·lació comer­cial, que l’any vinent ja arri­ba­ria a un caràcter mas­siu, amb l’enlai­ra­ment de setze nano­satèl·lits més, dins de l’estratègia d’arri­bar als 250.

“Aquest any ja es pot dir que, després de l’enlai­ra­ment fa un any de l’Enxa­neta, arri­ba­rem a la fase comer­cial, que l’any vinent gua­nyarà en escala, quan ja tin­drem una cons­tel·lació de nano­satèl·lits que ens per­metrà esco­me­tre un mer­cat mas­siu”, explica Jaume San­pera, CEO i con­se­ller dele­gat de l’empresa. De fet, l’any vinent la com­pa­nyia començarà a fac­tu­rar, i està pre­vist que asso­lirà una xifra de 18 mili­ons d’euros, per anar esca­lant fins als 1.000 mili­ons, quan la cons­tel·lació de nano­satèl·lits pugui explo­tar tot el seu poten­cial comer­cial.

Val a dir que l’empresa s’ha rear­mat finan­ce­ra­ment, amb una ampli­ació de capi­tal en una ronda de sèrie A per 10 mili­ons d’euros en dues fases, que pre­ci­sa­ment es com­pleta aquests dies amb el segon tram (3,5 mili­ons), i que ha supo­sat l’entrada en l’acci­o­na­riat de Sate­liot dels grups de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Cell­nex i Indra.

Sate­liot ha desam­bar­cat recent­ment als EUA, de bra­cet d’Evo­Ne­xus, acce­le­ra­dora patro­ci­nada per Veri­zon i Qual­comm. Com explica San­pera, “el mer­cat dels EUA és molt interes­sant perquè el nivell de cober­tura mòbil és molt més baix que el d’Europa, perquè és un país molt gran i amb una geo­gra­fia molt diversa”. Sate­liot ja està a punt d’obrir una dele­gació a San Diego, Califòrnia.

El cli­ent de Sate­liot és l’ope­ra­dora de tele­fo­nia mòbil. Ja ha con­tac­tat amb una cin­quan­tena de com­pa­nyies, i totes han mos­trat el seu interès –amb diver­sos con­trac­tes ja sig­nats– per adop­tar un ser­vei que per­metrà garan­tir que els seus cli­ents puguin con­nec­tar els seus dis­po­si­tius d’inter­net de les coses amb la plena cer­tesa que tin­dran cober­tura.

Com­pa­ti­ble.

La pro­posta de Sate­liot juga amb el fac­tor de fer ser­vir un pro­to­col estàndard 5G com­pa­ti­ble amb tots els ope­ra­dors, cosa que dona al negoci una gran esca­la­bi­li­tat, ja que en pocs anys mili­ons i mili­ons de cli­ents de les com­pa­nyies telefòniques hau­ran de fer ús d’aquest ser­vei de cober­tura. I el ven­tall de neces­si­tats de con­nexió dels sen­sors d’inter­net de les coses és gai­rebé immens. Sate­liot ja tre­ba­lla en àmbits com l’agri­cul­tura, on els sen­sors, per exem­ple, poden infor­mar del nivell d’humi­tat de la terra, les seves neces­si­tats exac­tes de reg o de fer­ti­lit­zants; a la rama­de­ria, en el cas de bes­tiar alli­be­rat, el seu con­trol també es pot fer via satèl·lit, si hi ha la cober­tura ade­quada; en infra­es­truc­tu­res, les apli­ca­ci­ons són clares per al man­te­ni­ment de gaso­duc­tes o xar­xes elèctri­ques; també calen sen­sors, coberts pel 5G via satèl·lit, per seguir la cadena del fred dels con­te­ni­dors dels bucs de càrrega. A una escala més petita, tenim exem­ples com el segui­ment de male­tes o d’ani­mals de com­pa­nyia con­ve­ni­ent­ment sen­so­rit­zats.

El New Space s’enlaira

El sector de l’espai, altrament dit New Space, és plenament un sector de bones perspectives per al país, no debades està previst que generi un negoci el 2025 de 539 milions d’euros, amb una ocupació prevista de 1.755 treballadors. “Cal invertir-hi, si volem ser un país avançat”, creu Sanpera, que afegeix que la covid ha fet reaccionar la UE, que “ara potencia la tecnologia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.