Gran angular

Reformar un mercat elèctric inestable

La volatilitat de preus del mercat elèctric ha determinat que se cerqui una reformulació de l’actual estructura marginalista

Els bancs s’estimen més cobertures amb contractes per anys

El con­flicte bèl·lic a Ucraïna ha fet que el mer­cat de l’ener­gia, a la deriva de la ines­ta­bi­li­tat durant molts mesos, ara arribi a una ombrívola incer­tesa, que fa més neces­sari que mai rea­jus­tar els seus meca­nis­mes, perquè con­su­mi­dors, domèstics i empre­ses, no car­re­guin una llosa encara més pesant a l’esde­ve­ni­dor imme­diat.

La UE sem­bla que ja té clar que podem entrar en el moment més cru de la crisi energètica, i ha deci­dit inter­ve­nir amb mesu­res com l’ano­me­nat claw­back del gas, és a dir, car­re­gar fis­cal­ment els bene­fi­cis que pro­vo­quen en les tec­no­lo­gies reno­va­bles els preus ele­vats del gas. Tan­ma­teix, ens que­dem amb el pro­blema de fons de si cal fer una reforma més pro­funda sobre el sis­tema mar­gi­na­lista de for­mació de preus al mer­cat majo­rista, en què l’oferta s’ordena per preus fins que casa amb la demanda i a tots se’ls paga pel preu últim. Un sis­tema que plan­teja una curi­osa equació: si l’incre­ment del preu del gas és del 200%, el cost de gene­ració d’elec­tri­ci­tat amb gas puja un 25%, però l’incre­ment del preu elèctric al pool és del 140%.

A Europa, el debat de preus de mer­cat con­tra preus regu­lats ja fa prou temps que està infla­mat, i han estat diver­ses les veus les que dema­nen un dis­seny de mer­cat basat en el con­tract pri­cing, en què cada tec­no­lo­gia rebi un preu específic, que en teo­ria remu­ne­ra­ria de forma adi­ent el capi­tal i els cos­tos d’ope­ració i man­te­ni­ment. En la mode­lit­zació que podem tro­bar a l’estudi The future of power markets: towards a new design, rea­lit­zat per Gold­man Sachs, hom adju­dica un preu de 25 euros/MWh a l’ener­gia solar, 30 euros/Mwh a l’eòlica, 47 euros/MWh a la hidràulica, 53 euros/MWh a la nuclear i 94 euros/Mwh al gas. El preu mitjà que se n’extrau­ria, en el període 2021-2030 seria de 48 euros/MWh, molt per sota de les mit­ja­nes actu­als, per sobre dels 250 euros/MWh. Val a dir que aquesta pro­posta de con­tenció de preus ha estat rebuda amb escep­ti­cisme per les auto­ri­tats euro­pees, i la mateixa Agència de Coo­pe­ració de Regu­la­dors de l’Ener­gia (ACER-UE) ha con­si­de­rat en un informe que “les inter­ven­ci­ons de preus podrien gene­rar una par­ti­ci­pació menor d’ofe­rents com­pe­ti­tius, així com una demanda de pri­mes més grans per a ris­cos més grans”.

Al si del mer­cat, hi ha un cert con­sens a con­si­de­rar que el sis­tema mar­gi­na­lista, “més aviat con­ce­but per a tec­no­lo­gies que supor­ten cos­tos vari­a­bles, ara que pre­do­mi­nen les que tenen cos­tos decrei­xents, no té gaire sen­tit”, com diu Daniel Pérez, por­ta­veu d’Unef­cat. A més, “també pot ser cri­ti­ca­ble que la vola­ti­li­tat del preu del gas, que sofreix la sac­se­jada de la guerra d’Ucraïna, afecti el 100% del mer­cat, i també tec­no­lo­gies com les reno­va­bles, a les quals no els afecta la pujada de la matèria pri­mera”. Dins d’aquesta tesi, la vola­ti­li­tat només hau­ria de con­ta­giar un 20% del rebut de la llum. La solució podria ser, en el cas del sec­tor domèstic, “incen­ti­var con­trac­tar tari­fes a dos o tres anys, cosa que ara no es pot fer”. I en el cas de l’empresa, que en molts casos l’ener­gia pot arri­bar a supo­sar un 50% dels seus cos­tos, “és clar que cal anar cap a una cober­tura mit­jançant els con­trac­tes a futur, almenys del 80% de la des­pesa energètica pre­vista, i si pot ser del 100%, millor”, com diu Pérez, que indica que als bancs com més va menys accep­ten la vola­ti­li­tat del mer­cat mar­gi­na­lista, i exi­gei­xen a les empre­ses gene­ra­do­res que els dema­nen finançament que tin­guin un con­tracte bila­te­ral sig­nat.

Una altra opció és la que ha ofert al govern cen­tral el Col·legi d’Engi­nyers de Cata­lu­nya. Com explica José María García Casas­no­vas, vice­pre­si­dent de la Comissió d’Ener­gia: “Es podria fixar una mit­jana mòbil del preu dels dar­rers sis mesos, amb la qual cosa es tren­ca­ria la vola­ti­li­tat, i el preu que hau­ria de pagar el con­su­mi­dor es redui­ria un 50%, sense que es redu­ei­xin els ingres­sos del sis­tema, atès que es plan­xa­ria la vola­ti­li­tat tant cap amunt com cap avall. Així doncs, tindríem preus ten­den­ci­als en lloc de preus ins­tan­ta­nis.”

Com es fa amb l’espectre radioelèctric

Arribats a aquest punt, sembla innegable que alguna cosa cal fer amb el benefici sobrevingut amb què la volatilitat obsequia algunes tecnologies. Per al catedràtic Diego Ramírez, membre de la Comissió d’Experts sobre Escenaris de Transició Energètica, a banda d’aplicar cànons, “a tecnologies com la hidràulica, hi ha diverses maneres de socialitzar els seus excedents, com ara organitzar un sistema concessional amb subhastes competitives, molt vinculades al preu, com es fa amb l’espectre radioelèctric”. Així mateix, pel que fa al bo social, la tarifa regulada PVPC, Ramírez creu que “cal una reflexió sobre si realment s’està aplicant bé, i si encara hi ha més col·lectius de consumidors que són vulnerables a pujades anuals del rebut de la llum importants, als quals caldria aixoplugar amb una tarifa regulada”.

El professor Ramírez també considera que “cal generalitzar una cultura de compres a llarg termini per part de les empreses, amb PPA, amb preus fixos a deu anys, perquè si bé fins ara no es percebia així, és clar que el preu de l’energia és un risc per a l’estructura de costos de l’empresa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.