Gran angular

Pescar xarxes fantasma

Fins fa poc, l’eco­no­mia cir­cu­lar era una expressió de bona volun­tat amb poc pes específic, però ara ja és una expressió de cap a on ha d’anar la gestió dels béns, ente­sos com a recur­sos d’usos per­ma­nents.

Aquesta és la visió de Gra­vity Wave, orga­nit­zació social que es pro­posa nete­jar el mar de xar­xes de pes­ca­dors fan­tasma, que tants danys pro­vo­quen als eco­sis­te­mes marins, per fer-ne objec­tes de senyalística urbana, tau­les i altres peces de mobi­li­ari.

Aquesta orga­nit­zació acaba d’arri­bar a acords amb les con­fra­ries de pes­ca­dors dels ports de Bar­ce­lona, Vila­nova i la Geltrú, la Ràpita, les Cases d’Alca­nar, Cam­brils, l’Amet­lla de Mar i Arenys per ges­ti­o­nar les xar­xes que ja han cai­gut en desús i evi­tar així que –com acos­tuma a pas­sar– aca­bin tor­nant al mar com a residu. A Amaia Rodríguez, CEO de Gra­vity Wave, el sen­tit de la ini­ci­a­tiva li va ser ins­pi­rat en un dels seus viat­ges per Àsia: “Vaig anar a petar a una platja deserta que s’hau­ria pogut con­si­de­rar verge si no fos per tots els resi­dus de xarxa de pes­car que s’hi havien anat abo­cant.” A par­tir d’aquí, Gra­vity Wave ha arri­bat a acords amb dos milers de pes­ca­dors de Grècia, Itàlia i Egipte, a banda dels de Cata­lu­nya i el País Valencià, per pes­car aques­tes xar­xes fan­tasma pro­ce­dents dels grans bucs de la pesca indus­tri­a­lit­zada, i que ja supo­sen el 40% del residu inde­sit­jat que es dipo­sita al fons marí. L’any pas­sat, Gra­vity Wave va reco­llir 40 tones de xar­xes fan­tasma, 15 de les quals a les cos­tes espa­nyo­les. Gra­vity Wave només tre­ba­lla amb pes­ca­dors tra­di­ci­o­nals, i en alguns països, com Egipte, se’ls paga per aquesta tasca de neteja, men­tre que en el cas dels pes­ca­dors cata­lans, la com­pen­sació és assu­mir la gestió del residu de xarxa. Hom par­teix del prin­cipi que “cal defen­sar la pesca tra­di­ci­o­nal, perquè són aquests pes­ca­dors els que sen­ten real­ment que cal res­pec­tar la mar”. I després, com diu Amaia Rodríguez, “cal trac­tar el residu amb amor, se’n poden fer grans coses, com ara lle­tres deco­ra­ti­ves, tau­les o pen­ja­dors per a tau­les de surf”. Gra­vity Wave radi­cada a Calp (Marina Alta, País Valencià), té com a soci per fer rea­li­tat els seus pro­jec­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar CM Plas­tik, però a banda ja ha sabut tei­xir una impor­tant xarxa, amb més de qua­ranta empre­ses col·labo­ra­do­res invo­lu­cra­des en la neteja dels mars o a les quals acom­pa­nya per empren­dre pro­jec­tes d’eco­no­mia cir­cu­lar. Una de les dar­re­res asso­ci­a­ci­ons ha estat amb Gar­den Gour­met, marca de Nestlé de pro­duc­tes anàlegs a la carn. Per a la pro­moció de Vuna, una alter­na­tiva vege­tal a la tonyina en llauna ela­bo­rada a par­tir de pèsols, Gar­den Gour­met s’alia amb Gra­vity Wave per nete­jar mars i ports medi­ter­ra­nis de 14.500 qui­los de xar­xes que tot seguit es trans­for­ma­ran en mobi­li­ari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.