Empreses

Cal Blay suma cinc restaurants en plena crisi del sector per la pandèmia

El grup vol reforçar el negoci de menjar preparat per a tercers

El Gas­tro­bar Cal Blay Camp Nou, a les ins­tal·laci­ons del FC Bar­ce­lona; El Nàutic, a Vila­nova i la Geltrú; Els Jar­dins de Codor­niu, a Sant Sadurní d’Anoia, i dos esta­bli­ments de La Plu­ral en aques­tes matei­xes loca­li­tats del Gar­raf i l’Alt Penedès. En total, el grup de res­tau­ració Cal Blay ha incor­po­rat cinc res­tau­rants a la seva car­tera durant el període de pandèmia. També n’ha tan­cat un i ara en té vuit.

Aquest aug­ment de capa­ci­tat explica, en bona part, que el 2021 s’hagi recu­pe­rat el nivell de fac­tu­ració del 2019, de 12 mili­ons d’euros, després de la pata­cada del 2020, quan va caure a 6 mili­ons per les con­seqüències de la pandèmia. No obs­tant això, els balanços comp­ta­bles encara estan en ver­mell, situ­ació de la qual espe­ren començar a sor­tir aquest 2022, l’any del 40è ani­ver­sari de la com­pa­nyia, per al qual pre­ve­uen unes ven­des de 20 mili­ons. “Les cri­sis són opor­tu­ni­tats, i nosal­tres d’aquesta en volem sor­tir reforçats, tot i que pati­rem dos anys”, diu Santi Carda, direc­tor gene­ral i fill dels fun­da­dors, que jus­ti­fica així les apos­tes que han fet en temps de vaques magres.

Tan­ma­teix, la dels res­tau­rants no és la pota del negoci que més ha patit amb la covid. El grup Cal Blay té tres àmbits d’acti­vi­tat; a més dels res­tau­rants que ges­ti­ona, també fa men­jars pre­pa­rats per a ter­cers i càtering per a empre­ses i casa­ments. El 2019, el pes de les tres àrees era del 30%, 30% i 40%, res­pec­ti­va­ment.

La com­pa­nyia va començar a fer càterings l’any 2000, i aviat es va con­ver­tir en una de les palan­ques de crei­xe­ment, espe­ci­al­ment amb la incor­po­ració de la segona gene­ració a par­tir del 2001. Actu­al­ment, tenen set recin­tes en exclu­si­vi­tat, però tre­ba­llen en unes 150 sales a tot Cata­lu­nya. El ser­vei inclou el men­jar, però també els guar­ni­ments flo­rals, la deco­ració, el mobi­li­ari, etc. Tot es va atu­rar a par­tir del març del 2020, i en tan­car l’any només era el 10% de les ven­des, la res­tau­ració el 50% i el negoci a ter­cers, el 40%. Carda con­fia que molts casa­ments ajor­nats es recu­pe­ra­ran aquest 2022 -ja en tenen 200 d’arran­jats- i que les empre­ses també tor­na­ran a fer esde­ve­ni­ments.

Part de la fac­tu­ració que el sec­tor de la res­tau­ració ha per­dut amb la pandèmia, l’ha gua­nyat la dis­tri­bució. Això ha aju­dat Cal Blay a com­pen­sar par­ci­al­ment la cai­guda, perquè bona part del negoci a ter­cers de la com­pa­nyia va a la gran superfície (una altra part va a col·lec­ti­vi­tats). Ara Cal Blay vol poten­ciar aquesta branca, incor­po­rant nous cli­ents i fent una aposta pels ano­me­nats ali­ments de cin­quena gamma (els pre­pa­rats, enva­sats i lles­tos per con­su­mir) de qua­li­tat.

Però la prin­ci­pal nove­tat del 2022 es l’ober­tura d’una nova línia de negoci: la gas­tro­no­mia més infor­mal vin­cu­lada sobre­tot als fes­ti­vals de música, que han ano­me­nat Cal Blay Food Lovers. En aquest sen­tit, aca­ben d’arri­bar a un acord amb Clip­per’s, l’orga­nit­za­dor dels fes­ti­vals de Cap Roig, Cer­da­nya i Cam­brils, que se suma­ran al de Ter­ra­mar de Sit­ges, en què par­ti­ci­pa­ran per segon any.

Tota l’acti­vi­tat gas­tronòmica que no es fa als res­tau­rants se cen­tra­litza a les ins­tal·laci­ons cen­trals del grup, a Sant Pere de Riu­de­bit­lles: 7.000 m² de cui­nes, magat­zems i ofi­ci­nes. El febrer del 2020 van com­prar una nau veïna que afe­geix 1.000 m² més per a futu­res neces­si­tats.

CAL BLAY

Facturació
12 M€
Treballadors
250
Any de fundació
1982
El primer restaurant estava al carrer Josep Rovira de Sant Sadurní d’Anoia. El van obrir el 1982 Pere Carda i Maria Torné. El 2001 s’hi van incorporar tres dels quatre fills: Santi, Jordi i Anna.
exjugador d’hoquei sobre patins

Menys estratègia i més “partit a partit”

El 2001, Santi Carda penja els patins després d’haver fet història a l’Igualada HC i s’involucra en el negoci familiar: “Això no és una empresa familiar, som una família amb una empresa.” Ràpidament, la seva gestió deixa veure l’ambició i la mentalitat de l’esportista. “He portat a l’empresa els valors de l’esport: la perseverança, el sacrifici, la disciplina, el treball en equip...”, diu. Quan se li pregunta per l’estratègia a mitjà termini, es declara seguidor de la filosofia d’‘El Cholo’ Simeone: “Partit a partit i estar atent a les oportunitats.” També és un líder nat, en plena pandèmia ha organitzat el sector del càtering per reclamar l’atenció de l’administració: “Ens han menystingut”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.