Gran angular

Més SWIFT i menys bales

La invasió d’Ucraïna provoca una gran reacció internacional en forma de sancions a Rússia, una potència militar però no econòmica, que, tanmateix, té la clau energètica d’Europa

Països neutrals com ara Suïssa s’han sumat a les sancions

Amb més de dis­set mili­ons de quilòmetres qua­drats de superfície repar­tits en dos con­ti­nents (Europa i Àsia), la Fede­ració Russa és el país més gran del món. I també un dels més pode­ro­sos, mili­tar­ment par­lant, pel seu arse­nal nuclear, que va here­tar de l’URSS, com també ho va fer del dret de veto al con­sell de segu­re­tat de l’ONU. Però, ni aquesta potència geogràfica ni l’impor­tant lle­gat històric tenen un reflex homo­lo­ga­ble en l’eco­no­mia, que és el ter­reny de joc, a més del mili­tar, en què s’està diri­mint la invasió d’Ucraïna, que ha pro­vo­cat unes san­ci­ons de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal sense pre­ce­dents.

La Rússia actual no és una potència econòmica com ho havia estat en el pas­sat o com ho són ara els Estats Units i la Xina, amb les quals riva­litza en qüesti­ons geo­es­tratègiques. De fet, està molt lluny de ser-ho. Cal pen­sar que el pro­ducte inte­rior brut (PIB) de Rússia és força simi­lar al d’Espa­nya, d’1,3 bili­ons d’euros el 2020, però la població és tres vega­des supe­rior, 147 mili­ons de per­so­nes, de manera que el PIB per capita és de 8.846 euros, quan a l’Estat espa­nyol és de 23.693 euros (27.812 euros a Cata­lu­nya).

En part, la imatge equi­vo­cada que podem tenir de Rússia com a potència econòmica pot estar moti­vada per la gran pro­jecció inter­na­ci­o­nal que tenen les grans for­tu­nes rus­ses, que com­pren man­si­ons, iots i equips de fut­bol, sobre­tot a l’Europa occi­den­tal. Però allò que aquest fet real­ment posa de mani­fest és la gran dis­pa­ri­tat en la dis­tri­bució de la riquesa que hi ha a la Fede­ració Russa. El dar­rer Informe sobre la desi­gual­tat glo­bal, que ela­bora el World Ine­qua­lity Glo­bal, de Tho­mas Piketty, Emma­nuel Saez i Gabriel Zuc­man, asse­nyala que el 10% més ric de la població acu­mula el 74,1% del total de la riquesa; en con­cret, l’1% més ric té gai­rebé el 50%; men­tre que el 50% més pobre només viu amb el 3,1% de la riquesa.

Aquest esquema oligàrquic de repar­ti­ment de les ren­des té el seu ori­gen en el procés de pri­va­tit­zació de l’estat que va dur a terme el govern rus en temps de Borís Ielt­sin, després de la des­com­po­sició de la Unió Soviètica, i que va bene­fi­ciar uns pocs opor­tu­nis­tes. Després, Vladímir Putin el va con­so­li­dar i va uti­lit­zar aquesta classe social pri­vi­le­gi­ada per enfor­tir el seu poder polític. Men­tres­tant, la gran majo­ria dels rus­sos mal­vi­uen amb pocs recur­sos.

El somni de Putin és retor­nar a Rússia l’esplen­dor de l’URSS, i a aquest anhel res­pon la invasió d’Ucraïna, però el cert és que econòmica­ment ran­queja perquè és molt vul­ne­ra­ble.

El sis­tema de cor­rup­te­les impe­rant, el cli­en­te­lisme i la ine­ficiència de l’admi­nis­tració fan que Rússia sem­pre ocupi llocs bai­xos en rànquings inter­na­ci­o­nals, com ara l’índex de per­cepció de la cor­rupció, de Trans­parència Inter­na­ci­o­nal (on està en el lloc 136 de 180 països), o el de lli­ber­tat econòmica, de The Wall Street Jour­nal (en la posició 92 de 178).

La feblesa també es posa de relleu quan s’ana­litza l’estruc­tura econòmica. Rússia és força depen­dent del comerç exte­rior: com­pra pro­duc­tes aca­bats d’alt valor afe­git com ara tec­no­lo­gia, medi­ca­ments, vehi­cles, avi­ons i maquinària i, en canvi, ven pro­duc­tes poc o gens ela­bo­rats, bàsica­ment, petroli, gas, carbó i deri­vats -que són el 60% de les seves expor­ta­ci­ons-, metalls com ara ferro, coure, níquel, alu­mini i metalls pre­ci­o­sos i blat.

Ara bé són pro­duc­tes, sobre­tot els energètics, que Europa neces­sita. Els Països Bai­xos, Ale­ma­nya, Itàlia i el Regne Unit estan entre els prin­ci­pals socis comer­ci­als de Rússia. També ho són la Xina, Tur­quia i Corea del Sud. No cal dir que dei­xar de com­prar petroli i gas rus seria una manera eficaç d’estran­gu­lar l’eco­no­mia russa. Això és el que han pro­po­sat els Estats Units (poc expo­sat) a la Unió Euro­pea. El Regne Unit ha secun­dat la ini­ci­a­tiva. La UE ha promès fer-ho de manera limi­tada i dila­tada en el temps, fet que palesa la dependència energètica de Rússia. I es dona la para­doxa que alguns països, com ara Ale­ma­nya, estan envi­ant mate­rial mili­tar a Ucraïna per com­ba­tre l’inva­sor, però con­ti­nuen com­prant gas rus, amb el qual Putin paga els seu exèrcit. Es cal­cula que un terç del pres­su­post del govern rus prové del sec­tor energètic.

Pre­ci­sa­ment, allà on Rússia sí que és cam­pi­ona mun­dial és en la des­pesa mili­tar, en què ocupa el quart lloc del rànquing mun­dial després dels EUA, la Xina i l’Índia. Hi des­tina més de 55.000 mili­ons d’euros l’any, el que repre­senta el 4,26% del seu PIB. No obs­tant això, la seva balança comer­cial és posi­tiva i el deute públic, força salu­da­ble, del 16% del PIB, segons algu­nes fonts; cal recor­dar que el de l’Estat espa­nyol és del 120%. Aquesta és una de les for­ta­le­ses que té a l’hora de fer front a les san­ci­ons.

Un míssil ano­me­nat SWIFT.

Quina és la natu­ra­lesa d’aques­tes san­ci­ons? El con­junt de totes con­for­men el que s’ha ano­me­nat guerra eco­no­mi­co­fi­nan­cera, que té com a objec­tiu aïllar Rússia de la resta del món, ata­car la seva moneda i les fonts de finançament fins al punt que acabi pro­vo­cant un col·lapse i Putin no pugui seguir finançant la maquinària mili­tar.

Segu­ra­ment, la mesura més con­tun­dent ha estat l’exclusió de set bancs rus­sos del sis­tema inter­na­ci­o­nal de paga­ments, SWIFT. A la pràctica, això sig­ni­fica que les enti­tats no poden enviar diners ni a dins ni a fora del país, la qual cosa toca de ple la capa­ci­tat de Rússia d’ope­rar amb la resta del món i, com s’ha vist, el sec­tor exte­rior és clau per a l’eco­no­mia russa. Però Europa neces­sita seguir pagant la fac­tura energètica, per això ha exclòs dues enti­tats: Sber­bank i Gaz­prom­bank, el banc més gran de Rússia i el ter­cer, res­pec­ti­va­ment.

També es limita l’accés a crèdits inter­na­ci­o­nals i es con­ge­len les reser­ves que el Banc Cen­tral de la Fede­ració Russa té en moneda estran­gera, uns 640.000 mili­ons d’euros, es cal­cula. Les divi­ses hau­rien de ser­vir al Banc Cen­tral per esta­bi­lit­zar el ruble en un moment en què està sent ata­cat. Sense poder sor­tir a socorre-la, la moneda russa cau i es depre­cia, ho va fer un 30% en els pri­mers moments, i un 12% addi­ci­o­nal poc després. Això enca­reix les impor­ta­ci­ons de Rússia, cas­tiga el con­sum dels estal­vi­a­dors, pot pro­vo­car des­proveïment de deter­mi­nats pro­duc­tes i con­tri­bu­eix a deses­ta­bi­lit­zar l’eco­no­mia. El Banc Cen­tral ha actuat ele­vant els tipus d’interès per fer més atrac­tiu el ruble. També ha pro­hi­bit als seus ciu­ta­dans com­prar divisa estran­gera, impo­sant un cor­ra­lito, almenys els pròxims mesos.

Apun­tant CAP a l’Oli­garca.

Un altre paquet de san­ci­ons de la Unó Euro­pea, el Regne Unit i els Estats Units ha anat des­ti­nat a posar setge als oli­gar­ques que aju­den a man­te­nir Putin al poder. Con­ge­lació d’actius o limi­tació de movi­ments tenen com a objec­tiu que aquests mul­ti­mi­li­o­na­ris pres­si­o­nin el pre­si­dent rus a atu­rar la guerra. La reacció d’aquesta elit econòmica no s’ha fet espe­rar, i alguns han des­plaçat els seus iots fora d’Europa i miren de fer líquid tot el patri­moni que no es pot moure. Un dels oli­gar­ques més cone­gut, Roman Abramóvitx, resi­dent a Lon­dres com molts d’altres, va posar en venda el club de fut­bol, el Chel­sea, en va.

Reacció empre­sa­rial.

Algu­nes de les pri­me­res reac­ci­ons a les san­ci­ons econòmiques han estat per part de les empre­ses occi­den­tals que tenen relació amb Rússia. Petro­li­e­res com ara la britànica BP s’han venut la par­ti­ci­pació en la russa Ros­neft, l’anglo­ne­er­lan­desa Shell, ha dei­xat de com­prar petroli de Rússia, exem­ple que també ha seguit la por­tu­guesa Galp. A par­tir d’aquí, la cas­cada de reac­ci­ons cor­po­ra­ti­ves no ha dei­xat de suc­ceir-se. Una de les navi­li­e­res més grans del món, la danesa Maersk, ha pres la decisió de no car­re­gar o des­car­re­gar coman­des cap a i des de Rússia, amb l’excepció d’ali­ments, medi­ci­nes i ajuda huma­nitària. Apple ja no ven els seus dis­po­si­tius, Zara ha tan­cat les seves boti­gues de roba, Spo­tify ha suspès la subs­cripció pre­mium als usu­a­ris rus­sos, McDo­nalds ha dei­xat de ven­dre ham­bur­gue­ses i així un llarg etcètera.

Ja sigui perquè no poden seguir donant el seu ser­vei o ven­dre el seu pro­ducte enmig d’un blo­queig finan­cer i comer­cial, ja sigui per temes d’imatge inter­na­ci­o­nal, mol­tes empre­ses han atu­rat l’acti­vi­tat en un mer­cat que, en alguns casos, repre­senta un per­cen­tatge ele­vat de les ven­des.

El càstig a Putin, en rea­li­tat s’infrin­geix a la població russa, que perd capa­ci­tat de com­pra, que es queda sense feina perquè algu­nes empre­ses abai­xen la per­si­ana, que veu molt limi­tada la seva capa­ci­tat finan­cera, que ha de fer cua per treure diners dels bancs... De moment, les pro­tes­tes dels rus­sos con­tra la guerra estan sent apa­ga­des per la poli­cia i per noves lleis apro­va­des per l’exe­cu­tiu que fus­ti­guen la dis­sidència. La pre­gunta és si això aca­barà petant i per on. Serà l’oli­gar­quia la que obli­gui Putin a fer marxa enrere, o seran els ciu­ta­dans? O ni els uns ni els altres?

El que sí que sem­bla clar és que Putin no comp­tava amb una reacció inter­na­ci­o­nal de l’ampli­tud i la inten­si­tat que s’ha produït. Països tra­di­ci­o­nal­ment neu­trals com ara Suïssa o Suècia, s’han sumat a part de les san­ci­ons.

Càstig d’anada i tor­nada.

Ucraïna està posant els morts civils, però les bom­bes també aca­ben tenint els seus efec­tes als països que estan apli­cant les san­ci­ons. La covid ha estat un cop molt fort per a l’eco­no­mia en el seu con­junt, i per a alguns sec­tors en con­cret, i les con­seqüències de les san­ci­ons econòmiques ja han començat a afec­tar el ritme de la recu­pe­ració i estan agu­dit­zant el pro­blema de la inflació. De moment, la fac­tura energètica està asso­lint uns nivells que cas­ti­guen dura­ment la but­xaca del ciu­tadà i els balanços de les empre­ses d’una manera que encara és difícil de pre­ci­sar. “Venen temps durs”, ha adver­tit el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez.

I en tot aquest esce­nari, la Xina ha optat per fer un paper secun­dari. La guerra de Putin l’ha dei­xat en una incòmoda equi­distància. És difícil pre­dir l’ evo­lució de tot ple­gat.

RÚSSIA EN XIFRES

1,3 B€
PIB.
El producte interior brut de la Federació Russa el 2020 va ser de gairebé 1,3 bilions d’euros. Aquell any ocupava el lloc onzè del món, al darrere d’Itàlia i França, per exemple.
1%
Població.
El 50% de la riquesa de Rússia està en mans de només l’1% de la població. Rússia és el cinquè país del món amb més fortunes.
4,26%
Despesa en defensa.
El govern de Putin gasta l’1,26% del PIB en temes defensius. En aquesta matèria és el quart país del món.
16%
Deute públic sobre el PIB.
Les vendes de gas i petroli permeten gastar en defensa i tenir a ratlla el deute.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.