Eines

Invertir en innovació

Tenim un cert complex de ser poc innovadors, com a mínim en ciència, tecnologia i empresa. Moltes de les nostres organitzacions encara estan governades a l’antiga, dissortadament. Molts alumnes em diuen que a la seva empresa no es pot fer gran cosa més que allò que diu el seu cap

En un magnífic i impac­tant arti­cle a La Van­guar­dia, el meu col·lega d’Esade Xavier Ferràs posa al des­co­bert de forma con­tun­dent i crua la rea­li­tat de la inversió en inno­vació a Espa­nya. Resulta que hi inver­tim tan sols l’1,5% del nos­tre PIB, xifra que se situa a anys lluny de les apos­tes dels països més inno­va­dors: Corea del Sud, els Estats Units, Israel, Taiwan, Ale­ma­nya o la mateixa Xina. De fet, sense anar tan lluny, Espa­nya no arriba ni a la mei­tat de la inversió mit­jana de la Unió Euro­pea. És més, afe­geix Ferràs, estem per sota de països com Hon­gria, Grècia, Polònia i la República Txeca.

No és que no sigui cons­ci­ent d’aques­tes xifres però, cada cop que algú me les recorda, ten­deixo a una certa depressió. Després de superar-la –es tracta d’una depressió momentània, un lleu­ger des­mai-, acos­tumo a fer-me les pre­gun­tes següents: per què som així? Can­vi­a­rem algun dia? Hi ha pos­si­bi­li­tats de redreçar la situ­ació?

Les xifres econòmiques són molt més que un sim­ple gua­risme. Al dar­rere sem­pre hi ha acti­tuds, valors i esque­mes men­tals que les expli­quen o, si voleu, que les jus­ti­fi­quen. No és fàcil saber amb exac­ti­tud quins són els motius que fan que siguem un país, en gene­ral, poc inno­va­dor. Més enllà de la famosa frase atribuïda a Una­muno –“¡Que inven­ten ellos!”–, hi ha d’haver un subs­trat psi­co­so­ciològic que, d’alguna manera, expli­qui les deficiències espa­nyo­les –i cata­la­nes- res­pecte al tema que ens ocupa.

Apun­taré, a mode d’assaig, algu­nes idees sobre això. No pro­ve­nen d’estu­dis científics acre­di­tats, però sí de mitja vida dedi­cada a impar­tir clas­ses de cre­a­ti­vi­tat i inno­vació a milers i milers de direc­tius.

Man­dra.

En pri­mer lloc, noto que inno­var, en gene­ral, pro­voca una certa man­dra. Quan explico mètodes com el design thinking, per exem­ple, la majo­ria d’alum­nes fa una cara com d’esglai. “I tot això hem de fer si volem inno­var?”, pre­gun­ten. Al Medi­ter­rani tenim sovint massa rauxa, volem anar direc­tes a la solució, i això no sem­pre fun­ci­ona. Inno­var demana paciència.

No errors.

En segon lloc, hi ha, en gene­ral, una clara tendència a no come­tre errors i a “fer les coses ben fetes”. Però, en inno­vació, fer les coses bé vol dir equi­vo­car-se, reconèixer-ho i tor­nar a començar. El mètode i la dis­ci­plina s’han de com­pa­gi­nar amb la gus­pira cre­a­tiva i la impro­vi­sació. Les neu­rociències han demos­trat que l’acte de crear és una sàvia com­bi­nació de dis­ci­plina i d’ima­gi­nació.

Empre­ses poc inno­va­do­res.

Final­ment, cal dir-ho, és cert que tenim un cert com­plex de ser poc inno­va­dors, com a mínim en ciència, tec­no­lo­gia i empresa. Mol­tes de les nos­tres orga­nit­za­ci­ons encara estan gover­na­des a l’antiga, dis­sor­ta­da­ment. Molts alum­nes em diuen que a la seva empresa no es pot fer gran cosa més que allò que diu el seu cap. No som Holanda, per exem­ple, país que ha excel·lit a l’hora de tro­bar noves mane­res d’orga­nit­zar-se i de tre­ba­llar.

I pot­ser m’oblido d’una cosa real­ment clau: neces­si­tem polítics que, de veri­tat, cre­guin en tot això. I que, quan facin els pres­su­pos­tos, recor­din la famosa frase: inno­var o morir. El pro­blema és que no morim de sobte, sinó de mica en mica...

Innovación 6.0 Xavier Ferràs Plataforma Editorial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.