Opinió

Investigadors en la misèria

Els fonaments de la recerca estan en la realització de les tesis doctorals; els investigadors en formació, els doctorands, són la base del sistema de recerca. És cert que la llei garantirà unes condicions laborals dignes dels contractes predoctorals, però quin és el percentatge de doctorands que gaudeixen de contracte? Malauradament, un nombre insuficient

Sem­bla que a hores d’ara ningú no dis­cu­teix que la recerca, l’edu­cació supe­rior, la trans­ferència de conei­xe­ment i la inno­vació són essen­ci­als per a un país pròsper, per a l’estat del benes­tar. El conei­xe­ment és avui una part bàsica dels fac­tors de pro­ducció i no és dis­cu­ti­ble el paper fona­men­tal que hi té el tre­ball intel·lec­tual.

Saber això no ha estat con­dició sufi­ci­ent perquè els governs espa­nyols, d’un color o d’un altre, hagin con­si­de­rat les carac­terísti­ques específiques dels tre­ba­lla­dors del conei­xe­ment. La pre­ca­ri­e­tat ha estat una cons­tant en el món de la uni­ver­si­tat i la recerca i, en comp­tes de millo­rar, en els dar­rers quinze anys la situ­ació ha empit­jo­rat osten­si­ble­ment.

L’any 2012, el minis­tre Mon­toro va impo­sar una taxa de repo­sició d’efec­tius dels tre­ba­lla­dors públics del 0%. La frase lapidària va ser: “Durant l’exer­cici 2012 no es pro­ce­dirà a la incor­po­ració de nou per­so­nal.” Això en prin­cipi no era bo per a ningú, però en el cas de llocs de tre­ball que neces­si­ten anys per for­mar-se era catastròfic. Mal­grat la crisi, altres estats euro­peus van optar per la política contrària: apos­tar pel conei­xe­ment. La uni­ver­si­tat i la recerca encara es res­sen­ten de la falta d’incor­po­ració de per­so­nal.

Des de l’any 2019, un reial decret esta­bleix que el temps que els inves­ti­ga­dors han estat en cen­tres de fora de l’Estat no compti com a anti­gui­tat a l’hora de rebre el com­ple­ment de pro­duc­ti­vi­tat en cen­tres de l’admi­nis­tració de l’Estat, la qual cosa fa que els inves­ti­ga­dors amb esta­des inter­na­ci­o­nals es vegin per­ju­di­cats res­pecte als que han fet la recerca a l’Estat.

La dar­rera cire­reta ha estat la tan deba­tuda reforma labo­ral, que entrarà en vigor aquest 30 de març. Fins ara, una gran quan­ti­tat de con­trac­tes a inves­ti­ga­dors fets per uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca estan finançats amb recur­sos dels pro­jec­tes de recerca i lli­gats a la seva durada. Sem­bla que mit­jançant alguna mesura tran­sitòria cor­re­gi­ran l’errada legis­la­tiva i que el per­so­nal con­trac­tat per obra i ser­vei a les uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca tindrà garan­tida la con­tinuïtat fins a l’apro­vació de l’espe­rada reforma de la llei de la ciència espa­nyola.

L’avant­pro­jecte de la llei plan­teja una car­rera inves­ti­ga­dora des del període pre­doc­to­ral –d’un màxim de qua­tre anys– fins a fina­lit­zar l’etapa post­doc­to­ral –amb un màxim de sis anys–, i millora les con­di­ci­ons dels inves­ti­ga­dors, que tin­dran els matei­xos drets labo­rals que la resta de tre­ba­lla­dors. Tot i aquests avenços que han de venir en breu, des de Cata­lu­nya hem de ser més ambi­ci­o­sos i plan­te­jar una política científica més exi­gent.

Els fona­ments de la recerca estan en la rea­lit­zació de les tesis doc­to­rals; els inves­ti­ga­dors en for­mació, els doc­to­rands, són la base del sis­tema de recerca. És cert que la llei garan­tirà unes con­di­ci­ons labo­rals dig­nes dels con­trac­tes pre­doc­to­rals, però quin és el per­cen­tatge de doc­to­rands que gau­dei­xen de con­tracte? Malau­ra­da­ment, un nom­bre insu­fi­ci­ent.

Un doc­to­rat fet per un estu­di­ant com a con­tinuïtat de la seva for­mació científica, en gene­ral, reque­reix una dedi­cació plena, és a dir, tota la jor­nada. Això en per­so­nes joves que ja hau­rien de por­tar una vida inde­pen­dent i no depen­dre dels pares només es pot fer si es dis­posa d’una retri­bució digna.

En aquest moment no passa, i això dete­ri­ora el sis­tema. A hores d’ara, el sis­tema té un flux rela­ti­va­ment esta­ble, ja que no hi ha hagut un canvi legis­la­tiu que afecti el doc­to­rat. Les dar­re­res dades publi­ca­des indi­quen que a Cata­lu­nya hi ha una entrada d’uns 3.800 doc­to­rands nous cada any, men­tre que el nom­bre de tesis doc­to­rals lle­gi­des anu­al­ment supera una mica les 2.100, és a dir que gai­rebé el 45% no com­ple­ten la tesi. El nom­bre total de doc­to­rands matri­cu­lats era de més de 17.000. Les tesis doc­to­rals, mal­grat el que digui la llei, duren al vol­tant de qua­tre anys. Les dades mos­tren uns resul­tats dolents, poc com­pa­ra­bles amb sis­te­mes de qua­li­tat. A banda d’altres raons estruc­tu­rals, la raó prin­ci­pal d’aquests mal resul­tats es troba en el nom­bre de doc­to­rands amb con­tracte (beques o ajuts d’orga­nis­mes ofi­ci­als) que era d’uns 2.000. El cost del con­junt d’aquest con­trac­tes està al vol­tant 40 mili­ons d’euros, que es paguen amb con­vo­catòries de les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons o a càrrec de pro­jec­tes de recerca. És fàcil veure que cal­dria arri­bar amb rapi­desa a doblar aquesta quan­ti­tat.

Un pacte per la ciència efec­tiu hau­ria de pre­veure la solució imme­di­ata d’aquest dèficit estruc­tu­ral.

I no estic inclo­ent el pro­fes­so­rat asso­ciat, tre­ba­lla­dors del conei­xe­ment amb els con­trac­tes més pre­ca­ris que es fan a la uni­ver­si­tat i en el món de la recerca, els quals tenen sous insu­fi­ci­ents per viure i que no els per­me­ten dedi­car-se només a la uni­ver­si­tat i a la recerca.

Les retribucions predoctorals

En molts estats europeus tots els doctorands tenen un salari pel qual paguen impostos, o una beca exempta. En moltes universitats no s’admeten doctorands que no tinguin un contracte. Els salaris són molt variables, en alguns casos són més del doble del que reben els catalans. A Dinamarca, per exemple, assoleixen un mínim de 50.000 euros abans d’impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.