Opinió

Jocs de guerra

El sector econòmic mundial anomenat de “defensa” (encara que seria més apropiat anomenar-lo d’“atac”), totalitza uns 2 bilions de dòlars

El con­flicte d’Ucraïna, com qual­se­vol con­flicte en què hi ha mort i deso­lació, des­perta sen­ti­ments d’amor i soli­da­ri­tat en un món cada cop més fal­tat d’això. Obser­vat des de la raci­o­na­li­tat de l’anàlisi econòmica, però, més aviat pro­du­eix esgar­ri­fan­ces.

La guerra és l’expressió orde­nada de la violència. Al prin­cipi va ser el pal; després, l’espasa, la llança, l’esco­peta, el canó, la bomba, el míssil i un llarg etcètera de tec­no­lo­gies per matar. I tot cal pro­duir-ho per usar-ho després. Als països amb capa­ci­tats indus­tri­als es va anar cre­ant un sec­tor espe­ci­a­lit­zat en la fabri­cació d’armes, amb impor­tants depar­ta­ments d’R+D per a la intro­ducció d’inno­va­ci­ons. I si les línies de fabri­cació es posen en marxa, cal ven­dre el pro­ducte i després usar-lo. Si no hi ha guer­res, no hi ha mer­cat. És una interes­sada inter­pre­tació de les teo­ries de l’eco­no­mista Jean-Bap­tiste Say: “L’oferta crea la pròpia demanda.”

El sec­tor econòmic mun­dial ano­me­nat de “defensa” (encara que seria més apro­piat ano­me­nar-lo d’“atac”), tota­litza uns 2 bili­ons de dòlars. El 40% cor­res­pon als Estats Units (800.000 mili­ons), seguit a molta distància de la Xina, l’Índia, Rússia, el Regne Unit, l’Aràbia Sau­dita i Ale­ma­nya. El sec­tor està orga­nit­zat en tres línies de negoci inde­pen­dents: fabri­cació i venda d’armes, logística i recons­trucció, i, final­ment, ser­veis d’assistència pri­vats.

Si pre­nem com a referència l’empresa líder mun­dial (Lock­heed Mar­tin), podrem cali­brar la dimensió econòmica del pro­jecte. Els seus ingres­sos el 2021 van ser de 67.000 mili­ons de dòlars, amb un resul­tat abans d’impos­tos de 7.500 mili­ons i un ebitda de 9.500. La seva capi­ta­lit­zació borsària va acon­se­guir 122.000 mili­ons. Els seus prin­ci­pals acci­o­nis­tes són fons d’inversió (State Street, Van­guard, Black­rock), patró que es repe­teix en la majo­ria de les grans empre­ses nord-ame­ri­ca­nes que cotit­zen a la borsa. Dis­posa de 120.000 emple­ats. Al seu con­sell d’admi­nis­tració, pre­si­dit per James D.​Taclet (que va començar la seva car­rera pro­fes­si­o­nal com a pilot de les for­ces aèries), tro­bem dos gene­rals reti­rats. El seu prin­ci­pal cli­ent és el Pentàgon, que només el 2020 va tan­car amb la com­pa­nyia con­trac­tes per un import de 75.000 mili­ons de dòlars.

El congrés nord-ame­ricà, en un país (check & balanç) on l’equi­li­bri de poders és real, ha inten­tat mol­tes vega­des obte­nir major trans­parència en les ope­ra­ci­ons del sec­tor, tema molt difícil si tenim en compte que la indústria ha des­ti­nat en els últims vint anys 300 mili­ons de dòlars com a con­tri­bució a les cam­pa­nyes elec­to­rals i empra una mit­jana de 700 lob­bis­tes l’any.

En aquest cas, la versió apòcrifa de Say ens val: l’oferta crea la seva pròpia demanda. Pot­ser això ens aju­darà a com­pren­dre la lògica interna de la guerra d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.