Opinió

Les claus econòmiques del conflicte a Ucraïna

El sector turístic tenia Rússia i Ucraïna com a mercats emergents i molt dinàmics, amb prop de 800.000 turistes russos i més de 200.000 d’ucraïnesos

Des de prin­ci­pis d’any, els preus de l’ener­gia i dels mate­ri­als bàsics s’han dis­pa­rat en els mer­cats inter­na­ci­o­nals per la por d’un esca­nya­ment en els apro­vi­si­o­na­ments, cosa que s’afe­geix a l’esca­lada que s’havia anat pro­duint des de finals del 2020. El preu del gas s’ha dupli­cat i el del petroli ha cres­cut per sobre d’un 50%, alhora que han seguit pujant l’alu­mini, el coure… En el trans­port marítim, els con­te­ni­dors man­te­nen uns preus que són el doble de fa un any. S’ha de veure com tot això es tras­llada a les cade­nes de valor. Per exem­ple, la fabri­cació de fer­ti­lit­zants és molt con­su­mi­dora de gas i, alhora, cons­ti­tu­eix un input bàsic del sec­tor pri­mari. Fins ara, com a con­su­mi­dors només patim aquesta situ­ació en els preus dia­ris de l’elec­tri­ci­tat i de la ben­zina, però veu­rem com en els pro­pers mesos els aug­ments es van tras­lla­dant als preus dels diver­sos pro­duc­tes, empe­nyent la inflació a taxes que podrien arri­bar als dos dígits. El con­flicte ha tor­nat a posar sobre la taula la peri­llosa vul­ne­ra­bi­li­tat de la Unió Euro­pea i la urgència de polítiques que con­du­ei­xen a la sobi­ra­nia energètica i econòmica, entre les quals es pro­duirà un replan­te­ja­ment de la tran­sició energètica, que pas­sarà per ajus­tos en els objec­tius i can­vis en el calen­dari.

Mal­grat que els mer­cats de Rússia i Ucraïna absor­bei­xen només un 1% de les expor­ta­ci­ons i són poc relle­vants en les impor­ta­ci­ons de Cata­lu­nya, el con­flicte deixa palesa pro­blemàtiques empre­sa­ri­als sig­ni­fi­ca­ti­ves, amb nom­bro­ses com­pa­nyies que hi tenen rela­ci­ons comer­ci­als (gai­rebé un miler d’expor­ta­dors cata­lans regu­lars) o, fins i tot, que hi estan implan­ta­des. Hi ha sec­tors que estan patint espe­ci­al­ment, o bé perquè tenen presència en aquests mer­cats (com en el cas dels expor­ta­dors de maquinària d’ali­men­tació, d’enva­sa­ment i de tèxtil, o d’arti­cles de luxe), o bé per rebre sub­mi­nis­tra­ments (per exem­ple de cere­als i oli de gira-sol d’Ucraïna o de fer­ti­lit­zants de Rússia, amb clara incidència sobre l’agro­a­li­men­tació). En aquest dar­rer cas, ja s’estan evi­den­ci­ant colls d’ampo­lla que pro­vo­ca­ran des­proveïments en el mer­cat inte­rior i incre­ments en els preus (deri­vats de cere­als, olis, carns...). En línia amb això, cal esmen­tar el sec­tor turístic, que tenia Rússia i Ucraïna com a mer­cats emer­gents i molt dinàmics, amb prop de 800.000 turis­tes rus­sos i més de 200.000 ucraïnesos el 2019. A més, els pri­mers dies de con­flicte estan pro­vo­cant anul·laci­ons o retards en les reser­ves de turis­tes d’altres països.

Aquest pano­rama, en un entorn de bai­xada de la con­fiança de con­su­mi­dors i empre­sa­ris, mode­rarà el ritme de la recu­pe­ració econòmica, pro­vo­cant, pro­ba­ble­ment, una pujada de l’estalvi fami­liar i un des­cens de les inver­si­ons pri­va­des. En aquest con­text, d’alt risc d’estag­flació, els bancs cen­trals d’Europa i dels Estats Units hau­ran d’endar­re­rir el canvi de timó que pen­sa­ven impri­mir a la seva política monetària, pri­o­rit­zant l’acti­vi­tat a l’ascens de la inflació, ascens que tard o d’hora obli­garà a incre­men­tar els tipus d’interès. Paral·lela­ment, alguns governs estan revi­sant els seus pres­su­pos­tos per al 2022, alhora que sem­bla que la Comissió Euro­pea fle­xi­bi­lit­zarà els com­pro­mi­sos de rigor pres­su­pos­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.