Gran angular

L’exportació de la indústria va créixer un 23,5% el 2021

Les empreses industrials internacionalitzades d’Amec trien França, EUA i Portugal com a principals mercats de destinació

Les empre­ses ads­cri­tes a Amec-Asso­ci­ació de les Empre­ses Indus­tri­als Inter­na­ci­o­na­lit­za­des van aug­men­tar en el seu con­junt un 23,5% les expor­ta­ci­ons durant l’any pas­sat res­pecte del 2020, un resul­tat prou posi­tiu, si tenim en compte que les expec­ta­ti­ves que s’havien dipo­si­tat se situ­a­ven en el 9,3%, com consta a l’informe anual Con­jun­tura 2021 i Pers­pec­ti­ves 2022.

Com afirma el direc­tor gene­ral d’Amec, Joan Tris­tany, “aquest incre­ment es pro­du­eix sobre un any, 2020, en què les empre­ses d’amec no havien expe­ri­men­tat de mit­jana cap cai­guda, per la qual cosa els resul­tats són espe­ci­al­ment des­ta­ca­bles.”

El 2021, la crisi de sub­mi­nis­tra­ments ha com­por­tat per a més de la mei­tat de les empre­ses indus­tri­als una dis­mi­nució dels seus mar­ges, un incre­ment dels ter­mi­nis de lliu­ra­ment i l’aug­ment d’estocs pre­ven­tius. Com a mesu­res, les empre­ses fan una pre­visió a més llarg ter­mini dels aspec­tes logístics i com­pres. Tot i així, només qua­tre de cada deu empre­ses han reper­cu­tit l’incre­ment de preus sobre els seus cli­ents. També és des­ta­ca­ble que només una de cada deu hagi per­dut com­pe­ti­ti­vi­tat en alguns mer­cats o que pràcti­ca­ment cap no hagués de parar de forma pun­tual la pro­ducció.

Una altra dada remar­ca­ble és que mal­grat les difi­cul­tats que les empre­ses han hagut d’afron­tar en la seva ope­ra­tiva inter­na­ci­o­nal pels pro­ble­mes logístics i de proveïment de matèries pri­me­res, a la pràctica el 2021 les empre­ses han aug­men­tat la seva pro­pensió expor­ta­dora fins al 56,3% de la fac­tu­ració total, res­pecte al 53,0% de 2020. “Un cop més, les empre­ses han sabut reac­ci­o­nar, optar per la diver­si­fi­cació de proveïdors, cade­nes de dis­tri­bució i mer­cats, obte­nint bons resul­tats mal­grat un entorn molt com­pli­cat”, explica el direc­tor gene­ral d’Amec, Joan Tris­tany. Així, vuit de cada deu empre­ses van aug­men­tar les seves ven­des el 2021. La fac­tu­ració total del con­junt de les empre­ses es va incre­men­tar un 23,5%, en un any en què van superar les expec­ta­ti­ves ini­ci­als. El 2021, sis de cada deu empre­ses van aug­men­tar les plan­ti­lles, més de les que ho tenien pre­vist l’any ante­rior.

L’esce­nari actual, però, ha can­viat en qüestió de dies de manera molt impor­tant. “Fins a finals d’aquest mateix mes de febrer, les pers­pec­ti­ves de les empre­ses indus­tri­als eren que aquest 2022 havia de ser un gran any”, però la guerra a Ucraïna i l’aug­ment dels preus de l’ener­gia, jun­ta­ment amb un repunt dels pro­ble­mes logístics, estan pro­vo­cant un canvi de tendència sob­tat. Qua­tre de cada deu empre­ses ja han revi­sat a la baixa el volum de negoci i els seus resul­tats per al 2022. De mit­jana situen les expec­ta­ti­ves un 12% per sota de les ini­ci­als. Només tres de cada deu asse­gu­ren que man­tin­dran les pre­vi­si­ons ini­ci­als.

La major afec­tació de la crisi d’Ucraïna i Rússia en les empre­ses es troba en els cos­tos ele­vats de l’ener­gia i els cos­tos de mate­ri­als i com­po­nents, tal com indi­quen set de cada deu empre­ses. Sis de cada deu empre­ses con­si­de­ren que els resul­tats també es veu­ran afec­tats per l’alen­ti­ment de l’eco­no­mia euro­pea, men­tre que cinc de cada deu cre­uen que el con­flicte tindrà impacte en els ter­mi­nis de lliu­ra­ment.

França, els EUA i Por­tu­gal han estat els pri­mers mer­cats de des­ti­nació el 2021. Els deu prin­ci­pals mer­cats es man­te­nen, amb un mar­cat des­cens d’Ale­ma­nya al rànquing, que passa del segon al quart lloc, i el retorn de Mèxic al Top 10.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.