Gran angular

Catalunya té l’IRPF més alt per a rendes entre els 20.000 i 30.000 euros

Un estudi del REAF recull les novetats principals per a la campanya de l’Impost de la Renda del 2022

Cata­lu­nya és la comu­ni­tat amb l’IRPF més alt per a les ren­des d’entre 20.000 i 30.000 euros, segons un estudi del Regis­tre d’Eco­no­mis­tes Asses­sors Fis­cals (REAF) del Con­sell Gene­ral d’Eco­no­mis­tes que recull les prin­ci­pals nove­tats per a la cam­pa­nya del 2022.

En l’estudi, pre­sen­tat per la Comissió de Fis­ca­lis­tes del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, pel que fa a l’IRPF, Cata­lu­nya és la comu­ni­tat autònoma amb l’impost sobre la renda més car per a con­tri­bu­ents amb sala­ris bruts d’entre 20.000 i 30.000 euros. Aquest 2022 la prin­ci­pal nove­tat és que per les bases impo­sa­bles infe­ri­ors a 12.450 euros el tipus passa del 21,5% al 20%.

En l’Impost sobre el Patri­moni, Cata­lu­nya ha esta­blert un mínim exempt de 500.000 euros i ha esta­blert una tarifa pròpia de 2,1-2,75%. Els autors de l’estudi es qüesti­o­nen si con­vin­dria plan­te­jar-se si val la pena man­te­nir l’Impost sobre el Patri­moni a con­tra­cor­rent de les tendències inter­na­ci­o­nals.

Pel que fa a l’Impost sobre Suc­ces­si­ons, Cata­lu­nya té una tarifa menor que l’esta­tal (7-32%) i boni­fi­ca­ci­ons decrei­xents i inver­sa­ment pro­por­ci­o­nals a la base. En l’Impost sobre Dona­ci­ons, Cata­lu­nya té una tarifa baixa amb tipus del 5 al 9%. En aquest punt l’estudi demana pren­dre una decisió de si man­te­nir aquest impost o no i si les diferències entre comu­ni­tats hau­rien de man­te­nir-se.

Final­ment, pel que fa a l’Impost sobre Trans­mis­si­ons Patri­mo­ni­als Cata­lu­nya el tipus gene­ral és del 10-11% i en l’Impost sobre Actes Jurídics Docu­men­tats del 1,5%.

En el cas català, l’estudi apunta que a Cata­lu­nya els impos­tos pro­pis repre­sen­ten el 2,3% de la recap­tació tri­butària el 2020 davant de l’1,7% de mit­jana de la resta de comu­ni­tats. Un per­cen­tatge que ha anat dis­mi­nuint de 2014 a 2020 i que apun­ten que els impos­tos pro­pis sig­ni­fi­quen poc en el finançament per a les auto­no­mies. Els impos­tos medi­am­bi­en­tals que reca­uen sobre les emis­si­ons, l’aigua, els recur­sos i els resi­dus, apor­ten el 89,9,3% de la recap­tació per impos­tos pro­pis.

A nivell d’anàlisi del con­junt d’Espa­nya, des­taca que els ingres­sos tri­bu­ta­ris lli­gats al finançament de les comu­ni­tats autònomes en gene­ral han evo­lu­ci­o­nat posi­ti­va­ment després de la crisi, espe­ci­al­ment en els cedits par­ci­al­ment com l’IRPF i l’IVA. També es subrat­lla que la recap­tació espe­rada de 2021 sorprèn si es com­para amb 2019 i amb 2020 per haver-se incre­men­tat un 5% i un 15%, res­pec­ti­va­ment, des­lli­gant-se de la vari­ació del PIB. L’estudi també res­salta el crei­xe­ment de la recap­tació de l’Impost de soci­e­tats, d’un 68% res­pecte a 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.