Gran angular

Quan es perden baules de la cadena

La guerra d’Ucraïna ha posat cap per avall l’automoció, que ha vist com el seu mecanisme s’aturava

És un sector que treballa sense estocs, i la cadena no es pot aturar
josep nadal
sec. general del ciac
Molts camioners ucraïnesos ho han deixat tot i se n’han anat a la guerra
Els que inverteixen en plantes en aquests països s’autoenganyen
pedro nueno
professor d’iese

L’agressió russa a Ucraïna ha tras­bal­sat espe­ci­al­ment aquells sec­tors més glo­ba­lit­zats i amb una cadena de sub­mi­nis­tra­ment més com­plexa, com el de l’auto­moció, que pateix una minva con­si­de­ra­ble dels flu­xos d’impor­tació i expor­tació, ha d’atu­rar la pro­ducció als ter­ri­to­ris en con­flicte i en àrees veïnes o veu com es talla el sub­mi­nis­tra­ment de matèries pri­me­res i com­po­nents essen­ci­als. La con­sul­tora IHS Markit ha esti­mat que, com a con­seqüència del con­flicte, les tiban­tors a la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, els efec­tes de les san­ci­ons i l’onada expan­siva en l’aspecte macro­e­conòmic, es podria arri­bar a per­dre un volum de fabri­cació mun­dial de vehi­cles lleu­gers d’entre 1 i 1,5 mili­ons d’uni­tats el 2022.

Fa poques set­ma­nes, una enquesta rea­lit­zada a 137 empre­ses del sec­tor d’arreu de l’Estat reflec­tia que el 89,8% s’han vist afec­ta­des per l’atu­rada del cir­cuit d’expor­ta­ci­ons i impor­ta­ci­ons. Un deves­sall de notícies dona fe de com el sec­tor perd pis­to­nada: Volkswa­gen redu­eix pro­ducció a Zwickau i Dres­den; Skoda limita la pro­ducció a Txèquia; Hyun­dai suspèn tem­po­ral­ment la pro­ducció a San Peters­burg; Renault fa atu­rada tem­po­ral a Mos­cou; Volvo i BMW atu­ren les expor­ta­ci­ons a Rússia; Ford i BMW sus­pe­nen la col·labo­ració amb els socis indus­tri­als a Rússia; Daim­ler Truck suspèn totes les seves acti­vi­tats comer­ci­als a Rússia; Sumi­tomo Elec­tric Indus­tries suspèn la fabri­cació de cable­jat a Ucraïna; Nokian anun­cia el tras­llat de la seva pro­ducció de pneumàtics fora de Rússia, etc. Cal des­ta­car el fet que Rússia i Ucraïna són dues peces impor­tantíssi­mes en el tra­mat glo­bal de l’auto­moció perquè són les grans pro­duc­to­res de dues matèries pri­me­res impres­cin­di­bles, el pal·ladi i el gas neó, i en els dar­rers temps han esde­vin­gut espe­ci­a­lis­tes en el cable­jat de cata­lit­za­dors i semi­con­duc­tors.

Com explica Josep Nadal, secre­tari gene­ral del Clúster de la Indústria d’Auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC): “En la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, si es trenca una baula, tenim un pro­blema impor­tant, atès que es tre­ba­lla sense estocs i és molt com­pli­cat haver de fer reen­vi­a­ment de peces.”

Les pors són diver­ses: “Hi ha risc de no cobrar i que el proveïdor no com­pleixi els ter­mi­nis de lliu­ra­ment.” És per això que el CIAC, com avança Josep Nadal, ha ele­vat a la Gene­ra­li­tat la petició que obri línies de crèdit a les empre­ses d’auto­moció que hagin inver­tit a Rússia o Ucraïna, com ja ha fet al País Valencià el govern autonòmic. Algu­nes de les empre­ses asso­ci­a­des al CIAC, amb planta a Rússia, s’han hagut d’enfron­tar a dile­mes ter­ri­bles, com resu­meix Nadal: “Si tens una planta en fun­ci­o­na­ment, has d’enviar la gent la casa i per­ju­di­car els tre­ba­lla­dors per les deci­si­ons que pre­nen els seus gover­nants? Alguns fabri­cants han con­si­de­rat que no podien atu­rar la pro­ducció.” Afec­ta­ci­ons per a la nos­tra indústria, però que tenen la seva rèplica a Ucraïna, Polònia i Txèquia. Olga Tro­fi­mova, direc­tora del Clúster de l’Automòbil d’Ucraïna, fins i tot ha pro­po­sat als fabri­cants que tin­guin seus o plan­tes a Rússia que les tras­lla­din a la regió ucraïnesa dels Car­pats, a la fron­tera amb Eslovàquia, on des de fa temps hi ha ubi­cada una gran àrea econòmica i indus­trial ben dotada d’infra­es­truc­tu­res. Com diu Tro­fi­mova, “té recur­sos humans qua­li­fi­cats que volen tre­ba­llar i neces­si­ten ser recol·locats, ja que bona part de la població ha vin­gut cap aquí, atreta pel desen­vo­lu­pa­ment indus­trial.” Tro­fi­mova també des­taca que “aquesta zona dis­posa d’una gran seu logística que té con­nexió fer­roviària amb Hon­gria i Eslovàquia”. En el capítol d’urgències, la pri­mera neces­si­tat “és arren­car de nou la pro­ducció de cables per sub­mi­nis­trar els OEM euro­peus perquè no hi hagi més atu­ra­des”. També demana que es repren­gui el sub­mi­nis­tra­ment de mate­rial a les empre­ses ucraïneses que seguei­xen fun­ci­o­nant.

En el cas txec, com asse­nya­len Libor Dobes i Adam Pri­ec­hodsky, del Clúster Auto­mo­bilístic de la República Txeca, el con­flicte ha obli­gat Skoda a sus­pen­dre la pro­ducció a les seves dues plan­tes rus­ses i “la crisi afecta la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, per la inflació i la pujada dels preus de l’ener­gia”.

Per la seva banda, Bar­tosz Mie­lecki, direc­tor del clúster del Grup Auto­mo­bilístic de Polònia, als pro­ble­mes amb el trans­port s’ha sumat el fet que “molts tre­ba­lla­dors ucraïnesos estan dei­xant els llocs de tre­ball per tor­nar al seu país”. Aquest feno­men s’ha tras­lla­dat a una potència més ele­vada en el camp logístic, com indica Josep Nadal: “Hem pogut obser­var com molts ope­ra­dors han per­dut milers i milers de con­duc­tors de camió ucraïnesos, que han deci­dit tor­nar al seu país a com­ba­tre els inva­sors. I amb la manca de con­duc­tors, els preus del trans­port s’enca­rei­xen i els lliu­ra­ments de la mer­ca­de­ria s’endar­re­rei­xen.” Amb la invasió, es posa en fun­ci­o­na­ment tota una cadena d’esde­ve­ni­ments, direc­tes i indi­rec­tes, que afec­ten nega­ti­va­ment el nor­mal fun­ci­o­na­ment de la indústria. Roc Marro, res­pon­sa­ble de comu­ni­cació de l’empresa FAE, fabri­cant de com­po­nents elèctrics i electrònics per a l’automòbil exposa: “Si bé no s’ha vist afec­tada pel tall de sub­mi­nis­tra­ment de matèries pri­me­res, en tot moment hem patit per si la Xina s’invo­lu­crava en el con­flicte, cosa que hau­ria dut a blo­que­jos que hau­rien afec­tat els nos­tres proveïdors de mot­lles i com­po­nents.” Però l’efecte indi­recte, de pes i comú a totes les indústries, sí que s’ha notat: “Hem hagut de pagar 150.000 euros més al rebut de la llum, el doble del que pagàvem, per l’enca­ri­ment de l’ener­gia.” Un aug­ment que també enca­reix el trans­port, sec­tor en què s’han con­vo­cat vagues que “fan que les peces no es moguin”. I encara una altra deri­vada: “Si puja el preu de la ben­zina, la gent agafa menys el cotxe, que ales­ho­res no s’espat­lla, i són menys els recan­vis que s’han de com­prar.” El ter­ra­bas­tall que s’ha orga­nit­zat al sec­tor de l’auto­moció ens ha de dur necessària­ment a refle­xi­o­nar sobre si té sen­tit l’actual model d’orga­nit­zació glo­bal de la indústria de l’auto­moció. Com explica Pedro Nueno, pro­fes­sor d’IESE expert en aquest sec­tor, “hi ha hagut una tendència dels fabri­cants de com­po­nents a esta­blir-se en països com Rússia i Ucraïna, tot cer­cant mà d’obra barata, i quan té lloc un con­flicte com l’actual, tots els pro­ces­sos s’atu­ren. Pot­ser hau­ria anat millor tenir el proveïdor de com­po­nents més a la vora.” A més, com diu: “Els tre­ba­lla­dors que for­mes en aquests països aca­ben mar­xant cap a les fàbri­ques de Polònia i Ale­ma­nya, feno­men que, en un con­text d’ines­ta­bi­li­tat com l’actual, s’agreu­jarà molt més.”

Nueno cri­tica que “les empre­ses inver­tei­xin pen­sant només a aba­ra­tir la mà d’obra, quan el tre­ba­lla­dor de la cadena de mun­tatge és només un esglaó”: “Cal pen­sar també en tots els que estan invo­lu­crats a l’àrea logística, de màrque­ting, etc.” Si algú s’esta­bleix en aquests països, “cal tenir en compte aspec­tes com que el tre­ba­lla­dor pot mar­xar, que a l’hivern les car­re­te­res es tallen i altres impon­de­ra­bles, com ara els pro­ble­mes que poden gene­rar les dife­rents regu­la­ci­ons naci­o­nals”. En el cas rus, pel tarannà dels seus gover­nants, “en una situ­ació de guerra, si es tracta d’una empresa de l’Europa occi­den­tal, fins i tot es poden espe­rar represàlies com que naci­o­na­lit­zin la planta”.

Les matèries primeres essencials s’encareixen

El conflicte ha tocat de ple tant el proveïment com la cotització de diverses matèries primeres que són necessàries en els processos de la indústria de l’automòbil. És el cas de l’acer, l’alumini, el pal·ladi, el cautxú sintètic o “negre de fum”, entre d’altres.

Així doncs, tenim una pujada important del preu del pal·ladi, necessari per fabricar convertidors catalítics. Rússia és, a hores d’ara, el major exportador d’aquest metall, amb un 40% de la producció mundial. Ucraïna, per la seva banda, és un dels grans proveïdors de níquel, que es fa servir en la fabricació de microxips. És, amb Rússia, un productor clau de gasos com el C4F6, el xenó, el criptó i el neó, que es fan servir per fabricar semiconductors en processos com la gravació làser dels circuits a les oblees de silici. Ucraïna és el quart productor mundial de neó, i Rússia el genera com a subproducte en el procés de producció d’acer, matèria primera en què és el principal productor del món. En les darreres setmanes, Severstal, la siderúrgia russa més gran, ha deixat de lliurar acer a la UE com a resposta a les sancions.

Quan el ruble es devalua fins a un 40%

La devaluació del ruble, que ha caigut un 40% davant del dòlar i l’euro, comportarà necessàriament un afebliment molt important de la demanda interna de vehicles a Rússia i, alhora, farà que siguin molt més cars els vehicles i components que el país importa. Rússia, amb 146 milions d’habitants, va tenir el 2021 una demanda d’1,67 milions de vehicles, una xifra que molts consideren que és millorable. L’any 2020, Rússia ocupava la desena posició en el rànquing mundial de fabricació de vehicles, darrere del Brasil i l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.