Gran angular

Jordi Calvo

investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau

“Incrementar la despesa militar ens posa en el punt de mira”

Si pensem que quan hi ha un govern d’esquerres baixa la despesa militar, anem equivocats
A Brussel·les hi ha prop d’un centenar de lobbistes treballant per a la indústria militar
L’anunci de l’incre­ment de la des­pesa mili­tar cal emmar­car-lo en el clima creat per la invasió d’Ucraïna o ja s’estava pre­pa­rant?
L’aug­ment del pres­su­post de Defensa s’ha con­ver­tit en pri­o­ri­tat pel con­glo­me­rat gover­na­men­tal i indus­trial de la Defensa com a mínim des del 2014, quan en una reunió de l’OTAN es va intro­duir aquesta xifra objec­tiu del 2% del PIB. És una dada fàcil i eficaç des del punt de vista comu­ni­ca­tiu que forma part d’una cam­pa­nya de màrque­ting que arrenca aquell any i que ha anat fent camí. Cada vegada que venia a Europa un man­da­tari dels Estats Units ens la recor­dava.
Una cam­pa­nya de màrque­ting?
Sí, el sec­tor de la Defensa no gasta en anun­cis a la tele­visió o als dia­ris, sinó que adre­cen el seu mis­satge al seu públic, que són els que pre­nen les deci­si­ons de gas­tar més, és a dir, els governs. Gai­rebé tots els ingres­sos de la indústria mili­tar són ingres­sos que pro­ve­nen dels pres­su­pos­tos públics, en la par­tida del Minis­teri de Defensa, però no exclu­si­va­ment. I això també és molt impor­tant, perquè nosal­tres hem cal­cu­lat que Espa­nya gasta un 1,8% del seu PIB en Defensa, i no el 0,8% com alguns diuen.
I arriba l’agressió mili­tar de Rússia i aquell mis­satge troba el ter­reny pro­pici per arre­lar.
Sí, és la “doc­trina del xoc”, que diu que hi ha con­tex­tos que faci­li­ten el fet de pren­dre deter­mi­na­des deci­si­ons polítiques que si no serien impos­si­bles. Amb la covid, el con­text dema­nava aug­men­tar el pres­su­post sani­tari, i de sobte s’ha colat el con­flicte d’Ucraïna i allò s’ha apar­cat, en bene­fici de la des­pesa mili­tar. Quin millor moment que una guerra per incre­men­tar el pres­su­post mili­tar? Perquè no tro­barà cap opo­sició!
Parla del con­glo­me­rat gover­na­men­tal i indus­trial com un sol bloc.
Els qui més pro­mo­uen la idea del 2% són els Estats Units, però també alguns països euro­peus. Doncs bé, l’Ins­ti­tut Inter­na­ci­o­nal d’Estu­dis per a la Pau d’Esto­colm ela­bora un rànquing dels 100 prin­ci­pals con­sor­cis indus­tri­als mili­tars del món, que en con­junt fac­tu­ren prop de 600.000 mili­ons de dòlars, cosa que pro­ba­ble­ment sig­ni­fica la major part de la fac­tu­ració de la indústria mili­tar del món. Ales­ho­res quan mires l’ori­gen d’aques­tes empre­ses obser­ves que mol­tes són dels Estats Units i després euro­pees, que suma­des repre­sen­ten tres de cada qua­tre. Com més recur­sos hi hagi per aques­tes qüesti­ons més es com­prarà dels que més les pro­du­ei­xen. Que d’altra banda són els més com­pe­ti­tius o més atrac­tius per als com­pra­dors, i no per preu, que no és un fac­tor deter­mi­nant en aques­tes qüesti­ons.
Quin és el fac­tor deter­mi­nant?
Esta­ria molt bé estu­diar qui­nes són les moti­va­ci­ons dels com­pra­dors, que són els matei­xos governs, perquè al final l’objec­tiu no és uti­lit­zar aquest arma­ment. Només els països impe­ri­als, que tenen una pro­jecció inter­na­ci­o­nal, sí que tenen una neces­si­tat real d’uti­lit­zar aques­tes eines per arri­bar allà on volen arri­bar. Per això tenen bucs de guerra i avi­ons, amb què acom­pa­nyen les seves empre­ses que estan per tot el món. D’on són les prin­ci­pals empre­ses de la glo­ba­lit­zació? Prin­ci­pal­ment dels Estats Units, i els seus bucs de guerra i els seus avi­ons són per asse­gu­rar aques­tes rutes comer­ci­als, sobre­tot la d’ener­gia, però també d’altres.
Sorprèn que l’anunci el faci un govern d’esquer­res a Espa­nya? Hi ha diferències entre par­tits polítics d’esquer­res i de dre­tes en des­pesa mili­tar?
Fins ara no hi ha hagut cap diferència. Si pensàvem que quan hi ha un govern d’esquer­res es redu­eix la des­pesa mili­tar, anem ben equi­vo­cats, no hi ha cap cor­re­lació. La des­pesa mili­tar evo­lu­ci­ona a la baixa quan hi ha una crisi econòmica i torna a pujar quan hi ha més diners dis­po­ni­bles.
Diu que el con­su­mi­dor d’aquests pro­duc­tes no té la intenció d’uti­lit­zar-los, però a on es pot por­tar aquesta cursa en què estem?
Des d’un punt de vista mili­tar, la doc­trina que hi ha dar­rere és la dis­su­asió, que diu que mos­trar poder mili­tar per­su­a­deix un altre país de començar una guerra. El pro­blema és que aquesta teo­ria de la dis­su­asió, igual que es pot defen­sar amb uns exem­ples, també es pot reba­tre amb altres exem­ples: hi ha molts països al món que no tenen cap capa­ci­tat dis­su­a­siva i ni són envaïts ni ata­cats, ni pas­sarà mai, perquè fan ser­vir unes eines polítiques i diplomàtiques. Si veiem que hi ha alter­na­ti­ves a les armes, ales­ho­res, quina és la uti­li­tat d’armar-se? Al final la cursa arma­men­tista porta a un lloc dife­rent d’on estàvem però on és igual estar aquí que allà, perquè la situ­ació d’equi­li­bri és la mateixa. Però pen­sem en la nos­tra rea­li­tat, que al cap i a la fi és la que conei­xem millor; al sud de la Unió Euro­pea, quin impacte pot tenir el fet d’aug­men­tar les capa­ci­tats mili­tars espa­nyo­les? La meva opinió és que s’acon­se­gueix el con­trari del que es vol. Perquè nosal­tres ens sig­ni­fi­quem anant de bra­cet de l’OTAN, és a dir dels Estats Units, que és el líder. Nosal­tres som un país atlan­tista que fem el que diuen els Estats Units i aug­men­ta­rem la des­pesa mili­tar perquè ho diuen els Estats Units. I el que pot pas­sar és el que ja va pas­sar amb la foto de les Açores, que en comp­tes de por­tar-nos a un lloc més segur ens mos­tra de cara al món com un pos­si­ble ene­mic, ens posa en el punt de mira.
Estem repe­tint la història?
Sí, i la pre­gunta és: si sabem que ens podem posar en una situ­ació deli­cada, per què ho fem? Arcadi Oli­ve­res deia que ho fem per inèrcia, sense pen­sar, i sense fer una anàlisi de neces­si­tats reals, i no la fem, aquesta anàlisi, perquè no volem que n’hi hagi. Qui es bene­fi­cia d’aquesta cursa que acu­mula tants anys i que va a molt més? El com­plex indus­trial mili­tar de cada país. En el cas espa­nyol, si l’Estat incre­menta un 20% el pres­su­post, tindrà un 20% més d’ingres­sos.
El ‘lobby’ indus­trial mili­tar té tanta capa­ci­tat per moure les nos­tres volun­tats? Com és el ‘lobby’ mili­tar euro­peu?
A Brus­sel·les hi ha l’avin­guda dels lob­bies, dar­rere del Par­la­ment, i uns col·legues que estan allà et poden acom­pa­nyar a fer la ruta dels lob­bies mili­tars; cadascú té la seva ofi­cina i els seus emple­ats. A Brus­sel·les hi ha prop d’un cen­te­nar de lob­bis­tes tre­ba­llant per a la indústria mili­tar. Nosal­tres, dins el grup d’ONG que tre­ba­llem crítica­ment amb tot això, tenim una per­sona a mitja jor­nada. Aquesta feina de fer pressió a Europa és molt visi­ble. La qüestió de Defensa s’està intro­duint a Europa des del 2003 com a mínim; és a dir, que ara estem en la cul­mi­nació d’un procés d’uns vint anys. La Stra­te­gic com­pass for secu­rity and defence, que s’ha pre­sen­tat ara i és la política d’ara al futur, s’està tre­ba­llant des de fa dues dècades. Abans no hi havia res. Tot allò que ara diu Josep Bor­rell, l’alt repre­sen­tant de la Unió Euro­pea per a Afers Exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat, està per escrit des de fa molts mesos. L’únic que ha can­viat és que ara diu amb la boca gran tot allò que, sense la guerra, hau­ria dit amb la boca petita i no hau­ria sor­tit ni en els mit­jans.
I com tre­ba­llen els ‘lob­bies’?
Com es fa sem­pre, es va crear un grup de per­so­na­li­tats, que és com es diuen, que van tre­ba­llant i fan pro­pos­tes al Par­la­ment i a la Comissió. El de defensa té 15 mem­bres i la majo­ria són repre­sen­tants de la indústria mili­tar. Han deci­dit que la UE gasti més en segu­re­tat i defensa: dels 2.800 mili­ons d’euros que s’hi van des­ti­nar entre el 2007 i el 2013 als 19.500 mili­ons per al període 2021-2027. També han creat un fons euro­peu de suport a la pau, amb què s’han pagat les armes envi­a­des a Ucraïna.
La indústria mili­tar té un impacte econòmic com­pa­ra­ti­va­ment equi­pa­ra­ble al d’altres sec­tors?
La Uni­ver­si­tat de Brown (EUA) té un pro­jecte que estu­dia el cost de la guerra i han com­pa­rat l’impacte en ter­mes labo­rals i per als Estats Units. Han arri­bat a la con­clusió que per cada milió de dòlars de des­pesa en Defensa es creen 6,9 llocs de tre­ball (sumant els direc­tes i indi­rec­tes), quan en Edu­cació són 19,2 i en Sani­tat, 14,3. A Espa­nya, nosal­tres hem vist com recent­ment la minis­tra Mar­ga­rita Robles va anun­ciar la com­pra de fra­ga­tes a Navan­tia. Aquests anun­cis se solen fer per apa­gar les pro­tes­tes labo­rals i per man­te­nir l’empresa en marxa quan no hi ha coman­des de fora. Doncs bé, el com­promís és gas­tar 4.325 mili­ons d’euros durant vuit anys per fer un seguit de fra­ga­tes i va dir que es cre­a­rien 8.000 llocs de tre­ball. Si divi­dei­xes et surt un cost sala­rial molt supe­rior a la mit­jana.

Coneixement contra les guerres

El Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, rep el nom de Josep Manuel de Delàs i Ugarte, que va ser un militar i pacifista català mort el 1999, i té la missió de reivindicar el seu pensament des de l’estudi i la recerca. Es defineix com una entitat independent d’anàlisi de la pau, la seguretat, la defensa i l’armamentisme dedicada a realitzar investigació i incidència política i social sota el prisma de la pau, sobre els efectes negatius del militarisme i els conflictes armats. El centre va néixer també el 1999 en el si de Justícia i Pau, de la qual va ser president i ànima l’economista Arcadi Oliveres, que va morir ara fa just un any.

Jordi Calvo és coordinador i investigador del centre i doctor en pau, conflictes i desenvolupament, economista i investigador sobre cultura de pau, desarmament i economia de la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.