Opinió

Europa, a la cruïlla energètica

Europa necessita reforçar la seva política energètica i abordar els temes de preu i garantia de subministrament per afavorir el mercat únic. Per aconseguir-ho, cal incrementar les interconnexions i la competència, que costarà diners als europeus. Agradi o no, haurem de fer l’exercici de realisme d’incorporar l’energia nuclear i el gas natural a la seva taxonomia de transició, alhora que s’inverteix en energies renovables, i reforçar els sistemes actuals

Europa, que dis­posa de pocs recur­sos energètics i té dependència de les impor­ta­ci­ons de gas natu­ral i petroli, ha deci­dit des­car­bo­nit­zar la seva eco­no­mia el 2050, amb mol­tes man­can­ces i errors estratègics en la tran­sició sobre quin paper han de jugar-hi les ener­gies fòssils, un fet que amenaça el benes­tar dels ciu­ta­dans i el futur de la seva indústria.

Al mer­cat del petroli, hem vis­cut com els càrtels pro­duc­tors han reduït la seva pro­ducció per ele­var els preus, o que amb cri­sis econòmiques el preu es des­ploma. Ara, amb can­vis a la mobi­li­tat –menys inten­siva en petroli-, s’està desin­cen­ti­vant l’interès dels inver­sors en nous son­de­jos, fet que ens pot abo­car a un dèficit d’oferta estruc­tu­ral, amb preus ele­vats.

En el del gas natu­ral, un mer­cat com­pe­ti­tiu d’uns vint grans pro­duc­tors, és dife­rent el mer­cat sub­mi­nis­trat per cano­na­des -amb con­trac­tes a llarg ter­mini- del del gas liquat (GNL), on con­vi­uen con­trac­tes volàtils sense límit tem­po­ral. L’est d’Europa, con­nec­tat amb gaso­duc­tes a Rússia -prin­ci­pal­ment, a través d’Ucraïna, Bie­lorússia i el mar del Nord-, rep també gas de l’Azer­baid­jan a través de Tur­quia. El sud d’Europa el rep bàsica­ment d’Algèria, amb gaso­duc­tes amb Itàlia i Espa­nya. I, final­ment, l’oest d’Europa té un model híbrid (gas noruec cana­lit­zat i GNL). Amb la recessió de la covid, Europa va haver de res­cin­dir con­trac­tes de GNL que la Xina va adqui­rir i ara, per manca d’oferta, han dis­pa­rat els preus del mer­cat spot.

El sec­tor elèctric té més com­ple­xi­tat. Europa té dos models dife­ren­ci­ats: el francès-britànic, en què pre­do­mina l’ener­gia nuclear, i el cen­tre­eu­ro­peu, que depèn del gas natu­ral i el carbó, tots dos amb apor­tació par­cial d’ener­gies reno­va­bles. A la península Ibèrica, el mixt és dife­rent: reno­va­bles (46,1%), ener­gia nuclear (20,8%) i gas natu­ral (17,1%).

Amb l’actual sis­tema mar­gi­na­lista vigent a tot Europa, a països com Ale­ma­nya és el gas natu­ral el que fixa el preu (2/3 de la seva pro­ducció elèctrica). Això no els pre­o­cupa perquè dis­po­sen de més capa­ci­tat d’inter­con­nexió i del gas rus amb preus esta­bles, i els wind­fall pro­fits que el sis­tema paga al terç res­tant, bàsica­ment reno­va­bles, no dis­para els preus. A França, les cen­trals de gas no “con­ta­mi­nen” el sis­tema en no fer-se ser­vir bona part de l’any.

Al mer­cat ibèric, mal­grat que els preus que resul­ten són els matei­xos que a tot Europa, les diferències són degu­des a la satu­ració de les inter­con­ne­xi­ons i no al preu del gas natu­ral. Men­tre que a Ale­ma­nya les cen­trals tre­ba­llen en base i amb preus del gas esta­ble, aquí ho fan en punta i amb preus del gas natu­ral de mer­cat. A més, aquí els wind­fall pro­fits, a diferència d’Ale­ma­nya, “con­ta­mi­nen” o dis­tor­si­o­nen sobre el 80% del mer­cat.

Tot i man­te­nint el focus en els aspec­tes medi­am­bi­en­tals, Europa neces­sita reforçar la seva política energètica i abor­dar els temes de preu i garan­tia de sub­mi­nis­tra­ment per afa­vo­rir el mer­cat únic. Per acon­se­guir-ho, cal incre­men­tar les inter­con­ne­xi­ons i la com­petència, que cos­tarà diners als euro­peus. Agradi o no, hau­rem de fer l’exer­cici de rea­lisme d’incor­po­rar l’ener­gia nuclear i el gas natu­ral a la seva taxo­no­mia de tran­sició, alhora que s’inver­teix en ener­gies reno­va­bles, i reforçar els sis­te­mes actu­als.

Però si a Europa arri­bem al Green Deal el 2050, pot­ser només neces­si­ta­rem ener­gies reno­va­bles i hidro­gen per satis­fer la demanda d’ener­gia, un hidro­gen que, en part, caldrà impor­tar: segui­rem sent depen­dents. Caldrà triar i ana­lit­zar molt bé com i amb quins proveïdors ens vin­cu­lem.

En la dar­rera cimera euro­pea, Espa­nya i Por­tu­gal han acon­se­guit una modi­fi­cació tem­po­ral del meca­nisme de càlcul del mer­cat majo­rista, argu­men­tant el caràcter d’illa energètica. La capa­ci­tat d’inter­canvi penin­su­lar és del 2% -el 6% per a Espa­nya-, quan el mínim esta­blert pel Con­sell Euro­peu -a Bar­ce­lona, el maig del 2002- és del 10% del total de potència ins­tal·lada. Amb aquesta modi­fi­cació s’acon­se­guirà reduir la incidència del preu del gas natu­ral en el preu de l’elec­tri­ci­tat en el mer­cat majo­rista, i per tant al con­su­mi­dor.

Com a com­ple­ment, el Con­sell de Minis­tres del 29 de març va apro­var un seguit de mesu­res per reduir l’afec­tació en el rebut de l’elec­tri­ci­tat al con­su­mi­dor; entre d’altres, el man­te­ni­ment de la rebaixa de l’impost de l’IVA i de l’impost de l’elec­tri­ci­tat, la reducció en un 55% dels càrrecs, un aug­ment del nom­bre de llars bene­ficiàries del bo social i una reducció dels peat­ges a les indústries elec­troin­ten­si­ves.

Caldrà veure, però, l’efecte real de totes aques­tes mesu­res sobre els con­su­mi­dors, i en par­ti­cu­lar els del sec­tor indus­trial, que veu amenaçada la seva com­pe­ti­ti­vi­tat pels cos­tos energètics, el tri­ple que en exer­ci­cis ante­ri­ors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.