Política

Retrocés del govern en matèria de sobirania, segons l’ANC

“A Catalunya es visualitza un pacte d’estabilitat per dalt amb l’Estat espanyol”, assegura l’entitat

L’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana ha fet pública aquest dijous la fis­ca­lit­zació del pri­mer tri­mes­tre del 2022 del govern de la Gene­ra­li­tat. L’enti­tat denun­cia un retrocés en l’acció de govern pel que fa a la sobi­ra­nia i el pro­jecte inde­pen­den­tista.

Aques­tes ava­lu­a­ci­ons es fan de forma tri­mes­tral per tal de fer el segui­ment de la feina feta pel govern, d’acord amb el Decàleg d’acci­ons per avançar cap a la inde­pendència des de les ins­ti­tu­ci­ons, ela­bo­rat per l’enti­tat.

Els pri­mers tri­mes­tres del man­dat, ana­lit­zats en infor­mes ante­ri­ors, es va obser­var un govern que havia deci­dit renun­ciar a la con­fron­tació en pro d’una taula de diàleg amb l’Estat espa­nyol i, alhora, havia dei­xat l’objec­tiu de la inde­pendència en un segon pla.

Pel que fa aquest pri­mer tri­mes­tre de l’any, la regressió ha anat un pas més enllà, tal com s’ha evi­den­ciat, per exem­ple, amb la taula de diàleg, el pro­jecte de Jocs Olímpics orga­nit­zats pel Comitè Olímpic Espa­nyol i la pro­posta de modi­fi­cació de la Llei de política lingüística per intro­duir-hi el cas­tellà com a llen­gua de l’ense­nya­ment. “A Cata­lu­nya es visu­a­litza un pacte d’esta­bi­li­tat per dalt amb l’Estat espa­nyol”, asse­nyala l’enti­tat en un comu­ni­cat.

L’ANC des­taca que en l’àmbit de la sobi­ra­nia fis­cal, finan­cera i econòmica no hi ha hagut nove­tats des­ta­ca­bles aquest tri­mes­tre i s’està molt lluny d’allò que l’enti­tat con­si­dera que hau­ria de fer un govern per avançar cap a la inde­pendència. Arran de l’ante­rior informe publi­cat i de la seva pre­sen­tació al con­se­ller d’Eco­no­mia, l’ANC cons­tata que va tenir un cert efecte, ja que en la comissió mixta Estat-Gene­ra­li­tat es van sol·lici­tar les dades per cal­cu­lar les balan­ces fis­cals. Però, alhora –con­ti­nuen–, “aquest fet denota com de lluny s’està dels objec­tius”.

En ter­mes de garan­tir la sobi­ra­nia energètica, cons­ta­ten que Cata­lu­nya és enor­me­ment depen­dent de les impor­ta­ci­ons d’ener­gia (95%), el sis­tema energètic con­ti­nua sent molt ine­fi­ci­ent i només un 8% de l’ener­gia final és d’ori­gen reno­va­ble.

En l’àmbit de la justícia lingüística és on segu­ra­ment es visu­a­litza més un “retrocés” del govern “No només no s’ha fet res per com­ba­tre la sentència del 25%, sinó que ara es pro­posa que sigui el Par­la­ment qui legi­timi aques­tes sen­ten­cies modi­fi­cant la Llei de política lingüística per incloure-hi el cas­tellà com a llen­gua vehi­cu­lar de l’ense­nya­ment a Cata­lu­nya”, lamen­ten.

També cri­ti­quen que el govern hagi “entrat en una deriva repres­sora i cen­sora, que l’ha por­tat fins i tot a enviar els Mos­sos per evi­tar el tall de la Meri­di­ana”.

L’únic àmbit on l’ANC observa una tendència posi­tiva és el de l’acció inter­na­ci­o­nal del govern, amb un incre­ment de la seva inten­si­tat a l’exte­rior tras­lla­dant la situ­ació de con­flicte i repressió que es pateix a Cata­lu­nya i els anhels inde­pen­den­tis­tes de l’elec­to­rat majo­ri­tari. Des­ta­quen la feina de la con­se­llera Victòria Alsina, amb l’ober­tura de noves dele­ga­ci­ons en llocs estratègics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.