Opinió

El PERTE d’economia circular

Aquest PERTE se centra en dues línies d’acció: la primera, dotada amb 300 milions d’euros, està orientada a sectors clau com el tèxtil, els plàstics i els béns d’equipament per a energies renovables; la segona, dotada amb 192 milions d’euros, es destina a impulsar l’economia circular a l’empresa de forma transversal. Aquestes dues línies d’acció es concreten en divuit instruments que són els plans d’ajuda definits sobre els quals es desenvoluparà aquest PERTE entre l’any 2022 i l’any 2026. Les convocatòries per obtenir ajudes es començaran a publicar al llarg de l’any 2022

El Con­sell de Minis­tres del 8 de març va apro­var el Pro­jecte Estratègic per a la Recu­pe­ració i Trans­for­mació Econòmica (PERTE) d’eco­no­mia cir­cu­lar que rebrà aju­des per un valor directe de 492 mili­ons d’euros. Això fa que, jun­ta­ment amb la mobi­lit­zació induïda, s’estimi que es poden moure fins a 1.200 mili­ons d’euros entre els anys 2022 i 2026.

Aquesta ajuda és part dels fons Next Gene­ra­tion, que a Espa­nya es dis­tri­bu­ei­xen a través de les deu polítiques palanca i dels trenta com­po­nents defi­nits en el Pla de Recu­pe­ració, Trans­for­mació i Resiliència apro­vat el gener de l’any 2021. En con­cret, el PERTE d’eco­no­mia cir­cu­lar s’ins­criu en el com­po­nent 12 del pla que s’ano­mena “Política indus­trial Espa­nya 2030”.

De manera més gene­ral, les actu­a­ci­ons per impul­sar l’eco­no­mia cir­cu­lar a Espa­nya es desen­vo­lu­pen a par­tir dels plans d’acció tri­mes­trals emmar­cats en l’Estratègia Espa­nyola d’Eco­no­mia Cir­cu­lar, EEEC 2030, publi­cada el juny de l’any 2020. Donada la trans­ver­sa­li­tat de la mateixa eco­no­mia cir­cu­lar, aquest marc sem­bla ade­quat per a la coor­di­nació de les acci­ons d’impuls de la cir­cu­la­ri­tat que han de dur a terme els diver­sos agents impli­cats que ope­ren en dife­rents sec­tors econòmics. Igual­ment, altres PERTE ja apro­vats, com ara el d’ener­gies reno­va­bles, hidro­gen reno­va­ble i emma­gat­ze­matge, el de vehi­cle elèctric i con­nec­tat o l’agro­a­li­men­tari, pre­sen­ten molts aspec­tes vin­cu­lats a la cir­cu­la­ri­tat i una forta siner­gia amb el nou PERTE d’eco­no­mia cir­cu­lar. És dins d’aquest con­glo­me­rat d’actu­a­ci­ons per impul­sar l’eco­no­mia cir­cu­lar a Espa­nya on cal ubi­car i enten­dre el sen­tit del PERTE d’eco­no­mia cir­cu­lar.

Aquest PERTE se cen­tra en dues línies d’acció: la pri­mera, dotada amb 300 mili­ons d’euros, està ori­en­tada a sec­tors clau com el tèxtil, els plàstics i els béns d’equi­pa­ment per a ener­gies reno­va­bles; la segona, dotada amb 192 mili­ons d’euros, es des­tina a impul­sar l’eco­no­mia cir­cu­lar a l’empresa de forma trans­ver­sal. Aques­tes dues línies d’acció es con­cre­ten en divuit ins­tru­ments que són els plans d’ajuda defi­nits sobre els quals es desen­vo­lu­parà aquest PERTE entre l’any 2022 i l’any 2026. Les con­vo­catòries per obte­nir aju­des es començaran a publi­car al llarg de l’any 2022.

La pri­mera línia d’acció s’apli­carà en tres àmbits econòmics molt específics, con­si­de­rats sec­tors clau. Aquesta apli­cació tan específica i ver­ti­cal pot ser espe­ci­al­ment relle­vant en un tema com el de l’eco­no­mia cir­cu­lar, que ten­deix a apli­ca­ci­ons més trans­ver­sals o horit­zon­tals.

Aquests sec­tors són:

1. Sec­tor tèxtil i de la moda. A aquest sec­tor clau se li apli­quen qua­tre línies d’ajuda per incen­ti­var les matèries de baix impacte, el desen­vo­lu­pa­ment d’ini­ci­a­ti­ves de col·labo­ració en R+D+I, inver­si­ons en tec­no­lo­gia i en la millora de la traçabi­li­tat al llarg de la cadena de valor.

2. Sec­tor del plàstic. A aquest sec­tor se li apli­quen qua­tre línies d’ajuda per millo­rar l’eco­dis­seny dels enva­sos i el reci­clatge, tant mecànic com químic.

3. Sec­tor dels béns d’equi­pa­ment per a les ener­gies reno­va­bles. A aquest sec­tor se li apli­quen dife­rents línies d’ajuda per als aero­ge­ne­ra­dors, els panells solars foto­vol­taics i les bate­ries, en aquest últim aspecte per desen­vo­lu­par esta­bli­ments per al reci­clatge de les piles de liti i ió liti.

En relació amb la segona línia d’actu­ació, es defi­neix un pro­grama d’aju­des a l’empresa que s’apli­carà a les diver­ses cate­go­ries d’actu­ació que poden ser finançades. Entre aques­tes actu­a­ci­ons hi ha les ori­en­ta­des a la reducció de matèries pri­me­res ver­ges, l’eco­dis­seny per aug­men­tar la vida útil dels pro­duc­tes i la seva pos­si­bi­li­tat de repa­ració i/o reci­clatge i la digi­ta­lit­zació d’aquests pro­ces­sos.

Des de la Comissió d’Eco­no­mia i Sos­te­ni­bi­li­tat del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya volem res­sal­tar l’aspecte dual del PERTE, que conté ins­tru­ments molt específics i vin­cu­lats a algu­nes acti­vi­tats deter­mi­na­des com­bi­na­des amb ins­tru­ments per a actu­a­ci­ons més trans­ver­sals. També cal des­ta­car la importància que dona a l’eco­dis­seny i a les pri­me­res fases del cicle de pro­ducció sense obli­dar les fases de reci­clatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.