Empreses

La seu de MiR Robots al 22@ esdevé referent per a la indústria

La pandèmia i la formació d’enginyers impulsa la companyia

Els robots mòbils autònoms (AMR, en les sigles en anglès) de MiR Robots han tre­ba­llat de valent durant la pandèmia, desin­fec­tant espais, com el de l’hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona o el metro de Bar­ce­lona. “Els vam afe­gir llum ultra­vi­o­lada, que ens ha incor­po­rat l’empresa MTS Tech d’Espar­re­guera, per desin­fec­tar habi­ta­ci­ons de manera més ràpida; també van pas­sar pels vagons del metro de la ciu­tat i per l’inte­rior dels avi­ons en els aero­ports isra­e­li­ans, a més de pol­vo­rit­zar d’ozó alguns aero­ports, com els de Venècia o Roma”, explica Fer­nando Fandiño, direc­tor de la firma per al sud d’Europa, l’Ori­ent Mitjà i l’Àfrica.

MiR Robots, amb seu cen­tral a Odense, Dina­marca, té una xarxa de dis­tri­bució glo­bal en més de 60 països i ofi­ci­nes regi­o­nals a Bar­ce­lona, Frank­furt, Nova York, San Diego, Sin­ga­pur, Tòquio i Xan­gai. El grup nord-ame­ricà Teradyne va com­prar MiR Robots el 2018: “Però con­ti­nuem la nos­tra línia de negoci inde­pen­dent, amb la nos­tra marca, dins de la casa mare”, pun­tu­a­litza Fandiño.

Els seus robots són autònoms, col·labo­ra­tius i mòbils, pla­ta­for­mes inter­logísti­ques que es mouen dins d’espais coberts i que deci­dei­xen per elles matei­xes les millors rutes punt a punt. “Els pri­mers robots de la firma van començar les seves tas­ques dins dels hos­pi­tals dane­sos, por­tant les analítiques als labo­ra­to­ris. Són com uns petits arma­ris amb rodes, que només es poden obrir amb un codi. Per tant, les mos­tres es mouen per l’entorn hos­pi­ta­lari amb total segu­re­tat”, explica Fandiño.

Auto­ma­tit­zació.

Tot i que estan enfo­cats a la logística i, dins d’aquesta, al sec­tor ali­men­tari, durant la covid-19 es van mul­ti­pli­car les fun­ci­ons d’aquests robots en múlti­ples sec­tors, “perquè cada cop són més els qui bus­quen solu­ci­ons d’auto­ma­tit­zació i digi­ta­lit­zació”, pun­tu­a­litza. Ho cor­ro­bora el fet que, tot i el pro­blema de l’escas­se­dat de com­po­nents, l’empresa va incre­men­tar les seves ven­des un 42% el 2021 i espera crei­xe­ments de dos dígits en aca­bar aquest any.

Fandiño va ser l’encar­re­gat d’ini­ciar les ope­ra­ci­ons de MiR Robots a Bar­ce­lona. Era l’any 2017 i estava tot sol. A hores d’ara, ja són 12 per­so­nes i aca­ba­ran l’any sent una quin­zena. A més, el hub de robòtica col·labo­ra­tiva Teradyne a la ciu­tat, on està ins­tal·lat jun­ta­ment amb Uni­ver­sal Robots, també danesa i que per­tany a la casa mare nord-ame­ri­cana, s’ha situat com un cen­tre de referència en la for­mació sobre les apli­ca­ci­ons d’aquests robots.

‘Hub’ per a engi­nyers.

Les ins­tal·laci­ons de la mul­ti­na­ci­o­nal ubi­ca­des al 22@ reben cada any més de 500 engi­nyers del sud d’Europa, l’Ori­ent Mitjà i l’Àfrica per for­mar-se en l’ope­ra­tiva d’aquest tipus de ginys. A més, el cen­tre també dona ser­vei a cli­ents i proveïdors perquè puguin fer les simu­la­ci­ons dels seus pro­jec­tes de robo­tit­zació, per ade­quar les pres­ta­ci­ons dels robots mòbils auto­ma­tit­zats a les seves neces­si­tats. “La robòtica dona més valor a la per­sona com a tal, a més de ser una excel·lent opor­tu­ni­tat per a la rein­dus­tra­lit­zació del ter­ri­tori”, afirma Fandiño, que hi afe­geix que “la robòtica, a més de no ser eli­tista, pot gene­rar molta riquesa”.

“Les pla­ta­for­mes inter­logísti­ques”, com s’estima més Fandiño ano­me­nar els robots, dis­po­sen d’un alt nivell de segu­re­tat i d’ele­ments de nave­gació. “Són pla­ta­for­mes rec­tan­gu­lars que dis­po­sen de dos escàners en els seus extrems, situ­ats en dia­go­nal, que són els que pro­ve­ei­xen de segu­re­tat el vehi­cle autònom i també l’aju­den en la funció de nave­gació. A més, estan dotats de dues càmeres 3D en la part fron­tal, des d’on con­tro­len els sub­jec­tes dinàmics.

Nova mobilitat

5G i conducció en remot i en temps real

MiR Robots col·labora en el projecte pilot ‘5G is the new mobility’ del govern català, que es va presentar en l’edició del Mobile World Congress de l’any passat. La firma va aportar el MiR500 per a la simulació d’un cas de teleassistència en temps real d’un conductor en carretera. El prototip, dotat d’escàners, làsers i càmeres 3D que li proporcionen un camp de visió de 360 graus, és capaç d’evitar obstacles, moure’s de manera autònoma, triar la ruta més eficaç i garantir una conducció segura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.