Empreses

Braimex posa menjar calent en màquines expenedores

Concepte. La gastronomia mòbil i modular de la firma catalana està pensada per situar-se en zones concorregudes

L’empresa es troba en diversos països d’Europa, Mèxic, els Estats Units i l’Aràbia Saudita

Joc­hem Bran­den­barg, un holandès esta­blert a Cata­lu­nya des de l’any 2000, va arri­bar al país amb la idea de por­tar aquí el negoci de màqui­nes expe­ne­do­res de men­jar calent, que lla­vors ja exis­tien en el seu país i en d’altres euro­peus. Li va cos­tar ende­gar el pro­jecte “perquè aquí el mer­cat encara no estava madur”, però final­ment el 2018 va reac­ti­var la idea, començant com a comer­cial de la fàbrica danesa que pro­du­eix les màqui­nes de men­jar calent. “La pandèmia ha can­viat el con­cepte, la cul­tura del men­jar aca­bat de fer i ràpid, i també els hàbits de les per­so­nes”, indica.

Per pas­sar de comer­cial a diri­gir la seva pròpia empresa “havia de fer can­vis en les màqui­nes, s’havia d’actu­a­lit­zar l’electrònica per adap­tar-la als dife­rents mer­cats perquè no és el mateix ofe­rir men­jar calent a Israel que a Mèxic”. De bon inici, allò que Bran­den­barg tenia clar era que l’empresa havia d’inter­na­ci­o­na­lit­zar-se com més aviat millor.

Després de rebre alguns crèdits de l’ICO i La Caixa, entre d’altres, una empresa d’engi­nye­ria electrònica de Sant Boi li va fabri­car els com­po­nents que li calien per millo­rar i adap­tar la maquinària. Tot estava a punt per impul­sar el que ell en diu “gas­tro­no­mia mòbil i modu­lar”, que pre­te­nia situar en zones con­cor­re­gu­des, com ara àrees d’oci, esde­ve­ni­ments, aero­ports, uni­ver­si­tats, esta­ci­ons de tren i auto­bu­sos, i també a les plat­ges.

Les Snack Oma­tic, com ha bate­jat les màqui­nes expe­ne­do­res de men­jar calent, tenen ara un soci a Cata­lu­nya i l’Estat espa­nyol: Bite the Box, “que faran la car­cassa de la màquina i el dis­seny del seu vol­tant”, explica, i els aju­da­ran a expan­dir-se. La solució de cuina mòbil i modu­lar, diu, “evita cues i aug­menta les ven­des de men­jar”.

Cuina al dar­rere.

Pel tipus de pro­ducte, les màqui­nes neces­si­ten tenir ben a prop una cuina, que serà la que anirà pro­veint de men­jar a mesura que els cli­ents l’aga­fin. “Amb Snack Oma­tic, introduïm el res­tau­rant automàtic, un nou con­cepte en el món de la res­tau­ració. No som esta­bli­ments de men­jar ràpid ni tam­poc màqui­nes expe­ne­do­res que es poden ubi­car a qual­se­vol lloc. Hem de tenir una cuina i cui­ners per anar pro­veint cons­tant­ment els pro­duc­tes que es vagin con­su­mint”, explica.

El men­jar que con­te­nen les màqui­nes neces­sita un con­trol de tem­pe­ra­tura estricte, “però si és calent, encara molt més”, pun­tu­a­litza. Les Snack Oma­tic man­te­nen les men­ges per sobre dels 65 graus i els plats poden estar a l’abast durant un màxim de tres hores, tot i que el temps varia depe­nent del tipus de pro­ducte. Si el men­jar no ha estat aga­fat abans del temps que té esti­pu­lat, el sis­tema avisa que s’ha de reti­rar i posar-ne de nou. “Així garan­tim que el men­jar sem­pre és aca­bat de fer”, afirma.

Vari­e­tat.

“Ofe­rim men­jar calent molt variat, com ara ham­bur­gue­ses, piz­zes i cro­que­tes, entre d’altres”, explica Bran­den­barg. A més, segons els països on estan ubi­ca­des, l’oferta inclou també plats locals, “com els bur­ri­tos a Mèxic”, des­taca. Avança que estan estu­di­ant la manera d’ofe­rir màqui­nes per a plats en fred. “Ara estem fent pro­ves per solu­ci­o­nar la con­den­sació quan s’obre la porta de la màquina. Però, si tot va com ha d’anar, al juliol ja podrem posar-la en el mer­cat”, asse­gura.

Brai­mex, amb seu a Bada­lona, va tan­car un acord l’estiu pas­sat amb un dis­tribuïdor nord-ame­ricà. A través d’un soci local, i amb el suport d’ACCIÓ, l’empresa cata­lana dis­tri­buirà els seus pro­duc­tes als estats de Maine, Nou Hamps­hire, Ver­mont, Mas­sac­hu­setts, Rhode Island i Con­nec­ti­cut. Amb l’entrada al mer­cat nord-ame­ricà, Brai­mex pre­veu aug­men­tar fins a un 18% la fac­tu­ració acon­se­guida l’any pas­sat.

Socis locals.

L’afany inter­na­ci­o­na­lit­za­dor de Bran­den­barg ha situat les Snack Oma­tic de Brai­mex a Ale­ma­nya, Àustria, els Països Bai­xos, Angla­terra, Mèxic i els Estats Units. “I tot just ara hem enviat la pri­mera màquina a l’Aràbia Sau­dita, on el soci local la vol ins­tal·lar en un hos­pi­tal”, comenta.

Aques­tes ope­ra­ci­ons li fan pre­veure un incre­ment d’un 10% en el per­cen­tatge de negoci dedi­cat a l’expor­tació, fins ara situat entre un 35% i un 45% del total. “Enguany volem con­so­li­dar el negoci en els països on ja hi som.”

BRAIMEX

Facturació
215.000€
Treballadors
6
Any de fundació
2009
Menjar ràpid i calent, però no pas ‘fast food’, afirma el fundador de Braimex, que va presentar el concepte de gastronomia mòbil i modular durant la fira Alimentària, celebrada del 4 al 7 d’abril, a Barcelona. L’empresa va créixer un 21% l’any passat, respecte a l’anterior.
Segona línia de negoci

Pelar pinyes a dojo

Paral·lelament a l’arrencada del negoci de les màquines expenedores de menjar calent, Jochem Brandenbarg va iniciar, el 2017, una segona línia de negoci de Braimex, que li va donar suport econòmic per desenvolupar de manera ràpida i efectiva les Snack Omatic. “Vam agafar la representació de Pinya Bar, una màquina de pelar pinyes”, de les quals ja en tenen més d’una vintena situades en una cadena catalana de distribució. “És una màquina que no dona cap problema en l’àmbit mecànic i és molt efectiva. Està tenint molt d’èxit”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.